Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Redizajnirana i ponovno aktivna internetska stranica DSHV-a

Nakon što su proljetos internetsku stranicu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini nepoznati počinitelji oborili, prije nekoliko dana ista je ponovno dostupna na staroj internetskoj adresi – www.dshv.rs.
Sve poslove oko očuvanja podataka sa stare, »hakirane« internetske stranice i izrade nove koordinirao je i vodio dopredsjednik stranke Ivan Ušumović. »Vjerujemo da je učinjen dobar posao te da je naša nova internetska stranica vizualno prijemčiva, a da će s aktualnošću sadržaja o aktivnostima DSHV-a plijeniti pozornost ne samo naših članova nego i simpatizera«, kaže Ušumović.


Sjednica Vladina Savjeta 
za Hrvate izvan Hrvatske

Od 8. do 10. studenoga u Varaždinu se održava 3. sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, čiji su članovi i predstavnici Hrvata iz Srbije. Na sjednici će, među ostalim, biti riječi o glasovanju hrvatskih državljana izvan Republike, izmjenama Zakona o državljanstvu, očuvanju jezika i kulture u izvandomovinstvu, zastupljenosti izvandomovinskih Hrvata u programima na HRT-u.  
Hrvate iz Srbije u Savjetu predstavljaju Snežana Periškić iz Monoštora, Darko Sarić Lukendić iz Subotice i Krunoslav Đaković iz Srijemske Mitrovice. 
Savjet kao tijelo pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate u izvandomovinstvu. Sastaje se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj.

 

Plenković predstavio prioritete tijekom hrvatskog predsjedanja EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je četiri ključna prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, koje je definirao kao »Europa koja raste i koja se razvija, Europa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna na globalnom planu«, objavio je Tanjug.
Andrej Plenković je naglasio odgovornost EU prema zemljama jugoistočne Europe i naveo da će se Hrvatska tijekom polugodišnjeg predsjedanja zalagati za europsku perspektivu zemalja regije i djelotvornu politiku proširenja. Podsjetio je i da će Zagreb u svibnju biti domaćin samita EU i država zapadnog Balkana.
Hrvatska će predsjedavanje EU preuzeti 1. siječnja 2020. godine, a Plenković je rekao da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena, gospodarstvo i tržište rada EU suočeni sa sve većom konkurencijom, posebno iz Kine i SAD-a.
Dodao je da je odgovor na to snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način.
»To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji«, istaknuo je Plenković.
Istaknuo je i kako je istovremeno nužno smanjivati još velike razvojne razlike kako bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije.
Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva vodeći računa o potrebama svih generacija. Kaže da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije. Time će se, smatra, pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.


Za Hrvatsku je bitno da ima mirno susjedstvo i stabilnost

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je, gostujući u emisiji Tema dana Hrvatske radiotelevizije, kazao kako je hrvatski prioritet u ovom razdoblju jugoistok Europe: »Naš je slogan snažna Europa u svijetu punom izazova. Radi se o europskoj inicijativi da sve zemlje jugoistočne Europe, tzv. zapadnog Balkana, imaju europsku perspektivu«, rekao je ministar i dodao kako je bitno i za Hrvatsku da ima mirno susjedstvo i stabilnost.
»Hrvatska želi nesebično podijeliti svoja iskustva i znanja s tim zemljama. To je načelo solidarnosti«, naglasio je Grlić Radman. Najavio je da će se u svibnju 2020. u Zagrebu održati Summit jugoistočne Europe, na kojem će se razgovarati o zemljama zapadnog Balkana i podržati ih na putu prema EU.
»Sve te zemlje nisu u jednakom statusu. Jako nam je žao da nije bilo suglasja glede započinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je Hrvatska snažno zagovarala«, naglasio je.

Bambi i ostali

Srbija nabavlja isključivo defenzivno naoružanje, neće kupovati oružje zbog kojeg bi ta zemlja mogla biti pod sankcijama, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom gostovanja u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije istaknuvši da Srbija nema namjeru nikoga napadati, ali da ne želi ni biti »Bambi za klanje«, prenosi Al Jazeera. 
Vučić je poručio da Srbija nikada neće dopustiti da bude tako slaba kao što je to bila 90-ih godina, da, kako je rekao, »bude tako slaba da se ne možemo ni obraniti«. Dodao je da i Hrvati danas kažu da je Srbija postala sila i »da smo najjači«.


Sjednica Skupštine AP Vojvodine 
 
U Velikoj dvorani Kongresnog centra Master na Novosadskom sajmu u srijedu je počela 34. sjednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Na dnevnom redu je sedam točaka.
Zastupnici raspravljaju o izvještaju o proračunu Pokrajine za prvih devet mjeseci ove godine. Osim toga, na dnevnom redu našao se i prijedlog o donošenju prostornog plana područja posebne namjene predjela izuzetnih odlika Potamišje.
Pred zastupnicima je i izvještaj o poslovanju Garancijskog fonda Pokrajine Vojvodine za prošlu godinu.
Točke dnevnog reda:
1. Izvještaj o izvršenju pokrajinske skupštinske odluke o proračunu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2019. godinu u razdoblju siječanj – rujan 2019. godine.
2. Prijedlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene predjela izuzetnih odlika Potamišje.
3. Prijedlog pokrajinske skupštinske odluke o izmjenama pokrajinske skupštinske odluke o godišnjem programu korištenja sredstava iz proračunskog fonda za vode Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2019. godinu.
4. Prijedlog odluke o angažiranju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa proračuna AP Vojvodine za 2019. godinu.
5. Godišnji izvještaj o poslovanju Javnog poduzeća Vojvodinašume Petrovaradin za 2018. godinu.
6. Godišnji izvještaj o poslovanju Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine Novi Sad za 2018. godinu.
7. Izvještaj o poslovanju Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine za razdoblje 1. siječnja – 31. prosinca 2018. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika