Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sma­nji­ti ad­mi­ni­stra­ci­ju, ojačati go­spo­dar­stvo

Usvajanju pokrajinskog proračuna za 2005. godinu prethodile su oštre izjave predsjednika Izvršnog vijeća AP Vojvodine mr. Bojana Pajtića koji se zalagao da i pokrajinski proračun prati rast republičkog, te ministra financija u Vladi Republike Srbije Mlađana Dinkića koji je govorio kako Pajtić obmanjuje zastupnike u Banovini. U izjavama čelnika nekih političkih stranaka bilo je naglašavano kako Dinkićev odnos prema pokrajinskom proračunu predstavlja revanšizam G17 Plus zbog loših rezultata na pokrajinskim izborima. No, pokrajinska vlada nije odstupala od svojih zahtjeva boreći se za povećanje udjela proračuna Vojvodine u prihodima ostvarenim od poreza na zarade. Bila je to borba za 360 milijuna dinara. Na kraju javnoga sporenja Vlada Srbije je dala garancije da će ukoliko se ti prihodi ne realiziraju, republička vlada poslije šest mjeseci sljedeće godine nadoknaditi Pokrajini taj iznos. 
Proračun AP Vojvodine za 2005. godinu, u iznosu od 19 milijardi 403 milijuna i 774 tisuće dinara, usvojen je 22. prosinca. Za njega su glasovali zastupnici Demokratske stranke, Pokreta snage Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara i koalicije Zajedno za Vojvodinu, predloženi proračun podržali su i zastupnici oporbenog G 17 Plus, DSS je ostao suzdržan, a protiv su bili zastupnici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.
RACIONALIZACIJA: Najveći dio sredstava ovoga proračuna činit će usmjerena transefrna sredstva namijenjena plaćama uposlenima u obrazovanju i kulturi. Prema riječima pokrajinskog tajnika za financije Jovana Đukića, izvorni prihodi Pokrajine, kako je projektirano, iznosit će 3,65 milijardi dinara, a punit će se od poreza na zarade i poreza na dobit poduzeća. Iako je taj iznos u odnosu na ovogodišnji konto vojvođanske kase nominalno veći za 8,87 posto, u Pokrajini se na sjednici nije krilo nezadovoljstvo što taj rast ipak neće dostići planiranu inflaciju za sljedeću godinu na razini od 9,1 posto. 
»Proračun za 2005. godinu izražava naše zajedničko opredjeljenje za jačanje gospodarstva, veći broj radnih mjesta i viši standard za građane Pokrajine. Usmjerili smo velika sredstva ka razvoju poljoprivrede-519 milijuna dinara, razvoju znanosti – preko 107 milijuna i razvojnim projektima u gospodarstvu – 200 milijuna. Uz to, sljedeće godine preko Fonda za razvoj investirat ćemo milijardu dinara u našu ekonomiju«, kazao je Pajtić. Spominjalo se i kako pokrajinska administracija ima viška uposlenih. Pokrajinski premijer je u svezi s tim najavio da će u 2005. godini broj uposlenih u pokrajinskim organima smanjiti za minimum deset posto, te da će vojvođansku izvršnu vlast učiniti »najštedljivijom u zemlji«. Naglasio je i kako u sljedećoj godini uposlenici pokrajinske administracije ne trebaju očekivati povećanje svojih plaća. 
RASPODJELA: Ukupan obujam pokrajinskog proračuna za 2005. godinu u visini od 19.403.744.000 dinara predstavlja rast od 23,24 posto  u odnosu na proračun 2004. Ova planirana sredstva bi se trebala ostvariti iz dijela prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit ostvarenih na pokrajinskom teritoriju (3.647.557.000 din), transfernih sredstava koja se prenose iz proračuna Republike Srbije (13.484.000.000 din), primanja od prodaje subjekata privatizacije (1.000.000.000 din), te od prihoda ostvarenih iz izvornih aktivnosti izravnih i neizravnih korisnika proračunskih sredstava (810.067.000 din).
Prema usvojenom proračunu, u sljedećoj će se godini na ime plaća uposlenih u obrazovanju, uposlenih u institucijama kulture od pokrajinskog značaja i za uposlene u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama izdvojiti čak 14,46 milijardi dinara.
Iz ostalih rashoda 304,50 milijuna dinara namijenjeno je dotacijama nevladinim organizacijama od interesa za Pokrajinu od kojih su najznačajnije: dotacije za izvaninstitucionalne programe u oblasti kulture (128,58 milijuna dinara), udruženja i vijeća za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i etničkih zajednica te vjerskim zajednicama (23, 74 milijuna), itd.
Sredstva za rad Skupštine AP Vojvodine planirana su u iznosu od 108,4 milijuna. Dotacije za redovan rad političkih stranaka čiji su kandidati izabrani za zastupnike u Skupštinu AP Vojvodine iznose 4,6 milijuna dinara. 
Pokrajinsko Tajništvo za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo izdvojit će 15 milijuna dinara za izradu prostornih planova Fruške gore, Deliblatske peščare, Obedske bare i izradu Strategije razvoja i kategorizacije prometne mreže Vojvodine. Utvrđeno je i značajnije izdvajanje sredstava za razvoj znanosti i tehnološkog razvoja, i to čak 200 posto veće u odnosu na ono u 2004. godini
Kada je riječ o subvencijama, Fond za razvoj AP Vojvodine imat će na raspolaganju 1.002.424.000 dinara, te Garancijski fond AP Vojvodine 100 milijuna dinara. Subvencije u poljoprivredi u iznosu od 129,83 milijuna dinara koristile bi se: za unapređenje stočarstva 38,64 milijuna, za unapređenje rada stručnih poljoprivrednih službi 54,88 milijuna dinara, za zaštitu, korištenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta 22,85 milijuna, za razvoj poljoprivrede, sela i ruralne kulture 8,42 milijuna, a za razvoj šumarstva i lovstva 5,04 milijuna dinara. Planirano je da se sredstva za realizaciju Programa gospodarskog razvoja AP Vojvodine realiziraju preko novoosnovane Stručne službe za realizaciju programa gospodarskog razvoja AP Vojvodine.
Pokrajinsko Tajništvo za informacije planiralo je sredstva za subvencije organizacijama informativne djelatnosti u ukupnom iznosu od 147,53 milijuna dinara i to: za listove od pokrajinskog značaja 132,93 milijuna dinara, za televizijsko i audio pokrivanje rada Skupštine i Izvršnog vijeća AP Vojvodine 7 milijuna, a za lokalne pisane i elektronske medije 7,6 milijuna dinara. Osim novina koje imaju informativni karakter, pokrajinskim proračunom planirana su sredstva i za izdavanje dječjih i omladinskih novina koje izlaze na srpskom i jezicima nacionalnih manjina. Tako je, po prvi puta, u proračun AP Vojvodine uz već postojeće dječje manjinske listove, uvršten i dječji list na hrvatskom jeziku »Hrcko«.
Pokrajinsko Tajništvo za obrazovanje i kulturu, uz predviđena sredstva za održavanje obrazovnih institucija, regresiranje prijevoza učenika, utvrdilo je i iznos od 108 milijuna dinara za institucije kulture od pokrajinskog značaja, zatim 128,58 milijuna za izvaninstitucionalne programe i projekte po natječaju, te za transfere nerazvijenim općinama za programe iz oblasti kulture još milijun dinara. U okviru toga predviđeno je i sufinanciranje nakladničke djelatnosti manjinskih zajednica, sufinanciranje kazališnih projakata nacionalnih manjina, itd… Sufinancirat će se i radovi na subotičkom Narodnom kazalištu, a nastavit će se i sa sufinanciranjem EXIT-a čemu su se najviše protivili zastupnici SRS-a i SPS-a. Oni su, također, bili protiv financiranja rada nevladinog sektora te Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti.
Za dotacije nevladinim organizacijama za financiranje nadležnosti Pokrajine u oblasti sporta i omladine predviđena su sredstva u iznosu od 58,80 milijuna dinara.
Pokrajinsko Tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine za osiguravanje zakonom propisane upotrebe službenog jezika imat će na raspolaganju 5 milijuna dinara, dotacije za nevladine organizacije planirane su u iznosu od 23,74 milijuna, a od toga je 6,04 milijuna dinara namijenjeno za rad nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Preostale dotacije ovoga Tajništva namijenjene su sufinanciranju udruženja etničkih zajednica, te vjerskih zajednica. 
Pokrajinsko Tajništvo za regionalnu i međuregionalnu suradnju usmjerit će 6,07 milijuna dinara za članarine i realizaciju aktivnosti vezanih za regionalnu suradnju Dunav-Kireš-Moriš-Tisa i članarinu u Skupštini Europskih regija.
Predviđena su i sredstva u iznosu od 34,86 milijuna dinara za formiranje robnih rezervi AP Vojvodine, a pokrajinski Ombudsman imat će na raspolaganju sredstva u visini od 5,18 milijuna.        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika