Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije večeri smijeha

Ideja o organiziranju dramskih susreta rodila se u Nazorovoj dramskoj sekciji, koja je po ugledu na amaterska kazališta kod kojih je gostovala imala želju i sama prirediti jedan kazališni susret. Ideju je realizirao tadašnji pročelnik dramske sekcije Zvonimir Lukač. 
»Gostovali smo na festivalima i vidjeli smo koliko je značajno da se ljudi upoznaju, druže, vide što rade oni drugi. To mi je dalo volju, angažirao sam se i uspjeli smo pokrenuti smotru dramskih društava. Od početka mi je ideja bila da to ne budu samo udruge iz naše okolice, već i amaterska kazališta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za svoj angažman u području dramskog amaterizma primio sam nedavno u Slavonskom Brodu i priznanje, što sam doživio kao potvrdu da je ono što smo uradili prije deset godina bilo korisno za nas, ali i za naše prijatelje čiji smo domaćini na ovim kazališnim susretima. Gosti su nam do sada bili iz Viteza, Travnika, Zenice, s Hvara, iz Hercegovca, Belog Manastira, Županje, Belišća, a evo sada i iz Sinja. I kao što su oni naši dragi gosti tako i mi sudjelujemo na njihovim susretima, festivalima, upoznajemo se s drugim amaterskim kazalištima, širimo suradnju«, kaže Lukač i dodaje da je u novom desetljeću plan da na Nazorovoj pozornici gostuju i hrvatska amaterska kazališta iz Mađarske i Rumunjske.
Kišova večer

Prva večer bila je u znaku Marjana Kiša, jer je on autor tekstova za obje prikazane predstave. Nazorova dramska sekcija izvela je komediju Matora dica, a dramski odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice Skupštinu na ćoši. Gledatelji su predstavu gostiju iz Subotice ispratili pljeskom i smijehom, ali bilo je i onih kojima su neki dijalozi i aluzije bili pomalo na rubu vulgarnosti. Za glumicu večeri proglašena je Nataša Vojnić Tunić koja je bila u ulozi mlade udovice Tinke. Ništa manje dobre uloge nisu imali ni ostali glumci, koji su usprkos dužini predstave, dobrom glumom i vrcavim dijalozima uspjeli zadržati pažnju gledatelja. Druga večer bila je u znaku gostiju iz Hrvatske Sinjskog pučkog kazališta i Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac. I opet je na repertoaru bila komedija. 
»Kada glumite u komediji i kada gledatelji reagiraju to vas još dodatno ponese, življi ste na pozornici, bolja je predstava«, kaže mladi Marko Bešlić koji je proglašen za najboljeg glumca u gostujućoj predstavi iz Sinja Matane, drž se, koja je rađena po tekstu i u režiji Željka Viculina. Priča je to koja prati izbornu kampanju i borbu kandidata za što veći broj glasova. A potporu dobivaju usprkos svim aferama koje ih prate. Predstava iz Hercegovca Pidžama za šestoro Marca Camolettia prava je komedija zabune, a glumci iz Hercegovca maestralno su gledatelje vodili kroz nevjerojatne zaplete i zabune. Odabrati najboljeg glumca u predstavi nije bilo lako i svatko je mogao primiti tu nagradu, a da to bude baš Zoran Kramarić, presudile su finese.

Mostovi suradnje

Ovakvi susreti prilika su da se otvore neke nove mogućnosti suradnje, razmjene gostovanja. Upravo na takvim susretima uspostavljeni su prvi kontakti s Hercegovcem i Sinjem.  
»Surađujemo već 15 godina, a u Somboru smo četvrti puta. Mogu reći da su Somborci češće bili kod nas nego što smo mi bili gosti u Somboru. Svake godine, u drugom mjesecu mi organiziramo Dane hrvatskog pučkog teatra i domaćini smo amaterskim kazalištima izvan granica Hrvatske. Naša dramska skupina ima desetak aktivnih članova, godišnje radimo jednu predstavu. I obično je premijerno izvodimo na našem festivalu«, kaže voditeljica Pučke scene amaterskog kazališta Hrvatske čitaonice iz Hercegovca Natalija Lacina.
»U Somboru smo prvi puta, ali nismo prvi puta u Vojvodini. Gostovali smo u Temerinu, Šidu, na Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu. Imamo prekrasanu predstavu Nedostajem sama sebi, koju je napisala Đurđa Horvat, prosvjetna radnica iz Temerina, a koja govori o problemu narkomanije. Naše Ministarstvo unutarnjih poslova uzelo je tu predstavu u svoj program borbe protiv ovisnosti«, kaže voditelj Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika