Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Parking servis u službi građana ili grada?

Plaćanje parkinga mnogima je bolna točka, a produljenje naplate svakako je informacija koja nije razveselila subotičke vozače. Razlog za ovu odluku poglavito je usuglašavanje s drugim gradovima u Srbiji glede naplate parkinga, ali i smanjenje broja vozila koja besplatno koriste parking kod Otvorenog sveučilišta, kaže Neda Tešović zadužena za odnose s javnošću u JKP-u Parking.
»U dosta gradova se parking naplaćuje do 21 sat, u Čačku recimo čak do 22 sata, tako da je ovo produljenje naplate u Subotici samo usklađivanje s vremenom naplate u ostalim dijelovima Srbije. Što se tiče parkinga kod Otvorenog sveučilišta, tu smo imali problema s određenim brojem sugrađana koji parkiraju popodne, sačekaju da istekne radno vrijeme naplate i kada se rampa podigne jednostavno odu i na taj način izbjegnu plaćanje. To nije fer, jer tamo ima mjesečnih pretplatnika i stanara u okolnim zgradama s povlaštenim parking kartama koji uredno mjesečno plaćaju svoje obveze za parking. Cijena parkiranja se ne mijenja, a novi režim stupa na snagu od 1. studenoga i do tada će na uličnim pločama biti istaknuto novo vrijeme naplate parkinga.«

Oprost samo za slabovide

Kada je riječ o uspješnosti naplate parkinga, naša sugovornica kaže da nema nikakvih problema u vezi s tim, međutim često se događa da vozači uplate parking za pogrešnu zonu ili da na telefonu utipkaju slovo »o« umjesto nule, što sustav za parkiranje ne može registrirati. U takvim slučajevima reklamacije se, kako kaže, uvažavaju i nastoji se izaći u susret građanima koliko god je to moguće. 
Situacije iz kojih se vozači ne mogu izvući nekažnjeno jest pokušaj dokazivanja da su se zadržali na parkirališnom mjestu svega nekoliko minuta.
»Od trenutka kada kontrolor prvi puta uoči vozilo i provjeri je li plaćen parking do trenutka ostavljanja kazne mora proći minimum 15 minuta, jer elektronički sustav jednostavno ne dopušta da prođe manje vremena od prvog unosa podataka o vozilu. Kontrolori također naprave foto zapis tako da se reklamacije za neplaćanje parkinga pod izlikom da su građani samo na pet ili deset minuta ušli u trgovinu ne uvažavaju. Ukoliko se radi o produljenju parkiranja, plaćanje se za naredni sat parkinga mora obaviti u roku od pet minuta od isteka proteklog sata parkiranja.«
Pravila su jasna, međutim mnogim se vozačima zna i posrećiti da ih kontrolor ne uoči odmah, pa tako dobiju još koju minutu besplatnog parkinga. Kod onih malo mlađih je, uz malo nervoznog cupkanja na blagajni trgovine i brzih koraka, sasvim realno moguće da će stići do auta prije kazne. Osim vještine brzog hoda ili trčanja do parkiranog auta, izbjegavanju plaćanja parkinga dodatno pridonosi i činjenica da je broj od ukupno 40-ak kontrolora u vrijeme godišnjih odmora ili sezonskih nazeba nedostatan za pokrivanje svih zona.

Inovacije na polju naplate parkinga

Kada su u pitanju novine glede plaćanja, tijekom prošle godine JKP Parking uveo je mogućnost elektronskog plaćanja parkinga (EPN) na zatvorenom parkingu kod Otvorenog sveučilišta. Na taj način željela se spriječiti gužva i skratiti vrijeme čekanja prilikom izlaska i naplate parkinga. 
Osim toga, novina su i ulični terminali Smart Street ili tzv. parkomati, koji služe za automatsku naplatu parkinga. Prva dva terminala postavljena su na lokacijama Trg slobode i na Somborskoj cesti kod TC Buvljak. Poboljšanje glede naplaćivanja očituje se u mogućnosti plaćanja gotovim novcem, kao i platnim karticama. U planu je skoro postavljanje još dva ulična terminala, i to ispred Gimnazije Svetozar Marković i kod spomenika Ivanu Sariću.
Naplata parkinga ide definitivno u korak s vremenom, pa je tako Subotica prvi grad u Srbiji koji je ovoga ljeta dobio Easy Park aplikaciju, koja građanima omogućuje brže i lakše plaćanje parkiranja. 
»Riječ je o besplatnoj aplikaciji za mobilne telefone, namijenjenoj za android i IOS uređaje, koja vozačima omogućuje automatsko plaćanje parkiranja, pri čemu im se iznos skida s tekućeg računa. Aplikacija je lokalizirana i može se koristiti na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, a ova pogodnost osobito olakšava plaćanje parkinga turistima u našem gradu. Sve parking zone su obuhvaćene, te tako aplikacija zna u kojoj se zoni vozilo nalazi i samo je potrebno utipkati broj registarskih oznaka. U planu je da se vremenom putem ove aplikacije na mapi prati kretanje vozila i sugerira vozaču gdje može očekivati slobodno mjesto za parkiranje«, pojasnila je glasnogovornica Parkinga. 

Neophodno proširenje parkirališnih zona

Plaćanje parkinga ipak je manja muka od pronalaska slobodnog mjesta za parkiranje, osobito u samom središtu grada. Povećavanje broja vozila zahtijeva i izgradnju odgovarajućeg broja parking mjesta. Iz tog razloga Parking mora kontinuirano ulagati značajan dio ostvarenih prihoda u nove investicije, među kojima je u planu i izgradnja novih parkirališnih prostora. Ukoliko su postojeći parkirališni kapaciteti većim dijelom dana u potpunosti iskorišteni, kao i činjenica da se vozila često parkiraju na površinama koje nisu za to namijenjene, dovoljan su razlog da se pristupi uvođenju novina glede parking prostora. Zahtjevi za parkiranjem, osobito u centralnoj zoni grada, sve su veći, te je neophodna dugoročna politika proširenja postojećih kapaciteta. Naime, broj parkirališnih mjesta na kojima trenutačno posluje ovo poduzeće je 2.888. Međutim, budući da je broj vozila u stalnom porastu planira se proširenje zona u pojedinim dijelovima grada. Na taj način broj parkirališnih mjesta bi se u svim zonama povećao za 250 mjesta. Također se razmatra i ideja o izgradnji javne garaže, ali za sada još uvijek ne postoji prostorno rješenje za jedan takav projekt u središtu grada.

Kod pauka nema reklamacije

U sklopu poslovanja JKP-a Parking je i usluga odnošenja nepropisno parkiranih vozila i čuvanje na autodepou. S obzirom na dotrajalost postojeća dva vozila, prije dvije godine nabavljeno je jedno novo specijalno vozilo – pauk, a u narednim godinama u planu je da se radi poboljšanja poslovanja zamijeni i drugo zastarjelo vozilo. 
Pauk odnosi vozila po nalogu komunalne i prometne policije, pri čemu se kazna od pet tisuća dinara plaća Parkingu, a dvije i pol tisuće komunalnoj policiji. Po zakonu bi se uklanjanje vozila trebalo prekinuti ukoliko se vozač pojavi na licu mjesta i prihvati pomaknuti vozilo, međutim postupa li se uvijek u skladu s tim je u svakom slučaju diskutabilno. Ono što se može potvrditi kao učestala praksa jest da najviše posla za ovu službu ima tijekom vikenda, te da je plaćanje kazne za nepropisno parkiranje neizbježno, kaže Neda Tešović. 
»Radimo po nalogu policije i vozilo može ostati na autodepou osam dana. Kazna nije mala, ali još nije bilo slučajeva da netko nije došao po auto. Postoje čuvari i nadzorne kamere, međutim bilo je situacija da su odvažni pojedinci u tajnosti pokupili svoj auto, ali su na koncu ipak morali platiti naknadu.«
Ona je navela da vozila pauka obavljaju i usluge prijevoza vozila na području grada, ali i u druge gradove, a na autodepou također je smješten teretni terminal. Naime, u svrhu izmještanja teretnih vozila iz centralnih zona grada, koja su parkirana u okolici zgrada i na zelenim površinama proširen je postojeći teretni terminal, koji na površini od 2,17 hektara raspolaže s oko 100 parkirnih mjesta. Mogućnost parkiranja imaju i putnička vozila, a u planu je izgradnja i nekoliko garaža na ovoj lokaciji.

Vandalizam od 300 tisuća dinara bez sankcija

JKP Parking u proteklih osam godina obavlja i usluge rentiranja gradskih bicikala po ugledu na razvijene europske gradove. Rentiranje bicikala putem sustava SU BIKE obavlja se na pet lokacija. Trenutačno se raspolaže s 28 bicikla koji se mogu unajmiti na parkingu iza Otvorenog sveučilišta, potom kod Male gostione na Paliću, u Dudovoj šumi kod Dvorane sportova, kod Buvljaka i kod bazena na Prozivki. 
Tešanovićeva kaže da se rentiranje bicikala pokazalo vrlo korisnom investicijom, kako za Subotičane tako i za turiste, ali da je uništavanje opreme ovog sustava skupo koštalo poduzeće.
»Potvrda da je sustav SU BIKE bio dobar potez jest veliki broj korisnika, kako naših sugrađana koji koriste bicikle za prijevoz do posla tako i korisnika iz inozemstva, te je stoga ovo ujedno i svojevrsni doprinos turizmu. Nabavljeno je 30 novih bicikala za sljedeću sezonu, kao i dva nova displaya kod Otvorenog sveučilišta i u Dudovoj šumi, budući da su se stari našli na meti vandala. Naime, identitet ovih osoba je poznat, ali nastala šteta na displayima, čija je vrijednost 300 tisuća dinara, nije nadoknađena, odnosno nije dobiven još nikakav odgovor budući da je riječ o malodobnim počiniteljima.« 
Uslijed lijepog vremena sezona vožnje biciklima još je uveliko aktualna, te ukoliko odlučite napraviti đir po gradu ili do Palića na nekoj od bicikala SU BIKE-a, unajmljivanje na sat vremena koštat će vas 20 dinara, a cjelodnevna vožnja 100 dinara. Cijena izrade identifikacijske kartice, koja se može dopunjavati kreditom, iznosi 500 dinara i izdaje se na blagajni Parkinga, koja je otvorena svakog radnog dana od 7 do 20 sati.
Marija Matković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika