Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Groblja – dio kulturne baštine

Vrijeme je blagdana Svih svetih kada će mnogi Subotičani, ali i mnogi koji danas žive diljem Europe i ostatka svijeta pohoditi vječne kuće svojih najbližih. Razvojem turizma, koji posljednjih godina intenzivno jača na sjeveru Bačke, i posjet grobljima predstavlja, također, jednu od potencijalnih gradskih atrakcija. Na temu nekoliko aktualnih događanja porazgovarali smo s ravnateljicom JKP-a Pogrebno iz Subotice Vesnom Prćić. 
JKP Pogrebno već dvije godine aktivno surađuje s udruženjem Komunal iz Zagreba koje organizira tematske konferencije na temu groblja, prije svega očuvanja kulturne baštine i predstavljanja groblja kao turističke atrakcije. U Hrvatskoj se na ovom polju već intenzivno radi tako da se na konferencijama mogu upoznati iskustva groblja Mirogoj u Zagrebu, poznatog varaždinskog groblja, te onih iz Istre koja je na ovom polju najviše uznapredovala. Suradnja s udrugom Komunal od iznimnog je značaja, jer ista izravno surađuje s EU parlamentarcima, te se iz prve ruke mogu dobiti i sugestije o koracima koje treba poduzeti.

Tragovima naših predaka

Nažalost, čak niti na razini EU ne postoje fondovi specijalizirani za očuvanje groblja. JKP Pogrebno je u suradnji s partnerima iz Hrvatske – poduzećem Ukop iz Osijeka i Kneževi parkovi iz Kneževih Vinograda, te pogrebnim poduzećem iz Sombora, apliciralo s projektom »Tragovima naših predaka«, koji je u fokusu imao groblje u Gornjem Tavankutu. Za Hrvate na prostoru Bačke ovo groblje je od posebnog značaja, jer se na njemu nalazi najstariji spomen hrvatskoga naroda. Većina spomenika datira s početka 19. stoljeća, a natpisi na njima su posebno zanimljivi. Cilj ovog projekta bio je istaknuti najzanimljivije spomenike na grobljima, kako s hrvatske tako i sa srpske strane, te napraviti rutu uz već postojeće biciklističke i rute secesije. Ovim projektom moglo se za uređenje groblja u Gornjem Tavankutu osigurati preko 130.000 eura. Nažalost, projekt je odbijen jer nije prepoznat, odnosno nije bio izlobiran na pravi način jer smo išli kroz fond za zaštitu životnog okoliša, pojasnila nam je ravnateljica Prćić, dodajući kako je u planu potencijalna realizacija jednog mnogo većeg i važnijeg projekta. 

Novi projekt

Prije mjesec dana zatvoren je treći poziv za Interreg IPA projekte suradnje Srbije i Mađarske, gdje su ponovno aplicirali u partnerstvu s pogrebnim poduzećem iz Sombora, a partneri iz Mađarske su pogrebna poduzeća iz Kecskeméta i Kiskunhalasa. Ovaj projekt je pravilno izlobiran, ima veliku podršku mađarske zajednice i JKP Pogrebno ide u taj projekt sa zahtjevom za obnovom kompleksa spomen groblja Ptica slomljenih krila, koje je od iznimnog značaja za sve ovdašnje narode, jer njeguje sjećanje je na stradale iz 1944. i 1945. godine. Projekt je vrijedan 600.000 eura od čega bi se malo više od 100.000 uložilo u spomen kompleks na Senćanskom groblju. U sklopu projekta napravila bi se priprema cijelog groblja u turističku namjenu (izrada QR kodova, turističkih info ploča koje nedostaju), te obnovili grobovi trojice istaknutih Subotičana: Józsefa Paganinija, Károlya Bittermana i Ambrozije Boze Šarčevića. 

Zakupnine grobnih mjesta

U JKP Pogrebno već je nekoliko godina unatrag praksa da se klijenti pismenim putem na osobnu adresu podsjećaju na potrebu plaćanja najma grobnog mjesta. Trenutačno desetogodišnji najam za grobnice iznosi 8.900 dinara, a za rake 7.190. Nažalost, cijena koju je potrebno platiti nije svima prihvatljiva. Važno je naglasiti kako se ovdje ne radi o novcu koji se unaprijed uplaćuje pogrebnom poduzeću već se zapravo plaća za pokojnike koji su sahranjeni u tom groblju, a naknada je namjenskog karaktera za održavanje i uređenje groblja. 
»Imajući razumijevanja za građane, trudimo se pronaći najbolje rješenje, odnosno mogućnost plaćanja ovog iznosa u godišnjim ratama«, kaže Vesna Prćić. 

Dan Svih svetih

Činjenica je da JKP Pogrebno cijele godine radi za ovaj dan kada svi nama dolaze u goste. 
»Kapije groblja će biti otvorene nakon šest sati ujutro, a zatvarat će se tek oko devet sati navečer jer smo primijetili kako veliki broj Subotičana voli prošetati grobljem i kada padne mrak. U svakom groblju će biti naši grupovođe koji će biti na raspolaganju u slučaju potrebe za informacijama. Problem koji postoji jest parkiranje vozila oko Bajskog groblja, a koji će biti riješen nakon proširenja groblja na prostor ranijeg sportsko-rekreativnog centra i otvaranja ulice. Plan je u budućnosti postavljanje video nadzora i osvjetljenja groblja, te uvođenje ekoloških standarda kod razdvajanja otpada na samom groblju. Mi smo malo poduzeće, s malim brojem zaposlenih, i jedino u suradnji s građanima možemo unaprijediti izgled naših groblja, zaključila je na koncu Vesna Prćić. 
Aleksandra Prćić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika