Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako pisati i opstati?

Seminar »Medijski biznis u lokalnim sredinama: Kako pisati i opstati?« namijenjen medijskim profesionalcima, novinarima, urednicima i menadžerima domaćih medijskih kuća održan je 24. i 25. listopada u u zgradi Magyar Szóa. Dvodnevni seminar je bio posvećen medijima u lokalnim sredinama i njihovom prilagođavanju i poslovanju u suvremenom digitalnom okruženju. Organizator je bila nevladina organizacija Integracije SADA!, u okviru programa obučavanja medijskih profesionalaca, a u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Beogradu.
Ovogodišnji predavači bili su novinarka i autorica Tatjana Tanja-Vojtehovski, vlasnik i glavni urednik srpskog magazina Nedeljnik Veljko Lalić i novinar i menadžer sektora integriranih komunacija u Radio-televiziji Vojvodina Aleksandar Timofejev. Tijekom seminara oni su govorili o korištenju novih tehnologija, komunikaciji sa sugovornicima, dnevnom tisku i problemima istog, povećanju tržišnog udjela i prihoda, kao i o povećanju auditorija. 
Novinarka Tatjana Vojtehovski je kao trener neuro-lingvističkog programiranja (NLP) govorila o uspjehu pregovora i komunikaciji, koja je, kako je istakla, izvor svih nesporazuma.
»Svi komuniciramo, pogotovo u medijskoj branši, te sam odabrala neke stvari koje mogu odgovoriti na pitanja koja se tiču nestabilnosti u komunikaciji, razlike između informacije i interpretacije, a to je ono što je potpuno potopilo medije. U današnje vrijeme mi više ne znamo što je informacija, a što interpretacija i na koji način neke riječi koje svakodnevno koristimo utječu na percepciju ljudi«, kazala je Vojtehovski.
Veljko Lalić je govorio o trenutnoj situaciji i krizi dnevnog tiska u Srbiji, dok je drugog dana seminara sudionike svojim iskustvom obogatio Aleksandar Timofejev. On je govorio o programskom interesu i gledanosti, kao i o ciljnim grupama u medijima u Srbiji. Timofejev je naveo kako je određivanje ciljne grupe najvažnije za svaki medij ili emisiju te da nakon toga medij mora koncipirati sadržaj u skladu s ciljnom grupom. Osim navođenja primjera dobre prakse, govorio je o marketingu i promocijama koje mogu utjecati na podizanje gledanosti, kao i o poboljšanju samog programa.
Dvanaest sudionika dobilo je certifikate nakon čega je bio organiziran posjet redakciji i operativi Magyar Szóa.
Tekst i foto: Kristina Ivković Ivandekić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika