Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vojvođanski pjesnici u čepinskom zborniku

ČEPIN – Deveti po redu Susret pjesnika u Čepinu održan je prošle subote a na njemu je predstavljena zajednička zbirka pjesama Slavonija i Srijem u srcu su mom. U zbirku su i ove godine uvrštene pjesme hrvatskih pjesnika iz Vojvodine. To su: Marija Lovrić, Antun Kovač i Kata Kovač. Organizator susreta je pjesnik Franjo Kopecki.

Festival tradicijskog pjevanja u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo priređuje II. Festival tradicijskog pjevanja koji će biti održan sutra (subota, 26. listopada) u svečanoj dvorani HKC-a, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan. 

Noć hrvatskog filma i novih medija i u Subotici

SUBOTICA – Subotički program u okviru šeste Noći hrvatskog filma i novih medija bit će održan sutra (subota, 26. listopada) u Art kinu Lifka. Početak je u 18 sati, a program traje do ponoći. Noć otvara poznati film za djecu Čudesna šuma iz 1986. godine. Od 20 sati bit će prikazan dokumentarni film Susjedi Tomislava Žaje iz 2018. godine, a od 21.15 sati. dugometražni igrani film Lisice Krste Papića (1969.). Na programu je i više animiranih i dokumentarnih ostvarenja kratke forme. Ulaz je besplatan.
Program se održava u organizaciji Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija iz Zagreba i ZKVH-a. Sufinanciran je sredstvima HAVC-a, a sponzor je Zagrebačka banka. Osim u više mjesta u Hrvatskoj, te Srbiji (Subotica), šesto izdanje Noći hrvatskog filma održava se i u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar) i Italiji (Milano).

Kazališni susret u Hrvatskom domu

SOMBOR – Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor danas i sutra (petak, 25. i subota, 26. listoapada) domaćin je i organizator X. Međunarodnog susreta amaterskih dramskih društava. Prve večeri nastupit će domaćini s komedijom Matora dica, a nakon njih HKC Bunjevačko kolo iz Subotice prikazat će, također komediju, Skupština na ćoši. Drugog dana festivala, u subotu, gustuju: Sinjsko pučko kazalište s predstavom Matane drž se i Hrvatsko amatersko kazalište iz Hercegovca s predstavom Pidžama za šestoro.
Predstave oba dana počinju u 19 sati, a cijena ulaznice je 100 dinara. 
Z. V.

Koncert STO-a s festivalskim programom

SUBOTICA – Subotički tamburaški orkestar priređuje koncert u ponedjeljak, 28. listopada, na kom će biti prezentiran program s festivala na kojima je orkestar ove godine sudjelovao i osvojio prve nagrade. Koncert će biti održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19.30 sati. U programu će sudjelovati Dječji tamburaški kvintet, Dječji tamburaški orkestar, Subotički tamburaški kvartet i Subotički tamburaški orkestar, a kao vokalni solisti nastupit će: Martina Cvijin, Marija Kovač, Antonija Dulić, Bojan Bukvić i Ante Crnković. Orkestrima će ravnati Ivana Mačković, Sonja Berta i Marijana Marki. 
Ulaznice, po cijeni od 350 dinara, mogu se kupiti u kafeu Galerija ili na ulazu pred koncert. 

Književni natječaj Za lipu rič 2019.

SONTA – U povodu manifestacije Šokačko veče 2019., Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2019. Na natječaj se mogu prijaviti autori s objavljenim i neobjavljenim pjesmama, uz jedini uvjet da su pisane neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do utorka, 19. studenoga tekuće godine. 
Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom Za natječaj ili na email: ossonta@gmail.com. Autori na natječaj mogu prijaviti po jednu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme moraju biti tipkane na formatu A4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen novčanim iznosom u vrijednosti od 50 eura i umjetničkom slikom, a za drugoplasiranu i trećeplasiranu pjesmu autori će biti nagrađeni umjetničkim slikama. Najbolja pjesma bit će pročitana na Šokačkoj večeri u subotu, 23. studenog 2019. u Sonti.

Škola slikanja u HKC Bunjevačko kolo

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira školu slikanja za učenike od IV. do VIII. razreda osnovne škole. Škola slikanja počinje s radom 4. studenoga a zainteresirani se mogu prijaviti do 31. listopada u ured Bunjevačkog kola na adresi Preradovićeva 4 u Subotici ili telefonom na broj 024/556-898. S polaznicima će raditi nagrađivani i priznati slikar Čedomir Kristijan Sekulić. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika