Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Re­tro­spek­ti­va ak­tiv­no­sti Iz­vršnog od­bo­ra

Redovita XIV. sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je u Subotici 23. i 27. prosinca u prostorijama Ureda Vijeća. Na sjednici su bili nazočni članovi Izvršnog odbora – Lazo Vojnić Hajduk (predsjednik), Tomislav Žigmanov (informiranje i uporaba jezika), Dujo Runje (obrazovanje) i Marinko Prćić (gospodarstvo i financije), a zbog profesionalnih obveza odsutan je bio Berislav Skenderović (kultura).
Nakon usvajanja zapisnika s XII. sjednice Izvršnog odbora i prihvaćanja tonskog zapisa sa XIII. Sjednice IO Vijeća, razmatrao se rad i funkcioniranje Izvršnog odbora u 2004. godini te uloga Izvršnog odbora u ostvarivanju planova i ciljeva Hrvatskog nacionalnog vijeća s posebnim osvrtom na uvažavanje Statutom definiranih odrednica.
RAZMATRANJE RADA IZVRŠNOG ODBORA U 2004. GODINI: Kako se Hrvatsko nacionalno vijeće prvenstveno bavi pitanjima obrazovanja, kulture, informiranja, službene uporabe jezika i gospodarstva, Lazo Vojnić Hajduk je govorio o tim segmentima rada Izvršnog odbora Vijeća. »Što se tiče segmenta informiranja Izvršni odbor je razmatrao prijenos osnivačkih prava Novinsko izdavačke ustanove ‘Hrvatska riječ’ na Vijeće i to je uspješno provedeno. Također je razmatran i Statut ‘Hrvatske riječi’ koji je podržan, a donesen je i zaključak o donaciji Vijeća za dječji list ‘Hrcko’ čiji je izdavač ‘Hrvatska riječ’, kao i o financijskoj pomoći ‘Hrvatskoj riječi’ za redovitu djelatnost. Na stranicama ‘Hrvatske riječi’ zaživjele su stranice na kojima se prezentira rad Vijeća, a za potrebe elektronske vlade nabavljena su dva kompjutera, ali oni još nisu u funkciji. Kada je riječ o informiranju, napravljeni su određeni iskoraci, jer je došlo do homogenizacije određenih ideja u što je uloženo rada i truda, a rezultat toga se može vidjeti upravo na stranicama ‘Hrvatske riječi’ na kojima se prezentira rad Vijeća. U sferi obrazovanja učinjeno je dosta, a osnovna zamisao je bila tražiti i težiti pozitivnim akcijama, kao što je bila u vezi upisa učenika u prve razrede hrvatskih odjela i to je polučilo rezultate. Učinili smo i korak da nabavimo udžbenike za učenike hrvatskih odjela i zahvaljujući Izvršnom odboru to je i urađeno. Učitelji su sudjelovali na raznim seminarima i okruglim stolovima, bilo je stručnih izleta u Osijek i Zagreb, što je sve poticajno djelovalo. Aktivnosti i animacija u sferi obrazovanja je pokrenuta i to je jedan iskorak. Ima još puno otvorenih pitanja, ali ona će se nastojati zatvoriti, što zahtijeva seriozniju pripremu«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk, a zatim je iznio kako je u ovoj godini ostvaren kontinuitet razgovora predsjednika Izvršnog odbora s predstavnicima hrvatskih udruga. 
SURADNJA S PREDSTAVNIŠTVOM HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE: »Cilj tih razgovora bio je uspostavljanje neposrednih kontakata zbog saznanja o programima udruga u sferi kulture, tražio se ključ kako riješiti financiranje raznih programa. Nakon više razgovora održan je i zajednički sastanak 24. studenoga u Somboru na kojem su bili nazočni predstavnici udruga iz Sonte, Vajske, Bačkog Monoštora i Sombora. Na sastanku je zaključeno kako svaka udruga treba imati jednu reprezentativnu manifestaciju, koju će sve udruge pomoći. Fokusirane su reprezentativne manifestacije koje bi organizirale pojedine udruge i sada se trebaju napraviti projekti programa s kojima će se konkurirati pri raznim proračunima. Uspostavljena je strategija podržavanja kvalitetnih programa, kao i sažimanje kulturnih programa po regijama i sada treba ići u operacionalizaciju. Što se tiče segmenta gospodarstva mislim kako je dosta urađeno, jer je situacija bila nesređena, ali je izvršena homogenizacija naših gospodarstvenika, što je rezultiralo značajnim nastupom na Zagrebačkom Velesajmu. Uspostavljeni su kontakti i suradnja s predstavništvom Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a veći broj gospodarstvenika iz hrvatske zajednice uspostavilo je kvalitetne odnose s tvrtkama iz Hrvatske. Sve što sam iznio bila je mala retrospektiva aktivnosti Izvršnog odbora koji je bio nositelj tih poslova«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk i zaključio kako smatra da Izvršni odbor nije svojim aktivnostima izvršio prekoračenje ovlasti i Statutom Vijeća određenu nadležnost, a potom je iznio potrebu boljeg protoka informacija o raznim aktivnostima između predsjednika Vijeća, članova predsjedništva i Izvršnog odbora.
NEOPHODNOST PROTOKA INFORMACIJA: U daljnjem tijeku sjednice Dujo Runje je rekao kako povratne informacije o raznim aktivnostima moraju postojati, a važna pitanja iz sfere obrazovanja moraju se brže rješavati, kao što je pitanje doedukacije učitelja. »Izvršni odbor bi se trebao češće sastajati i kroz te razgovore treba se formirati generalna vizija djelovanja. Vijeće bi također trebalo biti non-stop u zasjedanju, jer problema ima«, kazao je Dujo Runje, dok je Marinko Prćić iznio kako svi vijećnici moraju raditi u istom cilju, bez obzira na resore za koje su zaduženi. »Komunikacija između predsjednika Vijeća i Izvršnog odbora ne funkcionira najbolje. Zbog toga bi trebalo organizirati sastanak na kojem bi se o tome razgovaralo. Moramo što više međusobno kontaktirati i stvoriti pravu inicijativu za daljnji rad«, kazao je Marinko Prćić, a Tomislav Žigmanov se osvrnuo na činjenicu da je Vijeće novo tijelo, te je nedostatak iskustva evidentan. »Institucije se dugo grade, ali prostora za razgovor ima, a probleme treba detektirati i vidjeti modele rješavanja, jer svi imamo iste namjere da rad Vijeća unapređujemo«, kazao je Tomislav Žigmanov, a na koncu sjednice Lazo Vojnić Hajduk je rekao kako je međusobna razmjena informacija neophodna. »Obvezni smo definirati ciljeve rada kao izabrani vijećnici hrvatske zajednice i opravdati svoj rad. Protok informacija mora se odvijati bez zadrške. Mi smo u funkciji i nemamo vremena na bacanje«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk. 
Na sjednici je zaključeno da svaki član Izvršnog odbora Vijeća za sljedeći sastanak pripremi materijal o tome što je urađeno u segmentima za koje su zaduženi i ujedno naznači aktualnu problematiku, kako bi se točno definiralo ono što je urađeno i kako bi se detektirali određeni problemi.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika