Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sigurnost za stare i siromašne

Čovjek dok je mlad ne razmišlja puno o starosti niti o onome što bi mu se moglo dogoditi u kasnim godinama života. A kad starost zakuca na vrata, usamljenost može biti teška, što su nam posvjedočili i sugovornici u ovoj priči. Nažalost, danas je veliki broj starih i nemoćnih koji nemaju adekvatne uvjete za život, niti dovoljno sredstava za izdržavanje, ali ni bliske rodbine koja bi se brinula o njima. Želeći da pomognu tim ljudima Caritas Srijem je u suradnji s partnerima iz Caritasa Bolzano-Bressanone iz Italije prije tri godine započeo izgradnju doma za stare i socijalno ugrožene osobe u Maradiku. Prošle godine dom Sveta Elizabeta je završen i opremljen sa svim neophodnim pokućstvom, te prilagođen potrebama života za 16 korisnika iz Srijemske biskupije. Trenutno ih je pet smješteno u domu. Očekivanja su da će se uskoro u njega useliti još nekoliko osoba kojima je krov nad glavom neophodan pogotovo u predstojećim hladnim zimskim danima. 

Nužnost i potreba

Useljavanje prvih korisnika u dom Sveta Elizabeta u Maradiku počeo je u svibnju ove godine. Mjesta ima za još 11 korisnika koji ukoliko žele boraviti u njemu, moraju ispuniti određene uvjete.
»Dom za stare i nemoćne osobe je pilot projekt. Ukoliko se ukaže potreba za proširenjem kapaciteta, sigurno da će biskupija nastojati adaptirati još jedan objekt ili će izgraditi novi. A potrebe ima. Sve je više starog stanovništva koji žive sami«, navodi direktor Caritasa Srijem Jozo Duspara, dodajući da se svatko tko želi biti primljen u dom a ispunjava propisane uvjete, treba  obratiti svom župniku. 
»Nakon toga župnik će u ime te osobe podnijeti molbu za primitak u dom, a nadležna komisija će odlučiti ispunjava li potencijalni korisnik propisane uvjete. Prednost imaju osobe koje nemaju adekvatne uvjete za stanovanje a koje još uvijek mogu same sebe poslužiti. Ne tražimo da imaju određeni iznos prihoda, ali je potrebno da u momentu primitka skrbnik potpiše da će se o toj osobi brinuti u momentu kada ona ne bude više mogla samostalno živjeti«.

Zahvalnost donatorima

Srijemska biskupija i Caritas Srijem već deset godina uspješno surađuju s partnerima Caritasa Bolzano-Bressanone iz Italije. Uz pomoć njih, do sada je realizirano nekoliko projekata.
»Prije nekoliko godina smo došli na ideju da realiziramo projekt koji bi nam omogućio kupovinu kuće za stare osobe koje su sposobne starati se same o sebi, a koje nemaju bližih srodnika. Za izgradnju takvog doma izabrali smo Maradik. Tu smo našli jednu staru kuću koju smo porušili i na tom placu smo izgradili dom. Zahvaljući Caritasu iz Italije i našem Caritasu Srijem za kratko vrijeme smo izgradili dom za stare osobe. Pored adekvatnog smještaja korisnicima smo osigurali i vrt u kojem mogu zasaditi povrće. Plodovi njihovog rada se već vide. Ideja je da se oni sami izdržavaju, da od povrća koje uzgajaju spremaju sebi hranu. Imamo informaciju da ima još zainteresiranih osoba koje će zahvaljujući biskupijskom Caritasu uspjeti sebi osigurati dom«, kaže srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Zahvalnost za krov nad glavom

Gordana Pospišil jedna je od sadašnjih korisnica doma. Više od 25 godina radila je kao zvonarica u crkvi svetog Petra u Inđiji. Kada joj je suprug preminuo, nije imala dovoljno novca da sebi plaća stan. 
»Od 4.000 dinara mjesečnih primanja nisam mogla plaćati zakup stana. Ovdje mi je lijepo, samo ponekad budem tužna jer me nitko ne dolazi posjetiti. Puno mi znači što postoji dom ovakve vrste, jer nemam svoju kuću niti djece ni bliže rodbine koji bi mi mogli pomoći. Sve koje smo smještene u domu imale smo težak život. Svakodnevno jedna drugu tješimo, ohrabrujemo i govorimo da moramo biti zahvalne što smo dobile krov nad glavom. Kad ustanemo popijemo kavu, malo se ispričamo i doručkujemo, nakon čega napravimo raspored aktivnosti za taj dan. Sa župnikom Božidarom Lusavcem smo u jako dobrim odnosima. Uvijek nam rado pomogne i ako se desi neka nesloga između nas, on dođe da nas utješi i da razgovara s nama«, kaže Gordana ponosno pokazujući zimnicu u ostavi koje su pripremile od plodova iz svog vrta.

Uvjeti prilagođeni potrebama života

Božidar Lusavec, upravitelj doma i župnik u Beški i Maradiku, s ponosom kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom doma.
»U domu je trenutno smješteno pet osoba. Sadašnje korisnice doma same priređuju hranu, počiste i urede svoje sobe i dvorište. Vrlo su uredne i ja sam zadovoljan. U vrtu su zasadile rajčicu, krumpir, bundeve i napravile su preko sto litara soka od rajčice. One će dio toga prodati kako bi zaradile novac i mogle si kupiti druge potrebne stvari za život, s obzirom da nijednoj od njih primanja ne prelaze 10.000 dinara. Uskoro će biti završen kokošinjac, pilićnjak i zečinjak. No unatoč svemu mislim da će se funkcioniranje doma morati organizirati na drugačiji način, jer imamo veliki broj zainteresiranih osoba koje ne mogu živjeti bez tuđe pomoći«, kaže vlč. Lusavec.
Dom za stare i siromašne u Maradiku mjesto je gdje se čovjek u starosti ne osjeća sam, nego sretan što i u poznim godinama života može pridonijeti boljem životu kako sebi tako i drugima. I ono što je najbitnije, jeste osjećaj da nisu zaboravljeni i prepušteni sami sebi.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika