Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Igre sa zemljom i oko zemlje

Muku muče somborski stočari ovih dana. Niska cijena tovnih junadi i mlijeka već je nevolja na koju su svikli, ali novi udarac, onako iza krivine, nisu očekivali. A upravo im se to i desilo. Taman kada su se obradovali kako će i njih ogrijati sunce, kad ono umjesto sunca najcrnji oblaci. To sunce u najavi i oblaci umjesto sunca zapravo je posve nevjerojatna priča o državnoj zemlji koju su stočari prvo dobili i platili, pa im je onda rečeno – sada to više ne važi. I tako je šteta dvostruka – ostali su i bez zemlje i bez novca.
A posloženo kronološki to izgleda ovako: zakon je propisao da za stočarsku proizvodnju poljoprivrednici imaju pravo prečeg zakupa državnih oranica. To pravo prečega zakupa znači da se njive dobivaju po realnim cijenama, bez dražbe (što bi rekli: pozitivna diskriminacija). Koliko će to hektara biti, ovisi o broju stoke u stajama i oborima. Uglavnom, kod onih većih nakupi se tu 50-100 hektara. Zakon je propisao da te njive stočari u zakup dobivaju na deset godina. Odluke su donijete, zemlja plaćena i tu bi trebala biti stavljena točka. Ali ne ide to baš sve tako jednostavno, jer ratari su ovih dana pozvani u Odjel za poljoprivredu gdje su obaviješteni da donijete odluke više ne važe, jer je, eto, dio zemlje koju su dobili vraćen u postupku restitucije. Ili u prijevodu: Ministarstvo poljoprivrede u zakup je dalo zemlju koja faktički više nije državna. Tako ispada da Ministarstvo poljoprivrede radi jedno, a Agencija za restituciju drugo, a kolateralna šteta  su poljoprivrednici. Oni koji su imali sreće ostali su bez hektara-dva državne zemlje, neki i bez deset i više hektara. I ne samo bez zemlje, ostali su i bez novca koji su dali za zakup, a u nekim slučajevima to je i deset tisuća eura. U Ministarstvu poljoprivrede nam je rečeno da su davanjem u zakup zemlje stočarima koja će biti vraćena u restituciji praktički ovoj kategoriji poljoprivrednika htjeli izaći u susret, s obzirom na to da su značajne površine poljoprivrednog zemljišta na teritoriju Grada Sombora u Fondu za restituciju. I još kažu: ako stočari nisu potpisali ugovore, novac će im biti vraćen, a ako je stvar otišla toliko daleko da su ugovori potpisani, novac će biti proslijeđen novim vlasnicima, koji su u obvezi, bez podizanja cijene, ispoštovati potpisani ugovor u naredne tri godine. 
Hoće li to tako biti i u praksi? Poljoprivrednici već odmahuju glavom, jer znaju da su stari-novi vlasnici vraćene oranice već ponudili u zakup. Naravno, po znatno višim cijenama. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika