Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preko puta Zemljoradničke škole

Lokacija Poljoprivredne ili Zemljoradničke škole na Paliću danas malo kome može biti orijentir, jer je ova škola desetljećima zatvorena (iako je dio objekata, ipak, sačuvan), no u njeno zlatno doba postojanja bila je čuvena. Prema spomen–ploči na jednoj od nekadašnjih školskih zgrada u Zelengorskoj ulici, toj prekrasnoj palićkoj aleji, Poljoprivredna škola internatskog tipa osnovana je 1896. godine. Zapis o oblastima koje su đaci učili ostavio je Aurél Stadler u knjizi »Palić«: gajenje biljaka, riba i peradi, liječenje životinja, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje svilene bube, poljoprivredna arhitektura, ratarstvo i knjigovodstvo. Nije se učila samo teorija, naprotiv, škola je posjedovala 277 jutara zemlje za ekonomske, nastavne i znanstveno-eksperimentalne svrhe, a vremenom je svoje posjede još i uvećala. 
Dok su u okolici škole još postojali uglavnom vinogradi i voćnjaci, tamo gdje je danas urbanizirano naselje, upravo je ova institucija bila orijentir lokacije u situacionom planu projekta kuće-vile za udovu Linzer 1898. godine. Kuća je, prema ovom projektu, izgrađena preko puta Zemljoradničke škole, a njen nacrt postoji u Povijesnom arhivu Subotica u Fondu Gradskog vijeća (F2). Ovaj projekt zanimljiv je i stoga što prikazuje kako su se u vrijeme intenzivnog razvoja Palića u banju i njegove izgradnje, osim vila posebne ljepote i dekoracije, gradili i manji objekti, u ovom slučaju to je dvosobna kuća, ali, ipak, s dekoracijom terase karakterističnom za palićku arhitekturu. 
Po svemu sudeći, vila iz 1898., podignuta, dakle, prije više od 120 godina, još je na istom mjestu, davno već malo proširena. No, za pouzdanu potvrdu historijata starog zdanja potrebna su i daljnja istraživanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika