Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koljnof – Beč – Budimpešta

Učenici srednjih škola u Subotici, koji nastavu pohađaju na hrvatskom ili su prvi ciklus obrazovanja završili na ovome jeziku, od 5. do 8. listopada boravili su na ekskurziji, koja je po njihovim riječima bila za pamćenje. 
Četverodnevna ekskurzija, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, obuhvatila je obilazak tri destinacije: Koljnof, Beč i Budimpeštu. 

Znamenitosti za pamćenje

Učenici su skupa sa svojim mentorima i voditeljima prvo posjetili općinu u zapadnoj Mađarskoj, Koljnof (Kópháza), mjesto gdje žive gradišćanski Hrvati. Imali su prigodu upoznati se s ovim mjestom, kao i vidjeti kulturno-povijesnu jezgru toga grada, te Muzej gradišćanskih Hrvata, kroz koji ih je proveo kulturni aktivist Franjo Pajrić.
Sljedeća destinacija je bila Beč. Toga dana učenici su nazočili svetoj misi u Am Hof katoličkoj crkvi u Beču, gdje se okupljaju Hrvati, a samim time i služe svete mise na hrvatskom jeziku. 
Kao pravi domaćin pokazao se nekadašnji predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport Miroslav Piplica, koji je naše učenike ugostio na ručku.
Znamenitosti Beča, koji će svima ostati u prelijepom sjećanju, pokazala im je Jadranka Vincek-Mrsić iz Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport. Posjetili su Stephansdom katedralu (katedrala u Beču posvećena sv. Stjepanu), te brojne znamenitosti, poput opere, kazališta, gradske kuće, zimskog dvorca i velikog parka.  
Već narednog dana organiziran im je prijem u Veleposlanstvu Hrvatske u Austriji, gdje su zahvaljujući posredovanju Blaška Papića primljeni kod veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković. Toga dana nastavljen je obilazak dvorca princa Eugena od Savoya, dvorca Belvedere, ruskog spomenika, a zatim su se učenici uputili u Schönbrunn gdje su imali priliku obići jednu od najljepših i najpoznatijih znamenitosti Beča. Po riječima asistentice za obrazovanje u HNV-u Nataše Stipančević za ovo iskustvo dužni su zahvaliti gospođi Vincek-Mrsić koja je i toga dana provela sve učenike i pratitelje kroz grad i posvetila im svoje vrijeme.
Nakon Koljnofa i Beča učenici su posjetili i glavni grad Mađarske, Budimpeštu. Smješteni u Hrvatskom đačkom domu, dan su započeli obilaskom Hrvatske škole HOŠIG, koja u svom sklopu ima vrtić, osnovnu školu i gimnaziju. Učenike i pratitelje kroz grad je proveo Marin Skenderović, rođeni Subotičanin i donedavni predsjednik Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti. 

Dojmovi učenika

Izuzetne destinacije i gostoprimstvo domaćina ostat će mladima u lijepom sjećanju, a kako su to doživjeli najbolje govore oni sami: 
»Bilo je odlično. Puno toga smo čuli, naučili i vidjeli. Najljepše mi je bilo kada smo u Beču ušli u Schönbrunn te kada smo šetali do zimskog dvorca Marije Terezije. Ulazak u ljetni dvorac ću definitivno pamtiti, s obzirom na to da smo vidjeli gdje su nekada živjeli i djelovali car i carica, kao i njihov raskošni vrt. Ujedno, s obzirom na to da nismo poznavali vršnjake iz Politehničke srednje škole, drago mi je što smo se i s njima upoznali i družili«, kaže Dunja Šimić.  
»Kod ove ekskurzije mi se posebno svidjelo što smo iskoristili vrijeme na najbolji mogući način, razgledajući ove predivne gradove. Moram priznati kako je sve skupa bilo malo naporno, jer smo puno putovali, ali mi nije žao zbog toga. Osim brojnih građevina i destinacija koje smo vidjeli, svaku večer smo se družili i razmjenjivali iskustva, što je također bilo za pamćenje«, kaže Daniel Kujundžić. 
»Obišli smo Koljnof, mjesto na granici Mađarske i Austrije, te Beč, koji je prekrasan i poseban po svojim građevinama. Schönbrunn će mi definitivno ostati u posebnom sjećanju, uređenje, unutrašnjost dvorca, vrt, sve je izuzetno lijepo. Četvrti dan smo obišli Budimpeštu, a ovdje bih izdvojila vidikovac u Budimu«, kaže Anamaria Tumbas.
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika