Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potiranje prefarbavanja

Ako i nije dvojbeno je li pisanje po zidovima stvar sanitarne ili mentalne higijene, odgovor na pitanje o prefarbavanju grafita unekoliko je složeniji. Tko bi, dakle, trebao prefarbati ono što je neka budala bojom izbacila iz sebe: vlasnik objekta, lokalne službe za uklanjanje grafita (kojih, naravno, nema) ili pak ekipe volontera (koji se mogu, ali i ne moraju baviti time)?
Ima, međutim, u ovoj ružnoj priči još jedan detalj koji svojom prirodom bitno odskače od samog »umjetničkog dojma« kakvog na prvi pogled steknete kada se suočite s nečijim žvrljotinama. Riječ je o samom sadržaju grafita, odnosno o njegovoj poruci širokim narodnim masama koje imaju čast pročitati ga. Oni s dužim pamćenjem sjetit će se sigurno grafita kod bivše robne kuće Centar »Oj, Hrvati, al ćemo vas klati« ili pak one kod Nove općine s porukom Mađarima da idu 200 kilometara na sjever i dopisanom strelicom za Srbe dva metra pod zemlju. Nije tako davno, zimus negdje, također kod Nove općine osvanuo i grafit »Čaba srebro s Prvenstva sveta, izdao si Kosovo i to nam mnogo smeta«, a ne baš tako davno na zidu u ulici kod Ekonomskog fakulteta stajao je natpis »Subotica Srbima«, čije bi značenje, valjda, trebalo biti da u ovom gradu za druge nema mjesta. Na sreću, te su žvrljotine, koje i svojim izgledom i sadržinom vrijeđaju zdrav razum, ipak uklonjene pa fasade sada slobodno dišu pod novim naslagama boje.
Ali jedan je, poput spomenika šovinizmu i neljudskosti iz devedestih, odolio svim kantama i četkama i stoji do danas na radost njegova autora. Riječ je o grafitu »Ratko Mladić srpski heroj« na zidu uz pločnik kod mosta na Segedinskom putu. Za razliku od jednoznačnih poruka Hrvatima, Mađarima, Srbima ili »Čabi« ovaj je za lokalnu samoupravu (valjda je zid u njihovom vlasništvu) u svojoj suštini neutralan do nevinosti. Autor je ovim grafitom jednostavno iznio svoj »politički stav« o čovjeku koji je prije nepune dvije godine u Haagu osuđen na doživotni zatvor, jer je utvrđeno da je kriv po deset od jedanaest točki optužnice (među kojima i za genocid u Srebrenici), a u zemlji u kojoj je verbalni delikt ukinut prije osamnaest godina ovakvi se grafiti, izgleda, smatraju slobodom govora. 
Pitanje bez odgovora svakako je dokle ta sloboda može ići, kako se ona tumači i kada se ograničava? Bi li, primjerice, grafiti da su ubojice dvije djevojčice u Subotici heroji a ne zločinci ostali bez zgražanja i osude javnosti, bez promptnog uklanjanja i bez intenzivnog traganja za rukopisom njihovih ispisivača? Bi li, primjerice, »orlovi« (oni albanski, naravno) ili »ušato u« prošli bez zaslužene reakcije javnosti i državnih tijela? Ne treba tu ni previše pameti ni iskustva, pa zaključiti da grafiti takvih sadržina ne bi dočekali sljedeći dan neprefarbani kao što nije teško zamisliti niti da njihovi autori sljedeće jutro ne bi dočekali na slobodi.
Pa zašto onda istoj toj javnosti, lokalnoj samoupravi, policiji, komunalnoj policiji, volonterima... ne smeta pozitivni »stav« da je heroj čovjek koji je osuđen za smrt na stotine i tisuće ljudi? Jedan od brojnih odgovora vjerojatno bi mogao biti da pojam ubojstva u ratu nije isti kao onaj u miru, jer se onaj prvi u takvim prilikama pije kao istinom nefiltrirana priča o časti, viteštvu i herojstvu, pri čemu količina ispijenog utječe i na povećanje halucinacija. Drugim riječima, u drugim se društvima nesuočavanje s istinom naziva i nedoživljenom katarzom. U tom se smislu možda može promatrati i neaktivnost lokalne samouprave i policije na navedeni grafit: potiranje mentalne potire sanitarnu higijenu.
Z. R.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay