Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četiri palače uz park

Sačuvana je lijepa i romantična snimka novih palača kod Željezničke postaje, izgrađenih na Trgu Marije Terezije (danas Park Ferenca Reichla), čije su fasade u naše vrijeme djelomično zaklonjene krošnjama visokog drveća. Na fotografiji još nema četvrte palače na kutu ulice, najbliže postaji, a u cijelosti se vidi ljepota građevine Simeona Leovića (crveni krov), koja je tema ovog napisa.
Kada je završeno isušivanje i uređenje Rogine bare 1888. godine, na mjestu gdje se danas nalazi park s okolnim objektima, ubrzo je raspisana licitacija za četiri nove, atraktivne lokacije za gradnju. Prvi izgrađeni objekt ovdje bila je Najamna palača Lazara Mamužića, po projektu Titusa Mačkovića 1891. godine. Sljedeće godine nastala je Najamna palača Lajosa Vermesa, po projektu Jánosa Jedlicske. Najamna palača odvjetnika i kraljevskog bilježnika Simeona Leovića izgrađena je 1893. godine (godina završetka radova još je upisana na fasadi) prema projektu arhitekata Ödöna Lechnera i Gyule Pártosa. Posljednja u nizu, na uglu prema željezničkoj postaji, podignuta je nekoliko godina kasnije (1897./98.) Najamna palača Károlya Lichtnekerta, a projektirao ju je Titus Mačković.
Detaljima o nastanku Leović palače posvećena je nedavno promovirana publikacija Nede Džamić pod nazivom Najamna palača Simeona Leovića u Subotici, u izdanju Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nastala u okviru projekta prekogranične suradnje s Mađarskom, sufinanciranog od Europske unije. Publikacija je promovirana 20. rujna u Gradskom muzeju.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika