Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četiri palače uz park

Sačuvana je lijepa i romantična snimka novih palača kod Željezničke postaje, izgrađenih na Trgu Marije Terezije (danas Park Ferenca Reichla), čije su fasade u naše vrijeme djelomično zaklonjene krošnjama visokog drveća. Na fotografiji još nema četvrte palače na kutu ulice, najbliže postaji, a u cijelosti se vidi ljepota građevine Simeona Leovića (crveni krov), koja je tema ovog napisa.
Kada je završeno isušivanje i uređenje Rogine bare 1888. godine, na mjestu gdje se danas nalazi park s okolnim objektima, ubrzo je raspisana licitacija za četiri nove, atraktivne lokacije za gradnju. Prvi izgrađeni objekt ovdje bila je Najamna palača Lazara Mamužića, po projektu Titusa Mačkovića 1891. godine. Sljedeće godine nastala je Najamna palača Lajosa Vermesa, po projektu Jánosa Jedlicske. Najamna palača odvjetnika i kraljevskog bilježnika Simeona Leovića izgrađena je 1893. godine (godina završetka radova još je upisana na fasadi) prema projektu arhitekata Ödöna Lechnera i Gyule Pártosa. Posljednja u nizu, na uglu prema željezničkoj postaji, podignuta je nekoliko godina kasnije (1897./98.) Najamna palača Károlya Lichtnekerta, a projektirao ju je Titus Mačković.
Detaljima o nastanku Leović palače posvećena je nedavno promovirana publikacija Nede Džamić pod nazivom Najamna palača Simeona Leovića u Subotici, u izdanju Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nastala u okviru projekta prekogranične suradnje s Mađarskom, sufinanciranog od Europske unije. Publikacija je promovirana 20. rujna u Gradskom muzeju.  

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay