Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvosmjerna suradnja

Koordinacijski susret hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga s područja Srijema i Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije održan je 19. prosinca u Rumi. Na susretu su bili nazočni gosti Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i Tomislav Dakić, stručni suradnik za folklor ZKUD, kao i domaćini, predstavnici Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Rume, Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« iz Srijemske Mitrovice, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Tomislav« iz Golubinaca, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Josip Jelačić« iz Petrovaradina i Hrvatske čitaonice »Ilija Okrugić« iz Zemuna.
IDEJE: Nakon pozdravnih riječi Zlatka Kolarića, predsjednika HKPD »Matija Gubec« iz Rume i Mate Groznice, potpredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, predstavnici kulturno-umjetničkih udruga upoznali su nazočne o radu i aktivnostima Društva ispred kojih su bili nazočni na skupu, a potom su Stjepan Đurković i Mato Groznica iznijeli ideje o važnosti intenzivnije suradnje s Vukovarsko-srijemskom županijom, dok su moguće putove i načine suradnje predstavili Tomislav Dakić i Stjepan Đurković. 
OSNOVNI ZAKLJUČCI SKUPA: Nakon iznošenja problema s kojima se susreću institucije u Srijemu, donijeti su zaključci da se u planove pojedinih udruga ugradi arhiviranje što je moguće više kulturnog naslijeđa koje još nije pohranjeno, a ZKUD može pomoći srijemskim društvima i u stvaranju fonoteke. Zaključeno je i kako u cilju proširenja repertoara društava u Srijemu treba organizirati izobrazbu voditelja pojedinih odjela, a treba uspostaviti i razmjenu informatora koji će sadržati programe rada svih udruga iz Srijema i pregled manifestacija tijekom godine na području Vukovarsko-srijemske županije, a informator također treba sadržati i osnovne potrebe i probleme s kojima se srijemske udruge susreću u radu, te prijedloge za njihovo rješavanje. Na ovom susretu je također dogovoreno da već početkom siječnja vinkovačka TV obiđe sva društva u Srijemu i napravi priloge o radu svakog Društva, a svi sudionici skupa su se obvezali da će se maksimalno založiti za ostvarenje dvosmjerne komunikacije. Nakon iznošenja problema tiska na hrvatskom jeziku, dogovoreno je da se dostavi popis dnevnih, tjednih i mjesečnih listova, te adrese gdje i u kom obimu treba dostavljati listove, a o distribuciji će brinuti ZKUD.
Na koncu susreta potpisana je prigodna deklaracija o trajnoj suradnji srijemskih hrvatskih udruga sa Zajednicom kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i mogućnostima poticanja jedinstvenog oblika djelovanja svih udruga u Srijemu u cilju povezivanja i stvaranja okvira za očuvanje tradicionalnih znanja i kulture na cjelokupnom području Srijema.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika