Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U okovima urbanizacije

Drugo po važnosti vjersko i kulturno središte u Subotičkoj biskupiji (nakon kompleksa Biskupskog ordinarijata, gimnazije i sjemeništa Paulinum, svećeničkog doma Josephinum i Pastoralnog centra Augustinianum sa subotičkom katedralom) nalazi se u Novom Sadu. No, nakon 77 godina njegova djelovanja, franjevački samostan i crkva sv. Ivana Kapistrana, koji se nalaze u jednokatnoj kući u Novom Sadu, suočeni su s vrlo brzom i neočekivanom urbanizacijom u neposrednoj okolici. Njezini oblici su sve brojniji, a najnoviji je nagoviješten konceptualnim okvirom Plana generalne regulacije prostora mješovite namjene koji obuhvaća lokalitet u novosadskoj Ulici cara Dušana br. 2, koji je JP Urbanizam stavio na javni uvid koji traje od 2. do 16. listopada. On predviđa izmjenu katnosti objekta koji će se graditi umjesto napuštene prizemne kuće u Cara Dušana 2 (pokraj franjevačke kuće), i to s četiri (kako je navedeno u prvom planu ovog prostora, usvojenom 2011. godine) na sedam katova uz podzemnu garažu, kako bi se uskladio sa susjednim objektom, ali u drugoj ulici. Na to bi Novosađani, navikli na povlađivanje interesima investitora, vjerojatno slegli ramenima. Ipak, ostaje upitno kako će takav plansko-prostorni obrat utjecati na susjedni kućni broj – samo nekoliko metara udaljenu franjevačku kuću.   

Poplave u crkvi

»U posljednjih sedam godina suočavamo se s neočekivanom izgradnjom okolnih visokih objekata«, kaže fra Karlo Harmath, gvardijan ovoga samostana i jedini preostali franjevac u gradu. 
»Urbanistički planovi se skoro preko noći mijenjaju, a ne poštuju se međunarodna pravila po kojima se oko vjerskih objekata ostavlja ‘malo zraka’, jer crkva nije samo građevina nego i mjesto okupljanja prije svega vjernika, a i drugih ljudi. Prostor oko naše crkve postaje jako sužen. Sa sjeverne strane, na raskrižju Futoške i Ulice cara Dušana, izgrađena je velika sedmokatnica koja gleda na spomenute dvije ulice. S lijeve strane započeta je zgrada čija je katnost također mijenjana, a s desne strane na placu između sedmokatnice i naše zgrade se želi ubaciti još jedna sedmokatnica. Prema tom planu nova zgrada bi bila udaljena od našeg dvorišta četiri metra. S lijeve strane su momentalno radovi prekinuti, ali katnost je već sada veća od one koja je predviđena urbanističkim planom koji je bio dan na javni uvid«, kaže on.
Franjevci su se posljednjih godina potrudili da kuća, koja zahtijeva stalne intervencije, bude na još veći ponos zajednici katolika i Novom Sadu. Zapadni dio krova je usklađen s istočnim i time je zgrada puno dobila na estetici, a zastarjela kanalizacija u dvorištu je zamijenjena. Ipak, nastao je novi problem: voda s Ulice cara Dušana često tijekom padalina ulazi u crkvu i prodire sve do oltara. 
»Do sada nismo uspjeli saznati tko je nadležan za otklanjanje tog problema. Oni s kojima smo razgovarali prebacuju odgovornost jedni na druge. Ulični su slivnici začepljeni pred sedmokatnicom i pred zgradom u izgradnji s južne strane. Nadležni izlaze onda kad je suho vrijeme, pa se čude zašto ih zovemo. Voda se slijeva pred našu kuću, teče i s lijeva i s desna, a vozila koja prolaze ulicom svojim kotačima ubacuju velike količine vode pred crkvu, odakle ona teče prema crkvi. Budući da je nogostup (a crkva još više) ulegnut, voda teče potocima, jer je kolnik od nogostupa nestručno odvojen plitkom riglom. Pokušavamo kanalizacijom pred crkvom odvesti vodu, ali je priključak na kanalizaciju pred našim ulazom loše urađen«, nabraja probleme fra Harmath. 
On kaže da je franjevce investitor gradnje na susjednoj parceli obavijestio o svojim planovima, no oni su, očito, brzo promijenjeni, jer je govorio o manjoj katnosti. 
»Shvaćam investitora: lokacija je izvrsna, tu se može zaraditi. No, imam dojam da su danas zgrade vrjednije od čovjeka. Mi jedva možemo manjim putničkim autom ući u svoje dvorište. Ne daj Bože da izbije bilo kakav požar. Tu vatrogasci nikako ne mogu ući. U dvorištu smo postavili požarnu kapiju koja je novom izgradnjom u okolici postala neuporabljiva«, kaže on. 

Franjevačka »košnica«

U ovom nezamjenjivom i više nego simboličkom centru katoličkih zbivanja na našim prostorima od njegova nastanka vrlo je živo. Tu svoje sjedište imaju tri pravne osobe: Franjevački samostan i crkva, Katolička nakladnička kuća Agape i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Stanislav Preprek. Osim redovitog pastorala za devet nacija ovdašnjih katolika, i to na hrvatskom i mađarskom jeziku, ovdje je osnovan poznati franjevački zbor mladih Kapistran, Franjevačka dobrotvorna organizacija Poverello za zbrinjavanje siromašne djece u tri kuće u Bačkoj, Kuća duhovnih vježbi Domus Pacis, koju godišnje koristi oko 2.000 ljudi za duhovne, molitvene i kulturne potrebe, ovdje je pokrenut Radio Marija Srbije. Samostan pruža mogućnost jeftinog boravka studentima. Radnim danom ovdje cirkulira redovito oko 60 ljudi, a nedjeljama i blagdanima oko 250. Već dugo novosadski franjevci su poznati i cijenjeni profesori, medijski djelatnici, voditelji duhovnih vježbi i hodočašća, udomljuju Franjevački svjetovni red – bez njih Novi Sad je teško zamisliti. Odnedavna ovdje se štuju i dvojica novosadskih članova Reda manje braće, kandidata za beatifikaciju. 
Od toga hoće li franjevcima dobro poznati građevinski kaos ovoga velikoga grada oduzeti ono prvo što svijetu pružaju – mir – ovisi u značajnoj mjeri hoće li moći njegoviim stanovnicima kao do sada pružati drugi dio svoje poznate karizme: dobro.
Marko Tucakov  

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay