Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promicanje tehničkih vještina i tolerancije

Projekt Međunarodne škole tehničkih vještina u Zagrebu namijenjen edukaciji i stjecanju novih tehničkih znanja i vještina kod djece osnovnoškolske dobi predstavljen je u ponedjeljak u tavankutskoj osnovnoj školi Matija Gubec, čiji će učenici biti njezini prvi polaznici.  
Zagrebačka zajednica tehničke kulture (ZZTK) prvi puta organizira međunarodni kamp koji će za desetak djece iz Tavankuta i iz Požege biti održan od 9. do 15. prosinca u Zagrebu. Djeca će se imati priliku upoznati s najsuvremenijim dostignućima tehnike, poput robotike, elektronike i primjene informatičkih metoda u ovome području. 

Povezivanje gradova i država

Projektna suradnja organizira se pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, čiji je predsjednik Drago Prgomet nakon predstavljanja projekta u Tavankutu ukazao na važnost povezivanja gradova i država na svim razinama:
»Želimo povezivati naše zajednice, jer svi pripadamo Europi i to što nas razlikuju vjere ili nacionalnosti, u našem odgoju i obrazovanju je daleko manje bitno. Bit će nam zadovoljstvo da Grad Zagreb bude dobar domaćin, ne samo školarcima nego i građanima svih narodnosti koji žive ovdje, te da naše druženje doista poprimi jednu tradiciju. Na kampu u Zagrebu sudjelovat će djeca iz osnovnih škola iz Tavankuta i iz Požege, što ujedno pridonosi i njihovu odgoju u ozračju međusobnog razumijevanja i tolerancije.«
Prgomet je izrazio očekivanje da će ovaj posjet senzibilizirati relevantne strukture u Hrvatskoj da pomognu ostvarivanje prava ovdašnjih Hrvata, pri čemu bi za primjer mogla poslužiti Mađarska, koja, kako je rekao, na primjeren način pomaže svoj narod u Srbiji.
Kada je u pitanju parlamentarna suradnja između Hrvatske i Srbije, Prgomet je ocijenio da prostora za suradnju ima puno:
»Naš boravak ovdje ujedno je bila prigoda susresti se s predstavnicima hrvatske zajednice u Subotici i razgovarati o tome na koji način Hrvatska kao država može pomoći u očuvanju tradicije i kulturne baštine ovdašnjih Hrvata, kao i po pitanju jačanja međusobnog razumijevanja među narodima koji žive na području Subotice. Svi smo mi pozvani razvijati međusobnu suradnju i graditi dobre odnose, jer svi pripadamo Europi. Hrvatska ima priliku uočiti koje su prednosti biti dijelom Europske unije i naša je želja što prije vidjeti Srbiju u zajednici europskih naroda. To će olakšati život njezinim stanovnicima i osigurati bolju budućnost njihovoj djeci. U planu je da se suradnja na razini Grada Zagreba i Grada Subotice ubuduće intenzivira, a uskoro je predviđen i susret s predstavnicima Skupštine grada Beograda.«   

Učiti jedni od drugih

Predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford istaknuo je da Zagreb i Subotica imaju zajedničku povijest i da je neophodno međusobno razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih:
»Izuzetno mi je drago zbog implementacije ovog programa jer će na ovaj način, osim učenja hrvatskog jezika, učenici moći unaprijediti svoja znanja i glede tehničke kulture. Tehnika nema svoju vjeru ni nacionalnost već ima jedan međunarodni jezik i pridonosi stvaranju prijateljstva među djecom, kao i unaprjeđenju odnosa dviju zemalja.«
Na prvoj međunarodnoj školi tehničkih vještina u Zagrebu sudjelovat će mladi Tavankućani koji su do sada ostvarili zapažene rezultate u sklopu tehničke nastave i raznih natjecanja, te će im ovaj događaj biti svojevrsna nagrada za trud koji ulažu, kaže ravnateljica škole Stantislava Stantić-Prćić.
»Realizacija ovog projekta nam je od izuzetnog značaja, jer smo seoska škola i često ostanemo na margini. Ovoga puta smo upravo mi začetnici ideje i prvi koji imamo mogućnost prikazati što sve radimo i na koji način funkcioniramo. Cilj je pokazati učenicima da imaju jednake mogućnosti kao i djeca u gradu, te im ukazati na važnost samopouzdanja i upornosti. Cilj programa jest da naši učenici shvate značaj tehnike i da ih na neki način usmjerimo u njihovom daljnjem odabiru budućih zvanja.«
Ovom prigodom predstavljen je i rad učenika u tehničkom kabinetu škole koji je zahvaljujući Ministarstvu znanosti Hrvatske opremljen suvremenom opremom, što omogućuje kvalitetnu izvedbu nastave tehničkog obrazovanja.

Posjet HNV-u

Predstavnici Skupštine grada Zagreba posjetili su i Hrvatsko nacionalno vijeće. Predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin je zahvalio Gradu Zagrebu za sve što je do sada učinio za hrvatsku zajednicu u Srbiji, kao i za potporu koja se kontinuirano daje pojedinačnim projektima naših škola i kulturnih udruga uz očekivanje da će u budućnosti najveći dio tih aktivnosti ići preko HNV-a. Također, on je goste upoznao i s izazovima s kojima se HNV u svom radu susreće na polju obrazovanja, ali i na drugim poljima u kojima ima ovlasti, objavljeno je na sajtu HNV-a.
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet je u svom izlaganju obećao dalju potporu HNV-u i njegovim projektima i izrazio zadovoljstvo što će se u sve uključiti i Hrvatska zajednica županija, čiji je član i Grad Zagreb. Također je upoznao domaćine da će se projekt Zagrebačkog saveza za tehničku kulturu, koji ove godine obuhvata OŠ Matija Gubec u Tavankutu, iduće godine proširiti na veći broj škola, pa će se time stvoriti prostor za uključenje i drugih škola s hrvatskim odjelima iz Vojvodine.
M. Matković

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay