Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­stu­pi­li i tam­bu­raši iz Voj­vo­di­ne

Na večer 19. prosinca diljem Hrvatske i šire, gledatelji su preko malih ekrana mogli doživjeti ono što se izravno prenosilo iz Franjevačke crkve, Crkve Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. To je bio tradicionalni koncert pod nazivom »Tiha noć«. 
Što više reći osim da je ugođaj bio prekrasan. U prepunoj crkvi, koja je tijekom rata bila razrušena, da bi 2000. godine ponovno zazvonila zvona ove crkve, Vukovarci su došli posjetiti ovaj koncert da bi cijeloj Hrvatskoj i cijelom svijetu poželjeli čestit Božić.
Voditelji programa bili su Rosanda Kokanović i Branko Uvodić. Na poziv Branka Uvodića i HRT-a, tamburaški ansambl »Hajo« iz Subotice sudjelovao je na ovom snimanju. S tamburaškim ansamblom »Hajo« nastupila je Antonija Piuković. Ono čime su se oni prezentirali bile su dvije bačke božićne pjesme »Spavaj mali Božiću« i »Radujmo se i pivajmo«.
BOŽIĆNE PJESME: Pitali smo tamburaški ansambl Hajo kako je bilo prisustvovati i sudjelovati na ovom snimanju. Rekli su da je lijepo raditi s profesionalcima i velika čast dobiti priliku da se i tamburaši iz Vojvodine, Subotice, čuju, i da mogu sudjelovati na ovakvom koncertu. Zahvalni su organizatorima što su ih pozvali. Rekli su nam da se uvijek pamte trenuci prije i poslije snimanja, trenuci kada čekaš da dođeš na red na tonskoj probi, priprema za snimanje i koncert, druženje i upoznavanje s ostalim izvođačima u back-stage-u. Naravno da je i Antoniji Piuković najviše ostao u sjećanju sam nastup i dakako, kada su s ostalim sudionicima na kraju koncerta svi zasvirali i zapjevali »Radujte se narodi«, čestitajući gradu Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj čestit Božić.
Glumac Darko Milas, uvodio je nazočne i gledatelje propratnim tekstovima u svaku numeru. Bile su to i sakralne božićne pjesme, od »Svim na zemlji«, pa do »U to vrijeme godišta«, a čule su se i zabavne božićne pjesme. Soliste je pratio tamburaški orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda. Od prisutnih sudionika, izdvojili bi »Podravske mužikaše«, »Tamburaše za dušu« i Ćiru Gašparca, »Kristale«, Veru Svobodu, Barbaru Othman i »Vukovarske golubiće«. Prijenos ovoga koncerta moći ćete pogledati na badnju večer u 18 sati i 40 minuta.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika