Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­dom do ju­bi­le­ja

Katedralni zbor »Albe Vidaković« i ove je godine, 21. prosinca u subotičkoj katedrali svete Terezije Avilske održao svoj tradicionalni božićni koncert. Ovo je bio njihov jubilarni, petnaesti po redu koncert ovakvog tipa, u godini u kojoj slave i 30 godina svojega postojanja. 
Program koncerta bio je koncipiran u dva dijela. U prvom dijelu nastupili su Katedralni zbor »Albe Vidaković« i Subotički tamburaški orkestar, dok im se u drugom dijelu pridružio i dječji zbor »Zlatni klasovi«. Tamburaški orkestar je nastupio na čelu s umjetničkim voditeljem Stipanom Jaramazovićem, koji je i potpisao aranžmane svih pjesama. Zborom i orkestrom ravnala je zborovođa katedralnog zbora s. Mirjam Pandžić. 
»RADUJTE SE NARODI«: U sat vremena programa sudionici su izveli 12 božićnih pjesama, s različitih europskih područja – iz Hrvatske (»Veselje ti navješćujem«, »Radujte se narodi«, »Narodi nam se Kralj nebeski«), Bačke (»Spavaj mali Božiću«, »Radujte se anđeli«), Dalmacije (»U to vrijeme godišta«), Austrije (»Tiha noć« od F. Grubera), Njemačke (»O Tannenbaum«) i Francuske (»Gloria in excelsis Deo«), kao i »Raduj se, o Betleme« autora Zajca kojom je i otvoren nas-tup, te pjesme J. Schnabela »Transeamus usque Betlehem« i »Dicsőség mennyben az Istennek« E. Zsaskovskog. Kao poseban poklon u obliku bisa izvedene su dvije engleske dječje božićne pjesme »We wish you a Merry Christmas« i »Jingle Bells«, otpjevane na hrvatskom jeziku, a na kraju večeri zajedno s publikom izvedena je i pjesma »Svim na zemlji«. Publika je pljeskom nagrađivala trud zborova i tamburaša, očito veoma zadovoljna njihovim izvedbama. Ljepotom glazbe i njezinom tematskom uzvišenošću, melodije koje su zračile, uspješno su zagrijale srca publike, nasuprot temperaturno hladnom prostoru bazilike.
RADOST JUBILEJA: Nakon koncerta razgovarali smo s umjetničkim vođama ovih ansambala. Sestra Mirjam Pandžić je iskazala svoje zadovoljstvo nastupom orkestra i zbora, te istaknula kako je i te večeri bila nazočna njihova standardna publika koja već godinama prati njihove nastupe. »Nastupilo je četrdesetak članova zbora, dok je dječji zbor ‘Zlatni klasovi’ nastupio s oko dvadeset članova«, kazala je s. Pandžić, koja je prije tri desetljeća osnovala ovaj zbor. 
»Meni je jako drago jer ovo je petnaesti Božić s tamburašima, uvijek se sjetim onog prvog nastupa iz 1989. godine kada je svima nama to bila velika novost i radost. Ove godine smo ponovno nastupili s Velikim orkestrom, baš zbog ovog jubileja jer u drugim godinama dajemo šansu i juniorskom orkestru, zbog činjenice da djeca doživljavaju radost Božića čak i iskrenije nego mi stariji«, riječi su kojima je Stipan Jaramazović opisao dugogodišnju uspješnu suradnju s Katedralnim zborom, kao i neposredne dojmove s ovog koncerta.
Atmosfera iščekivanja najvećeg kršćanskog blagdana ovim je nastupom nadasve upotpunjena. Ukoliko ste propustili priliku da posjetite ovaj koncert, ovogodišnja polnoćka bit će također s tamburicama. 
Katedralnom zboru i tamburašima možemo poželjeti puno sreće u radu, te da održe još puno ovakvih koncerata i obilježe još mnogo jubileja.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika