Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izuzetno glazbeno iskustvo

Ansambl »Lado« iz Zagreba je 16. prosinca u katedrali Sv. Terezije Avilske u Subotici održao svoj Božićni koncert. Ovo je bio njihov četvrti nastup u sklopu božićne turneje prilikom koje su pokraj Subotice posjetili i Našice, Pečuh, Vukovar, Županju, Ljubljanu, Zagreb i Varaždin.
Organizatori ovog koncerta bili su Hrvatska matica iseljenika i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice. 
Manifestaciju je otvorio dr. Andrija Kopilović, koji je riječima dobrodošlice pozdravio Ansambl »Lado«, kao i brojne goste – predstavnike hrvatskih institucija u Vojvodini, Generalnog konzulata RH u Subotici, predstavnike Katoličke crkve, te mnogobrojne posjetitelje. 
RAZNOVRSTAN PROGRAM: U sklopu programa »Lado« je u sedam kompozicijskih cjelina izveo božićne pjesme iz različitih dijelova Hrvatske, a u posljednjoj cjelini naslovljenoj »Božić u svijetu« predstavio nekoliko božićnih pjesama s različitih svjetskih meridijana. Lado je nastupio u svojoj postavi koju čine mješoviti zbor od 36 vrhunskih pjevača (21 žena i 17 muškaraca) pod vodstvom Dražena Kurilovčana, a u pratnji 15 odličnih glazbenika (tamburaši, gudači, cimbal, gajde, harmonij) na čijem je čelu Pere Ištvančić. Neke od skladbi, ovisno o aranžmanu, izvodili su samo ženski ili muški zbor, dok je orkestar u svojoj cjelovitosti participirao u tri kompozicijske cjeline. 
Prateći svoje nastojanje njegovanja glazbenih osobitosti pojedinih hrvatskih krajeva, Ansambl je prezentirao pjesme iz južne okolice Zagreba, iz Baranje, pjesme i kolende iz Vinišća kod Trogira, kolende iz Starog Grada na Hvaru, te već tradicionalno poznate božićne skladbe. Veći dio repertoara priredio je i napisao voditelj zbora Dražen Kurilovačan (»Danas se čuje događaj novi«, »Radujte se narodi« i »Spavaj mali Božiću«), a izvedene su i kompozicije Joška Ćalete (»Dobra večer u barba Sibeta« i »Evo smo vam zdravo došli«), Bože Potočnika (»Trikraljske pjesme«) i Tomislava Uhlika (»Božić u svijetu«). Ono što je posebnost u radu Ansambla je njihovo pojačano zanimanje za glazbene tradicije, sustavno istraživanje hrvatske sakralne glazbe pučke provenijencije, koja je do 1990. bila gotovo potpuno zanemarena i zaboravljena. Interes je najprije usredotočen na pjesme božićnog ciklusa, zatim na trikraljski (u što smo se tijekom koncerta mogli uvjeriti) i uskršnji ciklus. Gosti su s profesionalnom lakoćom, prikazujući svoje značajne vokalne i instrumentalne mogućnosti, izveli ovaj repertoar, te publici podarili i dva bisa kao odgovor na duge i glasne aplauze. 
»Grad Zagreb doista nije mogao dati bolji dar Subotici«, rekao je dr. Kopilović, i poručujući gostima dodao: »Ne možete biti svjesni što danas znači Lado u Subotici«. Potom je za dugo sjećanje na ovu večer Ansamblu uručio grb grada Subotice.
DOJMOVI NAKON KONCERTA: Rođeni Tavankućanin, danas apsolvent na Glazbenoj akademiji u Zagrebu i voditelj orkestra u »Ladu«, Pere Ištvančić kazao je nakon koncerta, kako se u Suboticu rado vraća i osjeća se kao domaći. »Vežu me mnoge uspomene i sjećanja na djetinjstvo i mladost. Učenik sam Stipana Jaramazovića, koji mi je usadio glazbeno znanje i umijeće, po njegovoj metodici radim danas u studiju za tamburu, gdje je ideja usavršavanje repertoara hrvatske narodne glazbe, za koju je »Lado« vodeći u Hrvatskoj«, kazao je Pere Ištvančić, a o ponovnom posjetu »Lada« Subotici, voditelj zbora Kurilovčan kaže: »Nadam se da neće trebati 30 godina da dođemo ponovno u Suboticu, koliko je sada prošlo od kada smo ovdje bili prvi puta. Voljeli bismo doći s našim plesnim programom, te ovom narodu pokloniti nešto i od toga.«
Koncert »Lada« u Subotici bio je izuzetno glazbeno iskustvo koje je, po riječima dr. Kopilovića: »pravi način da se uđe u proslavu velikog blagdana Božića«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika