Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grašalkovićeva u novom ruhu

Grašalkovićeva palača (koju je gradio grof Antun Grašalković podrijetlom iz pomađarene hrvatske plemićke obitelji) konačno će biti uređena. O tome u kakvom stanju je bila prethodnih desetljeća pisali smo u nekoliko navrata u Hrvatskoj riječi. Ukratko, palača je godinama propadala i bila je u takvom stanju da su s nje počeli otpadati i dijelovi fasade. Nije da nije bilo volje da se ona obnovi, ali nekako se posložilo da za palaču novca nikada nije bilo. Barem ne toliko da u nju uđu majstori i krenu iole ozbiljniji radovi. Nema ih ni sada ni približno dovoljno, ali procjena je onih koji brinu o uređenju grada da treba krenuti. Korak po korak. A to korak po korak znači da će prvo biti uređen prostor za muzej podunavskih Nijemaca. I tu će se vjerojatno ove godine i stati. A u nastavku Sombor bi u prostoru Grašalkovićeve palače trebao dobiti galeriju Save Stojkova i zanimljive postavke – salon kazališta, filma, glabe, književnosti, arhitekture, likovne umjetnosti. I to treba biti pravi somborski kulturni vremeplov, jer će u tim muzejskim prostorima kazalište, film, glazba, književnost i arhitektura biti prikazani kroz prizmu značajnih somborskih postignuća. Naći će se tu i prostor za povelju slobodnog kraljevskog grada Sombor, koja je stjecajem (sretnih) okolnosti sačuvana u originalu. Nema se tu što zamjeriti. Osim jedne stvari koja, priznati moram, meni i nije baš najjasnija i nekako mi u cijeloj ovoj priči bode oči. Da bi se sve zamišljeno i na koncu projektirano dovelo do kraja bočni dio zgrade (onaj iz Zmaj Jovine ulice) bit će bitno izmijenjen. A ta izmjena znači da će na tom dijelu fasade biti otvoreno sedam ulaza. I ne treba biti previše vispren da se zaključi kako otvaranje tih ulaza bitno narušava sadašnji vanjski izgled zgrade. I to na palači koja od 1991. godine ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Kažu oni koji brinu o urbanističkom uređenju grada da suglasnost postoji. Ne sumnjam u to, ali se plašim da je to samo početak i da bi uskoro svoj izgled mogle promijeniti i neke druge zgrade. Usprkos tome što su zaštićene kao kulturna dobra. 
Z. V.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay