Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prekogranična suradnja nacionalnih manjina

Vukovarsko-srijemska županija bila je domaćin prvog sastanka na kome su predstavljene mogućnosti prekogranične suradnje u pripremi i provedbi EU i nacionalnih projekata, a koji se tiču nacionalnih manjina. Ideja je da se u provedbu projekata, prije svega onih koji se financiraju iz EU fondova, uključe i nacionalne manjine u pograničnim dijelovima, što bi pridonijelo razvoju kulturne i turističke ponude tih regija.  

Mogućnosti koje treba iskoristiti

Domaćin skupa bio je dožupan Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić. 
»Želimo zajedničkim projektima prekogranične suradnje doći do dodatnih sredstava koja će pomoći organizacijama nacionalnih manjina obje zemlje u njihovom daljnjem radu. Tu postoje velike mogućnosti i očekujemo da će u ovoj financijskoj perspektivi manjine imati prioritet. Dakako, postoje mogućnosti i kandidiranja projekata kroz nacionalne natječaje. Ono što želimo postići je to da nacionalne manjine ne predstavljaju samo ukras, kako u jednoj tako i u drugoj državi nego da vlastitim snagama iskoriste ono što mogu i što im se pruža, dakako uz podršku izvršne vlasti«, kazao je Ćurčić. Potporu ovoj ideji dao je i župan Božo Galić, koji je istaknuo da Vukovarsko-srijemska županija podržava zajedničke projekte nacionalnih manjina kroz programe financiranja iz EU fondova i na tom području može se ostvariti komunikacija i dogovor oko projekata od zajedničkih interesa, kako za manjine u Hrvatskoj odnosno Vukovarsko-srijemskoj županiji tako i za manjine u Srbiji. Jedna od zagovornica ideje prekogranične suradnje nacionalnih manjina je zastupnica u republičkoj skupštini i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Olena Papuga. 
»Na papiru imamo neke sporazume između Vojvodine i Vukovarsko-srijemske županije, ali se nikada ništa konkretno nije realiziralo tako da smo dožupan Ćurčić i ja dogovorili da napravimo zajednički sastanak s predstavnicima nacionalnih zajednica kako bismo dogovorili načine povezivanja. Mislim da nam je svima prioritet obrazovanje. Da sačuvamo svoje jezike. Uz obrazovanje i kultura, zatim sport i sve drugo što nas, usprkos različitostima, može spojiti«, kazala je Papuga.

Za prekogranično povezivanje pol milijuna eura

Djelatnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije pripremili su za ovaj sastanak projektnu ideju za projekt nacionalnih manjina u novoj financijskoj perspektivi EU pod nazivom Dunav nas spaja. Budući da su natječaji za financijsko razdoblje 2014. do 2020. godine završeni, realno je očekivati da bi se projekti prekogranične suradnje mogli pripremiti za novo financijsko razdoblje od 2021. godine. Kultura, turizam, obrazovanje i sport, te institucionalno povezivanje nacionalnih manjina područja su u kojima bi se mogao realizirati projekt Dunav nas spaja/Kulturni most. Procijenjena vrijednost projekta je 500.000 eura, provedba bi trajala 24 mjeseca, a vodeći partner bila bi Vukovarsko-srijemska županija. Kao projekt partneri bili bi uključeni AP Vojvodina, Fond Europski poslovi APV, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Srbiji. Kao suradnici, KUD-ovi i zainteresirane lokalne samouprave. Cilj realiziranja ovakvog projekta jest institucionalno povezivanje nacionalnih manjina u pograničnom području kroz kulturnu razmjenu i obogaćivanje turističke ponude kroz provedbu zajedničkih projekata i aktivnosti kojima su nositelji nacionalne manjine. Projekt bi trebao pridonijeti otvaranju nacionalnih manjina i njihovih udruga prema većinskom stanovništvu pograničnog područja kako bi kroz tradiciju i kulturu prikazali rad na očuvanju nacionalnog identiteta, a istovremeno obogatili turističku ponudu pogranične regije. Projekt bi trebao stvoriti pretpostavke za organiziranje rada kulturno-umjetničkih društava, sportskih klubova i drugih udruga nacionalnih manjina. 
Prvom sastanku nazočili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
»Nacionalne manjine u Srbiji žive uglavnom u ruralnim područjima koja su nekako ostala ispod radara, jer prosto općine i gradovi u Srbiji su velika teritorijalna područja. Često se rade projekti suradnje između država u koje su uključene lokalne samouprave, kulturne institucije i male sredine s nekoliko tisuća stanovnika onda ostanu izvan toga. A u tim sredinama žive ljudi koji se suočavaju s brojnim izazovima i problemima i često su to baš pripadnici nacionalnih manjina. Takva je situacija i s hrvatskom nacionalnom manjinom koja je veoma disperzirana«, kazao je vijećnik HNV-a Josip Bako.
Naredni susret bit će za dva mjeseca u Novom Sadu, a za taj sastanak vijeća nacionalnih manjina pripremit će odluke svojih tijela o uključivanju u ovaj zajednički projekt. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika