Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suradnja u okviru projekta Povratak u budućnost

U posjetu Osnovnoj školi Matija Gubec iz Tavankuta od 26. do 29. rujna boravili su učenici, nastavnici i ravnateljica Osnovne škole Podmurvice iz Rijeke. Riječani su u Tavankut došli u okviru suradnje dviju škola u projektu Povratak u budućnost koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Cilj projekta bio je razmijeniti znanja o tradicijskome naslijeđu krajeva iz kojih sudionici potječu, a učenici su družeći se i sudjelujući u osmišljenim radionicama proveli tri nezaboravna dana.
Gosti su tako naučili kako izrađivati ukrasne predmete od slame, što je tradicionalna tehnika koja se posebno njeguje u tavankutskoj školi, a sami su predstavili tehniku izrade ukrasa za maske, vrlo popularne u Hrvatskome primorju koje je nadaleko poznato po svojim karnevalskim običajima. U večernjim satima svi su se zajedno opustili u kvizu i karaokama te zaplesali na Mjesečini 9. Osim toga Riječani su i pobliže upoznali Tavankut, a najvažnije su znamenitosti potom i mapirali. Posjetili su i župnu crkvu Srca Isusova gdje ih je dočekao župnik Franjo Ivanković i u kratkom im izlaganju ispripovijedao povijest župe, župne crkve, ali i samoga mjesta. Boravak u Tavankutu Riječani su iskoristili i za obilazak IX. Festivala voća gdje su ispratili i pljeskom nagradili izvođenje igrokaza Dobro stablo u izvedbi tavankutskih učenika. Nakon festivala, gosti su u pratnji svojih domaćina obišli Zoološki vrt na Paliću, a potom i uže središte Subotice razgledavši Franjevačku crkvu, Gradsku kuću, Sinagogu i katedralu.
Susret je završen vjerom u nastavak započete suradnje o čijem se sadržaju dogovaralo i u ovoj prilici.
I. D.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay