Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hulje pod staklenim zvonom

Koliko čovjek mora biti kukavica, pa da zbog bijednih 3.000 dinara usred noći prebije osamdesetosmogodišnju staricu kao što se to proteklog vikenda dogodilo u Radanovcu? Koliko mora biti socijalno neinteligentan i zao, pa da – poput za sada neidentificiranih dvoje razbojnika – opljačka osobu koja je nemoćna kao i dijete? Koliko, koliko... zašto, zašto...?
Pitanja su ovo koja pune komentare ispod tekstova o stravičnim zločinima koji se svakodnevno događaju u našem društvu, pa i u našoj Subotici. I zaista, nakon što pročitate tekstove o tome na koji je sve način otac zlostavljao svoje dijete, unuk svog djeda, poremećeni psihopat sve na koga stigne ili pak ovo dvoje u Radanovcu – pamet stane. Pitate se dokle ovo još može ići, kako će izgledati, tko će tomu stati na put...? I kako?
Da, kako? To je vjerojatno i ključno pitanje.
Što, recimo – ako, naravno, budu uhićeni – uraditi s ovo dvoje nesretnika koji su prebili osamdesetosmogodišnju staricu? Što učiniti s palikućama koji su – ako, nedajbože, budu uhićeni – prije nepune dvije godine ne samo načinili štetu na imanju člana Gradskog vijeća zaduženog za poljoprivredu Simona Osztrogonca u Kraljevom Brigu nego su potencijalno u opasnost doveli i živote njegove obitelji? Što učiniti s – ako kojim slučajem bude uhićen – nečovjekom koji je prije devet godina ubio šesnaestogodišnju djevojčicu Milicu Barašin?
Odgovori na ova pitanja, i to mnogi od njih vrlo vjerojatno ne i besmisleni, mogu se naći također u komentarima ispod vijesti ovakve sadržine, a svode se na javni apel za postrožavanje kazni za počinjena zlodjela koje su, praksa to također svakodnevno pokazuje, i više nego blage. Duži boravak u zatvoru i težak fizički rad dok si u njemu, provjereni su recepti koje mnogi čitatelji-komentatori preporučuju uz brojne izljeve opravdanog gnijeva zbog stanja u kom nam se društvo nalazi.
Ima, međutim, u vijesti o napadu na staricu u Radanovcu i još jedan zanimljiv detalj, a koji glasi: pod pretpostavkom da dvoje hulja budu i otkriveni, hoće li im se suditi samo za razbojništvo i nanošenje (lakših/težih) tjelesnih ozljeda, a ne i zbog ukradenih 3.000 dinara, jer je – koliko je poznato – po sadašnjem zakonu i dalje dozvoljeno samoposluživanje tuđom imovinom koja ne prelazi, recimo, 15.000 dinara? Razvijemo li dalje priču o potencijalnoj situaciji na sudu, možemo dobiti i sliku da sudac pita dvoje hulja da li ih je starica, braneći se od njihovog napada, ozlijedila; jesu li zbog toga imali traume, mokre li nakon toga u krevet i bude se vrišteći? Hoće li, konačno, i oni tražiti naknadu za pretrpljene tjelesne i još i više duševne boli?
Ma koliko temeljiti bili u pokušajima, odgovor na ova pitanja ni u naznakama nismo dobili ni na konferenciji Bezbednost i odgovornost, koja je prošlog petka održana u Subotici i na kojoj je bila i premijerka Ana Brnabić, sva zabrinuta zbog nasilja koje cvjeta svuda oko nje. Nekako baš u vrijeme kada je dvoje hulja planiralo koja im je najlakša meta da na njoj iskažu svoju snagu i izvuku od nje neku korist.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika