Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz vremena procvata Palića

Iako su za mnoge vile na Paliću neophodna značajna ulaganja u obnovu, one još zrače otmjenošću i ljepotom kojom su davno stvarane, u vrijeme nastanka prepoznatljivog stila ovog kupališta. Prema istraživanju Gordane Prčić-Vujnović, objavljenom 2012. godine u publikaciji Zaštitar II Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u okolici kupališta je 1899. godine bilo oko osamdeset vila, a broj im se stalno povećavao. Autorica bilježi: »U Povijesnom arhivu sačuvani su brojni projekti vila, koji svjedoče o tome da je ubrzanu gradogradnju pratila i izgradnja Palića. Za veliki dio ovih projekata ne može se utvrditi jesu li izvedeni ili su objekti u međuvremenu adaptirani ili čak porušeni. Isti arhitekti koji su odredili lik grada projektirali su i građanske vile. Najveći broj projekata nosi potpis Titusa Mačkovića i Milana Zarića, dok se imena Geze Kocke i Mátyása Salge rjeđe pojavljuju. Mada dolazi do usitnjavanja parcela, vile i dalje ostaju centralno locirane, slobodnostojeće s predvrtom, koji je imao centralni kružni cvijećnjak, vodoskok ili česmu. Iza je bio manji voćnjak ili vinograd s pomoćnim objektom...«.
Iz tog vremena, preciznije iz 1898. godine, sačuvan je ljetnikovac (na fotografijama) uz Horgoški put, kao jedini primjer prizemne neorenesansne vile trodijelne osnove, građen za Gyulu Jakobcsicsa. U usporedbi s većim vilama za izdavanje soba, ovo je bio mali, vrlo lijep obiteljski ljetnikovac. Imao je salon, trpezariju i spavaću sobu, a u suterenu ispod salona bila je kuhinja iz koje se hrana na gornji nivo vjerojatno podizala malim liftom. I ma koliko i danas privlače pozornost zbog svoje ljepote, vile su, ipak, u ono vrijeme još uvijek bile bez kupatila. Sanitarni čvor je prvi put u ljetnikovcima na Paliću projektiran 1900. godine za Konenovu vilu.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay