Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladost ključna za oblikovanje identiteta

Treći po redu Forum mladih hrvatskih manjina, kojega su organizirali Hrvatska matica iseljenika (HMI) i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore, održan je prošlog vikenda u Tivtu, u Crnoj Gori. Okupio je mlade Hrvate i Hrvatice iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Rumunjske i Srbije kako bi razgovarali na temu Foruma Mladi i identitet. 
Predstavnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji bili su: predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, predsjednik udruge Hrvatski majur Davorin Horvacki i dopisnica Hrvatske riječi Kristina Ivković Ivandekić. Tijekom tri dana okupljena mladež iz regije predstavila je svoju manjinsku zajednicu i situaciju u zemlji iz koje dolaze, dok se detaljno pričalo o brojnim pitanjima u vezi s identitetom. 

Odgovornost zajednica

Predsjednik HNV-a u Crnoj Gori Zvonimir Deković naveo je kako u Crnoj Gori od ukupnog broja stanovnika samo 0,97 posto pripada hrvatskoj zajednici. Usprkos tome, istaknuo je veliki značaj Foruma kojim su, kako kaže, pokazali hrvatsko zajedništvo.
»Sudionici koji su došli iz Slovenije, Rumunjske, Austrije, Italije, Mađarske i Srbije pokazuju da prostor i daljina ne razdvaja ako je emocija prema hrvatskom zajedništvu dovoljno jaka. Daljina je najmanji problem da bismo iskazali to zajedništvo. Danas su i kod nas mladi najveći problem. Oni funkcioniraju svojom prirodom i drugačije to osjećaju bez obzira kako su odgajani, a identitet je samo stvar emocije, dok je na nama da razvijemo taj osjećaj kod njih«, kazao je Deković.
Voditelj Odjela hrvatskih manjina u HMI-ju Marin Knezović je istaknuo kako Forum po pravilu uvijek odabere osjetljive teme, kao što je i sam identitet. On je naveo kako je upravo mladost ključna za oblikovanje identiteta.
»Živimo u svijetu u kom postoji neka vrsta ratova identiteta i ratova za identitete, gdje se međusobno identiteti natječu. Mi se nadamo da hrvatski nacionalni identitet neće biti na strani poraženih. Ovakvi procesi napreduju sporo, ali je potrebno da iz godine u godinu ostvaruju određenu razinu napretka«, ocijenio je Knezović.

»Pokazati što znamo«

Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković je u predstavljanju Hrvata iz Srbije istaknuo kako ta zajednica nije samo »ples i sviranje«, nego više od toga.
»Mi mladi, kao i genecije iza nas, imamo razne afinitete, bavimo se znanošću, umjetnošću, očuvanjem tradicije i sposobni smo za još mnogo toga, samo nam treba dati šansu. Važnost ovakvih okupljanja je nemjerljiva. Osim što se mladi druže, umrežuju i razmjenjuju iskustva, oni imaju priliku upoznati se i sa zajednicom kod koje su došli u goste, vidjeti kako ljudi tamo žive, kakav je standard, kultura itd. Smatram da je od velike važnosti da se identitet naroda očuva, trebamo pokazati što imamo, što znamo, za što smo sposobni, a to nije malo«, kazao je Piuković.
Sudionici Foruma su kao ključna obilježja svog identiteta istaknuli jezik, tradicijsku kulturu, način provođenja slobodnog vremena, vjeru i povijesne predaje koje se prenose putem kulture uz potporu znanstvenih istraživanja. U sklopu Foruma bila je organizirana multimedijalna izložba dječjih radova iz svijeta Igračka u srcu, inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom s radionicom za učenike hrvatske nastave u Crnoj Gori. Na spomenutoj izložbi bili su predstavljeni i radovi djece iz Srbije. Također je održana i svečana proslava povodom 15 godina hrvatske nastave u Tivtu. 
K. I. I. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika