Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gori lampa na srid Vinkovaca

Već tjedan dana u Vinkovcima ne samo da gori lampa nego »gore« i svi ulični trgovi, kavane, sva folklorna društva i udruge. Cijela Slavonija i okolica slila se u Vinkovce. 
U petak, 13. rujna, započela je najveća kulturna manifestacija Slavonije, a 54. Vinkovačke jeseni trajat će sve do 22. rujna. Tema ovogodišnjih Jeseni »Tri nam drage riječi« predstavlja poveznicu Slavonije, Srijema i Baranje, a u ovome periodu  bit će održano pedesetak kulturnih, gospodarskih i sportskih priredbi. Neće izostati ni tradicija i ples, a zaigrat će se i tradicijsko Šokačko kolo, koje je uvršteno na listu nematerijalne baštine. 
Kako bi to slavlje bilo kada se ne bi zvali gosti, susjedi. Tako su na Vinkovačke jeseni pozvani i Hrvati iz Vojvodine.  

Dječje Vinkovačke jeseni 

Kako bi se tradicija prenijela i opstala valja je sačuvati, ali i prenijeti na mlađe naraštaje. Dječje Vinkovačke jeseni održane su proteklog vikenda, okupile su kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, kao i goste iz Bosne i Hercegovine, te Vojvodine. 
Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina održana je u nedjelju, kao i svečani mimohod dječjih skupina koji je okupio oko 2.500 djece iz čak 62 kulturno-umjetnička društva. Među najmlađim čuvarima tradicije našli su se i članovi HKU-a Antun Sorgg iz Vajske, koji su s ponosom u srcu predstavljali svoje društvo i Hrvate iz Vojvodine. Iako im nije bilo nimalo lako okupiti se, pronaći odgovarajuću nošnju i pripremati se za ovaj nastup, radost nisu skrivali. Najmlađi članovi ove Udruge predstavili su se plesom i pjesmama svojega kraja Sidi Ćiro na vrh slame, Sirotica, Kad se Cigo zaželi, te pjesmom Kopa cura vinograd. 
Pokroviteljica Vinkovačkih jeseni, petu godinu zaredom, je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je ove godine nazočila mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni i tom prigodom, kako prenose hrvatski mediji, Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva.

Središnja proslava 

Svečano otvorenje ovogodišnjih jeseni bit će večeras, 20. rujna, s početkom u 20 sati na Trgu Bana Josipa Šokčevića, a kao i obično bit će izravni prijenos putem Hrvatske radio-televizije. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora bit će održana 21. i 22. rujna na kojoj će sudjelovati brojna kulturno-umjetnička društva. Svečani mimohod, koji će 22. rujna s početkom u 10 sati proći ulicama i trgovima grada na Bosutu, predstavit će dio bogate riznice tradicijskog ruha, pjesama i običaja Hrvata, ali i nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Tako će u svečanom mimohodu u nedjelju, te na Smotri folklora, sudjelovati i Hrvati iz Vojvodine, članovi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Kada svi sudionici pristignu do stadiona HNK Cibalia bit će odigrano najveće Šokačko kolo. Mimohod će izravno biti prenošen na drugom programu Hrvatske radio-televizije, a u njemu će sudjelovati oko šezdeset kulturno-umjetničkih društava, svečano ukrašene zaprege i jahači. 
Tijekom poslijepodneva redat će se Smotra folklora, koncert Ivana Zaka i Najboljih hrvatskih tamburaša, te će kasno u noć biti zatvorene ovogodišnje Vinkovačke jeseni. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika