Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva desetljeća karatea u Sonti

Proteklog vikenda Sonta je bila u znaku karatea. U sportskoj dvorani OŠ Ivan Goran Kovačić u prijepodnevnim satima su održani sudačko-trenerski seminar i licenciranje za suce i trenere iz Vojvodine i Beograda, te pripreme reprezentativaca Srbije iz Vojvodine i Beograda za nastup na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Poljskoj, koje će biti održano polovicom listopada. 
U drugom dijelu dana održan je 3. Kup Sonte, na kojem je sudjelovalo više od 200 natjecatelja iz 13 klubova, članova Šotokan Karate Saveza Srbije iz Vojvodine i Beograda. Organizator manifestacije bio je KK Kumite iz Sonte, u suorganizaciji sa Šotokan Karate Savezom Vojvodine i uz potporu Općine Apatin, MZ Sonta i većeg broja donatora iz Sonte i Svilojeva.

Od temelja do vrha

Karate klub Kumite iz Sonte službeno je osnovan 15. listopada 2001. godine. Nastao je uz mnoštvo peripetija. Još sedamdesetih godina pojedinci su vježbali pod nadzorom trenera iz obližnjeg Apatina, međutim, do nekog ozbiljnijeg omasovljenja nije došlo. Niti početkom devedesetih karate u Sonti nije imao puno pristalica. Nije bilo stručnog kadra, treneri su dolazili i odlazili, a ovaj sport je ostajao u sjeni. Svoje mjesto pod suncem dobio je dolaskom u selo novog liječnika, karate zanesenjaka, dr. Miloša Čepca. Svojim upornim radom i predanošću karateu animirao je lijepu skupinu sljedbenika, svojim autoritetom za vježbanje je osigurao jednu učionicu u OŠ Ivan Goran Kovačić. Radilo se na razini sekcije, ali je stalno bila prisutna ideja o formiranju kluba. Dr. Čebac, prvi trener kluba u formiranju, mislio je na budućnost. Iskustvo ga je učilo da rješenje za Sontu nije dovođenje trenera iz drugih mjesta, nego je dodatno radio s malom ekipom zanesenjaka, predvođenom Tomislavom Matinom i tako stvarao temelje budućeg kluba. Nažalost, dobio je premještaj u drugi grad, no sljedbenike je naučio upornom radu i bio siguran da će nastaviti putem kojega je trasirao. Upravo takav način rada rezultirao je osnivanjem KK Kumite 2001. godine. Radilo se sustavno, iz godine u godinu klub se omasovljavao i bilježio  uspjehe. U ova dva desetljeća klupske povijesti stvoreno je tridesetak majstora crnog pojasa, a natjecatelji iz Sonte, kasnije i Svilojeva, bili su vrlo uspješni. Osvajali su titule prvaka Vojvodine, prvaka Srbije, a bili su i sudionici Svjetskog prvenstva. Tako je Kumite u lokalu od perifernog, postao klub koji nikada neće izgubiti zlatni sjaj. 

Bolna točka su financije

Ukoliko bi Kumite ikada i zapao u nerješive teškoće, uzrok bi bila sve manja financijska sredstava. Mnogi klubovi u manjim sredinama se gase upravo zbog nedostatka sredstava. To prijeti i Sonćanima, jer su, kao i Apatinci, ostali bez sustavne financijske potpore Sportskog saveza općine Apatin, a isto tako otpali su i od sustavnog financiranja iz sredstava mjesnog samodoprinosa MZ Sonta. Bez obzira na to što je karate dio povijesti sela, što su djeca, članovi KK Kumite, istinski šampioni, ne šampioni tamo nekoga trenera, ne šampioni svojih roditelja, nego i šampioni svojega sela i svoje općine. Navedeni izostanak financiranja posljedica je neriješenog statusa Šotokan federacije na razini Srbije. 

Brojna odličja

Najbolja ilustraciju kvalitete rada u klubu su brojna odličja, osvojena kroz ova dva desetljeća postojanja. Iako je Kumite po mnogim parametrima, najviše po sredstvima godišnjeg proračuna, mali klub, po rezultatima je rame uz rame s puno većima. S raznih turnirskih natjecanja u zemlji i inozemstvu Sonćani su se vratili s velikim brojem odličja. Teško ih je složiti po bilo kojem kriteriju, natjecateljima su sva jako draga. Treneru osobito. 
»Pobrojat ću neka od njih bez reda. Prvo mi se nameće 2009. godina, kad su Nataša Fabijanov i Marko Zlatar u svojim dobnim skupinama osvojili zlato na prvenstvu Srbije, 2010. godine imali smo dvije djevojčice na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Monika Matić bila je peta u kategoriji djevojčica 1995. godište, a Maja Kuruc bila je dvadeset prva od 46 natjecateljki, što je izuzetno veliki uspjeh, ukoliko uzmemo u obzir da je od svih natjecateljki imala najslabiji pojas. O turnirskim odličjima ne bih, sva izuzetno cijenim, pa ne bih želio nekoga preskočiti. I današnji uspjeh na domaćem tatamiju plod je sustavnoga rada i ljubavi prema karateu. Nastupilo je 26 naših natjecatelja. U katama pojedinačno pozlatila se Andrea Majstorović. Srebro su osvojili Jelena Smiljanić, Mina Popović, Marija Domić i Stefan Klecin, a broncu Réka Rizsányi, Nina Ranković, Martina Šegrt, Lara Limani, Milica Pauković, Maja Radojčić, Csaba Rizsányi, Marko Matić, Stefan Matić, Aleksandar Sumina Volf, Dušan Mirosavljević, Stefan Mirosavljević, Dragan Ivković, Danilo Budimir, Stefan Simić, Milan Simić, Dragomir Vujanović, Milan Popović, Milan Krtinić, Mirko Mihaljev i Stefan Radojčić. I klubu i meni kao treneru, ovi rezultati su za ponos«, kaže Matin. 
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika