Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog da nastava u Matku počne u 8 na razmatranju

Nakon što je organizirani besplatni školski prijevoz za učenike-putnike hrvatskih odjela (od 1. do 4. razreda) na linijama 2 (Mali Bajmok – OŠ Matko Vuković) i 3 (Radanovac – OŠ Matko Vuković – OŠ Ivan Milutinović) započeo u utorak, 10. rujna, od ponedjeljka, 16. rujna, krenula je i linija 1 (Klisa – Aleksandrovo – Prozivka – OŠ Ivan Milutinović – OŠ Matko Vuković) i to s novim auto-prijevoznikom, bez presjedanja. Problem s jedinicom je riješen, ali se pojavio novi – učenicima OŠ Matko Vuković u tzv. maloj školi u prijepodnevnoj smjeni sati počinju u 8, a u velikoj u 7,30, što roditeljima čija se djeca školuju u različitim zgradama ove škole komplicira ispraćaj na nastavu. Zbog toga je iz Hrvatskog nacionalnog vijeća potekla inicijativa spram rukovodstva Matka da nastava u cijeloj školi počinje u 8 sati. O prijevozu i ovom prijedlogu bilo je riječi na roditeljskom sastanku održanom u HNV-u u petak, 13. rujna, na kojem su roditelji potpisali suglasnost da im djeca koriste organizirani školski prijevoz koji osigurava Hrvatsko nacionalno vijeće.
 
Linija 1 bez presjedanja
 
Linije 2 i 3 krenule su početkom drugog tjedna nove školske godine, a linija 1 učenike-putnike vozi od ponedjeljka. Budući da su učenici hrvatskih odjela OŠ Matko Vuković koji su se vozili na ovoj relaciji kasnili gotovo pola sata na početak prijepodnevne nastave, trebalo je iznaći drugo rješenje za ovu liniju, a istodobno je rukovodstvo škole prihvatilo inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća da nastava u maloj školi, u kojoj su sada prije podne svi učenici hrvatskih odjela (od 1. do 4. razreda), počne u 8 sati.
Tako po novom, Hrvatsko nacionalno vijeće prijevoz na linijama 2 i 3 i dalje organizira u suradnji s Mađarskim nacionalnim vijećem, a liniju 1 samostalno.
Novina je da ovo vozilo kreće s Klise i djecu izravno, tj. bez presjedanja (kako je do sada bio slučaj), vozi do osnovnih škola Ivan Milutinović i Matko Vuković u kojima pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Ovo je roditeljima na sastanku prošloga petka priopćila predsjednica Odbora za obrazovanje u HNV-u Margareta Uršal. Međutim, postoje još neki razlozi zbog čega je došlo do promjene na ovoj liniji.
»S Mađarskim nacionalnim vijećem smo prošle godine surađivali na sve tri linije. Ove godine, budući da se povećao broj djece na liniji 1 – mi ih imamo 17-ero, a oni 18-ero, javila se potreba za većim vozilom, za dvije pratiteljice i oni su predložili da se na toj liniji razdvojimo. Mi smo to prihvatili, pogotovo zbog činjenice što ni našoj djeci nije bilo dobro jer su presjedali, nekad ih autobus nije čekao, čekali su u mraku. Zato smo preuzeli organizirati samostalno prijevoz na toj relaciji kako bi se izbjegle sve te neugodnosti. Osigurat ćemo sredstva za to do kraja ove kalendarske godine, a radimo na tome da imamo svoje vozilo i s njim u što skorije vrijeme počnemo prevoziti djecu bar na dvije linije. Za liniju 1 HNV traži pratiteljicu, a zainteresirani za staranje o djeci tijekom puta mogu se javiti na broj telefona 024/554-623«, poziva Uršal.
Ona ujedno ističe da roditelji koji žele da njihova djeca koriste prijevoz na liniji 1, a imaju pravo na mjesečnu kartu u gradskom autobusnom prijevozu (uvjet za to je da je učenik upisan u najbližu školu u kojoj ima nastave na jeziku na kojem je želi pohađati), 1.600 dinara, koliko dobijaju za nju od Grada, trebaju uplatiti na račun novog auto-prijevoznika, a HNV će uplatiti razliku.
Također, roditelji koji svoju djecu s pravom na mjesečnu kartu žele voziti osobnim vozilom, umjesto karte, mogu od škole zatražiti 1.600 dinara za troškove benzina.
 
Potreba za usklađivanjem početka nastave
 
Zbog kašnjenja učenika-putnika s linije 1 na prvi sat u prijepodnevnoj smjeni, njen je početak u maloj zgradi Matka sa 7,30 pomaknut na 8 sati. Međutim, to je stvorilo problem roditeljima čija djeca pohađaju nastavu u maloj, odnosno velikoj zgradi, u kojoj ona i nadalje počinje u 7,30. 
»Zbog toga je iz HNV-a potekla inicijativa da u kompletnoj školi nastava počinje u 8, odnosno u 14 sati, kako je to i u drugim školama s kojima Matko zajednički provodi organizirani prijevoz, a to su osnovne škole Ivan Milutinović, Ivan Goran Kovačić i 10. oktobar«, kaže Margareta Uršal, dodajući kako je ravnateljica OŠ Matko Vuković Mirjana Stevanović pokazala dobru volju da se i ovo pitanje pokuša riješiti. 
»Želim pohvaliti suradnju s direktoricom koja nam je zaista izašla u susret kako je mogla, barem kada je početak nastave u maloj školi u pitanju. Sada su se otvorili neki novi problemi, a ona je rekla da će ih razmotriti. Mislim da ako sve putničke škole rade od 8, bilo bi dobro da se i Matko priključi. Žao mi je što to nismo ranije pokrenuli i promišljali o tome. Prijevoz rješavamo uvijek tijekom prva dva tjedna u rujnu, a ovo pitanje, tj. ideja se sada nametnula«, kaže Uršal.
Direktorica OŠ Matko Vuković Mirjana Stevanović kaže da se za prijedlog HNV-a da nastava u maloj školi počne u 8, iako je stigao kada je školska godina već počela, uspjelo pronaći rješenje, ali da je inicijativa da tako bude u cijeloj školi trebala doći ranije te da se po pitanju nje mora napraviti detaljna analiza »za« i »protiv«.
»Prijedlog HNV-a da nastava u maloj školi počne u 8 dobili smo u prvom tjednu rujna, odnosno kada je nastava već počela. Sve prethodne radnje koje su se trebale obaviti ukoliko bi se godišnjim planom nastave trebalo nešto izmijeniti su izostale pa nismo bili u mogućnosti to rješavati sistemski. Međutim, uspjeli smo pronaći neko rješenje koje je trenutno prijelazno, a to je da nastava na hrvatskom nastavnom jeziku, od 1. do 4. razreda, počinje u 8 sati. Napravili smo novi raspored sati i zaista smo uspjeli to uraditi jednom akcijom gdje su svi bili voljni izaći u susret. Pojedini roditelji učenika nižih razreda hrvatskih odjela su na Savjetu roditelja u petak, 13. rujna, predložili da nastava u cijeloj školi počinje u 8. Ta inicijativa je trebala doći ranije i da bi škola prešla na novi režim, novi način rada, trebaju se uraditi neke pripreme. Daljnji koraci po pitanju ovog prijedloga su da moramo napraviti jednu dobru analizu za i protiv i s tim izaći pred Nastavničko vijeće i Savjet roditelja«, pojašnjava ravnateljica.
Ona dodaje kako u školi nemaju ništa protiv ovog prijedloga, pogotovo što i škole u okruženju rade od 8. Međutim, ono što, kako kaže, neki roditelji smatraju kao problem jest kraj poslijepodnevne nastave, pogotovo u zimskom razdoblju, kada bi neka djeca koja putuju i koja moraju dodatno pješačiti do svojih kuća, to radila po mraku. 
»Naravno, razumijemo i problem roditelja čija djeca sada idu u školu u različito vrijeme, ali mi ne želimo to postaviti kao problem gdje ćemo se nadglasavati i preglasavati. Mi ćemo to iznijeti kao jednu mogućnost stručno argumentiranog nastupanja. Uradit ćemo studiju o tome, sagledati koje su prednosti kasnijeg početka nastave. Svakako da je u organizacijskom smislu jako bitno da se uskladimo s većinom škola i to je nešto od čega ćemo krenuti, a moramo se prilagoditi i nastavnicima koji rade i u drugim školama.« 
Stevanović ističe kako se ovo pitanje sigurno neće riješiti do kraja prvog tromjesečja, jer roditelji uvijek očekuju dobre argumente, dobra objašnjenja.
Ujedno podsjeća da je prije desetak godina postojala inicijativa da nastava u ovoj školi počne u 8, ona je i usvojena, ali su nakon vrlo kratkog vremena roditelji tražili da se početak nastave vrati na pola 8.
Ravnateljica na koncu ističe kako rješavanje izvanlinijskog prijevoza nimalo nije jednostavno:
»Svake godine je taj izvanlinijski prijevoz novi izazov, jer se svake godine organizira za određenu skupinu djece. Imamo nove upise, imamo roditelje koji se presele i to uopće nije jednostavno uraditi. To je jako veliki izazov s kojim se svake godine, pa čak i u polugodišnjem razdoblju HNV i mi moramo suočiti.«
 
Roditelji učenika-putnika

Đurđica Tikvicki: »Moja djeca pohađaju III. i I. razred u Osnovnoj školi Matko Vuković. Zbog kašenjenja na prvi sat prijepodnevne smjene, tijekom prošle godine nismo koristili prijevoz na liniji 1 u odlasku u školu, nego smo ih mi vozili svakog dana. Čini mi se da bi ovo moglo biti odlično rešenje. Sada je u prijevozu samo vozač, što nije problem jer uglavnom na stanicama djeca čekaju prijevoz s roditeljima, ali mislim da bi u povratku trebao postojati pratitelj koji će doći po njih u školu i dovesti ih u autobus. Ima dosta prvašića pa još neki ne znaju gdje trebaju sići. Što se tiče početka nastave, mislim da bi se cijela škola trebala uskladiti i da sva djeca idu na 8 sati zbog učenika koji dolaze u malu školu organiziranim prijevozom i starije djece iz velike škole koja su također putnici, a dolaze svojim ili gradskim prijevozom. Djeca iz našeg kraja (okolica Senćanske crkve), koja idu u Matko Vuković nemaju nijednu liniju gradskog prijevoza koju bi mogli koristiti da stignu do škole.«
Siniša Kujundžić: »Naša djeca pohađaju V. i III. razred osnovne škole. Korisnici smo prijevoza već nekoliko godina. Kraj svih nesuglasica koje su se javljale, ima pomaka u pozitivnom smjeru. Što se početka smjena tiče, nadamo se da će biti usklađene, jer nam trenutna situacija predstavlja problem u organizaciji ispraćaja djece u školu.«
I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika