Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje sutra i što poslije?

Program profesionalne orijentacije Gdje poći sutra? i ove je godine okupio buduće male i velike maturante. Učenici hrvatskih odjela iz Vojvodine u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i udruga Naša djeca i Stopa od 24. do 31. kolovoza boravili su u selu Bruška pokraj Benkovca u Hrvatskoj. 
Poziv je bio upućen svim učenicima sedmih, odnosno trećih razreda srednje škole, a na njega se odazvalo šesnaestero budućih malih maturanata, odnosno učenika osmog razreda osnovne škole i četvero budućih velikih maturanta, tj. učenika koji su četvrti razred srednje škole, a pohađali su bar jedna ciklus obrazovanja na hrvatskom jeziku. Tako su se na program javili učenici iz Subotice, Đurđina, te učenici iz Berega koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 

Radionice 

Ove godine program je započeo testiranjem u Hrvatskom nacionalnom vijeću, a rađeni su testovi sposobnosti (verbalno, numeričko, apstraktno i mehaničko rasuđivanje, test perceptivne brzine, prostornih odnosa, gramatike i pravopisa), test profesionalnih interesa, a srednjoškolci su imali i test ličnosti. Rezultate su ponijeli u Brušku, te ih nadopunili brojnim radionicama: Moj dosadašnji put, Linija života, Obitelj, Moj poziv, Božji plan za moj put, Ja za 10 godina...

Program su vodile predsjednica HNV-a i psihologinja Jasna Vojnić, te predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje i pedagoginja Margareta Uršal, te svećenik vlč. Vinko Cvijin i učiteljica Sonja Konkolj. 
Po riječima Jasne Vojnić, tijekom boravka u Benkovcu razgovaralo se o svim čimbenicima koji bi mogli utjecati na budući izbor škole, te o njihovom doprinosu hrvatskoj zajednici i koliko je važno doprinositi svojim talentima. Također, Vojnić je rekla kako je sve uklopljeno u listu želja, koja nije konačna, nego je ovim programom otvorena za promišljanje o budućem upisu srednje škole, odnosno fakulteta. Osim navedenoga, program ima za cilj i rad na osobnom izgrađivanju polaznika, boljem međusobnom upoznavanju i jačanju njihova zajedništva.

Izleti, kupanje, zabava

Osim radionica i svakodnevne svete mise u sjedištu programa u Bruškoj, polaznici su imali i organizirane izlete koje su pomogli Grad Benkovac, Zadarska županija i Grad Biograd na Moru. Prostor u kom su polaznici i voditelji boravili osigurala je Zadarska nadbiskupija, odnosno župa Benkovac. S obzirom na to da su testiranja odrađena u Subotici, bilo je prostora i za zanimljive sadržaje, te su tako sudionici ovoga projekta obišli Grad Zadar sa stručnim vodičem, Fun park Mirnovec u Biogradu na Moru, kupali se na plaži u Pakoštanima i na Murteru. 
»Djeca u osnovnoj školi često nisu svjesna važnosti profesionalne orijentacije i zbog toga nastojimo činiti ovaj program privlačnim. Sigurna sam da će tek za godinu dana ili još kasnije uvidjeti vrijednost i važnosti da su u jednom sveobuhvatnom portfoliju dobili grafikone svojih sposobnosti, interesa i crta ličnosti, koji će im sigurno pomoći u promišljanju na svom profesionalnom putu. Ako ništa drugo, nekada će se sjetiti svih poruka koje su im rekli oni koji su s njima provodili radionice«, kaže Jasna Vojnić. 

Dojmovi 

»Svako putovanje je jedno novo iskustvo, te je tako bilo i ovo. U Benkovac sam otišla prvenstveno kako bih upoznala svoje interese i sposobnosti, te tako mogla donijeti što bolju odluku koju srednju školu upisati. Jasno je da mi je bilo bitno i družiti se s prijateljicama. Vrijedno smo radili na radionicama koje su nam predstavljene na zanimljiv način. Posjetili smo Zadar i Biograd na Moru, te smo ujedno i imali priliku upoznati se s ovim gradovima. Kupali smo se u Zadru, Pakoštanima i na Murteru, a posjetili smo i Fun park, gdje je bilo najzanimljivije. Ovo putovanje mi je donijelo nova iskustva i nezaboravne trenutke s prijateljima. Uz savjete animatora i prijatelja odlučila sam što ću upisati i stoga mi je ovo putovanje jako dragocjeno«, kaže Marija Milodanović, učenica 8. razreda OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina. 
Lucija Ivanković Radaković je učenica četvrtog razreda srednje Medicinske škole, smjer medicinska sestra-tehničar u Subotici i planira upisati Medicinski fakultet u Zagrebu. 
»Bilo je ovo jedno izuzetno iskustvo. U početku sam bila malo skeptična prema smještaju, društvu, ali kako su dani prolazili bilo mi je sve bolje. Svi smo bili zajedno, družili se i smijali. Mjesto je odlično za razmišljanje i upoznavanje samoga sebe, jer si okružen prirodom i odvojen od svega. Testiranja su mi prije svega ‚otvorila oči‘, te sam upoznala neke svoje sposobnosti i osobine za koje nikad nisam mislila da ih imam. I prije ovoga programa sam znala što želim upisati dalje i ta želja je i sada prisutna. Otkrila sam i neke nove fakultete za koje nisam znala da postoje, te tako ako ne uspijem ono što želim, ovim programom i razgovorima su mi se otvorile i druge mogućnosti.« 
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika