Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Česmovača

Da dobar dio stanovnika Sombora (onih u selima) sa svakom čašom popijene vode iz svojih pipa popije i popriličnu količinu arsena više i nije vijest. Ne zato što je naprasno znanost otkrila da arsen nije otrovan već prosto zbog toga što ta priča s arsenom u somborskoj vodi toliko dugo traje da se na to više nitko ni ne obazire. Pa ni oni koji sa svakim gutljajem vode unesu i nešto otrova u svoje tijelo. Postao je taj arsen nekako dio svakidašnjeg života. Tu je, i što se sada tu može. 
A onda je ovih dana stigla nova vijest. Opet o vodi, ali ovoga puta ne samo o somborskoj već i o vodi koju piju i oni u široj okolici Sombora, ili jednostavnije rečeno u zapadnoj Bačkoj. A rezultati porazni, jer je u regiji zapadne Bačke od 3.188 analiziranih uzoraka vode čak 41,5 posto bilo neispravnih. I nisu to neke paušalne ocjene već rezultati koje je objavio Institut za javno zdravlje Batut. Ako ćemo priču svesti na Sombor, onda su postotci nešto bolji, jer je 19,6 posto analiziranih uzoraka bilo mikrobiološki neispravno. Ali, riječ je o vodi i svaki postotak neispravnosti razlog je za brigu, a naročito kada ta brojka dostigne skoro 20 posto.  I još rečenica-dvije o našim susjedima. U Apatinu je mikrobiološki neispravno bilo 6,7 posto uzoraka, ali je zato u Kuli čak 97,7 posto vode fizičko-kemijski i 13,7 posto mikrobiološki neispravno. Ipak, i pored tih rezultata bježi im Bač, gdje je 100 posto analiziranih uzoraka vode fizičko-kemijski neispravno i kao da to nije dovoljno. Uz to je i 77 posto uzoraka s mikrobiološkom neispravnošću.
Kao i u slučaju somborskog arsena, neće ovi rezultati natjerati nikoga da umjesto iz pipe vodu toči iz tvornički zatvorene boce. Niti će itko koliko sutra zbog česmovače zaraditi kakvu crijevnu infekciju ili nešto slično. Prosto ti rezultati pokazuju kolika su odstupanja od maksimalnih koncentracija dozvoljenih Pravilnikom. A zašto baš u tim granicama, ima razloga. I onda ona čaša-dvije takve vode pomnožena sa sedam dana, s 52 tjedna, s nekoliko godina, nekoliko desetljeća, nije tek bezazlena česmovača kojom gasimo žeđ. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika