Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Radionice za mlade iz Srbije i Hrvatske o naslijeđu ratne prošlosti 

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis poziva mlade s područja AP Vojvodine da se prijave za sudjelovanje na radionicama u Novom Sadu i Vukovaru na temu naslijeđa ratne prošlosti. 
Radionice se organiziraju u okviru projekta »Odgovorni prema prošlosti, odgovorni prema budućnosti« koji Centar za razvoj demokratskog društva Europolis iz Novog Sada, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca realiziraju u okviru projekta »Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u«. Radionice o naslijeđu ratne prošlosti su namijenjene mladima između 18 i 30 godina s područja Vojvodine koji studiraju na fakultetima društveno-humanističkog usmjerenja ili su aktivni u organizacijama civilnog društva i političkim partijama. 
Cilj ovih radionica jest da mladima pruže mogućnost izraziti svoje mišljenje o načinima prevladavanja posljedica ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. 
Prva radionica će biti organizirana u vidu fokus grupe i bit će održana u Novom Sadu u srijedu, 11. rujna, od 12 do 14 sati. 
Druga radionica bit će održana u Vukovaru 17. rujna. Na radionici u Vukovaru će se mladima iz Srbije pridružiti i grupa vršnjaka iz Hrvatske. 
Sudjelovanje na radionicama je besplatno. Organizator snosi sve troškove posjeta, prijevoza i hrane. 
Prijavljivanje se vrši putem kratkog prijavnog formulara koji se nalazi na ovom linku. Rok za prijavu je ponedjeljak, 9. rujna do 20 sati. Odabrani kandidati će biti obaviješteni također u ponedeljak, 9. rujna. 

Sutra otvorenje spomenika Đuri Stantiću

Sutra, 7. rujna, na prostoru ispred nekadašnje Ćurine mijane (ćošak Ulice Maksima Gorkog i Beogradskog puta) bit će otvoren spomenik subotičkom atletičaru Đuri Stantiću (1878. – 1918.).
Đuro Stantić bio je 1901. svjetski prvak u brzom hodanju na 75 kilometara u Berlinu, a pet godina kasnije, 1906., u povodu deset godina od održavanja obnovljenih Olimpijskih igara, u Ateni je pobijedio u brzom hodanju na 3.000 metara.
Spomenik, u prirodnoj veličini, izradio je palićki kipar Franjo Mačković na inicijativu praunuke sestre Đure Stantića, umirovljene učiteljice Nade Kozarić.
Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika