Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trodnevna proslava

Prije 240 godina, 1. rujna 1779., Subotica je dobila status slobodnog kraljevskog grada, što je i ove godine proslavljeno raznolikim kulturnim, umjetničkim, zabavnim i sportskim programom. 
Na svečanoj sjednici Skupštine grada, koja je održana 31. kolovoza, gradonačelnik Bogdan Laban rekao je kako je u Suboticu protekle tri godine uloženo 2,8 milijardi dinara te da je u planu do kraja godine završiti »Ipsilon krak« Koridora 10, a sljedeće godine zgradu Narodnog kazališta kao i da će započeti obnova Opće bolnice, Gradskog stadiona i Zelene fontane. 
Na sjednici je dodijeljeno zvanje Počasni građanin, posthumno književniku Danilu Kišu i priznanje Pro urbe, koje je uručeno defektologinji Danijeli Andrašić, ravnatelju Doma za učenike Róbertu Đivanoviću i profesoru Józsefu Nyersu. 
Središnji trodnevni glazbeno-zabavni program održan je na velikoj pozornici na Trgu slobode 30. i 31. kolovoza, te 1. rujna. Koncerte su održali Subotički tamburaški orkestar, Nataša Bekvalac i Subotički simfonijski orkestar. Tijekom manifestacije na više lokacija u gradu su priređene filmske projekcije i izložbe, a na maloj pozornici na trgu predstavio se veliki broj udruženja te obrazovnih i kulturnih ustanova. Organiziran je i treći Subotički polumaraton na kojemu je bilo najviše sudionika do sada, preko 1500.
Na Dan grada rođeno je pet beba, koje je gradonačelnik posjetio u Općoj bolnici te im odnio prigodne darove. 
Za ovogodišnji program proslave Dana grada lokalna samuprava izdvojila je 3,4 milijuna dinara.
Priredila J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika