Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umrežavanje i transfer znanja

Udruga građana Inovativna mreža je prošlog vikenda organizirala susret znanstvenika i doktoranata iz Osijeka i Subotice u okviru provedbe projekta Znanjem do prava i zajedništva. Projekt je dobio potporu Republike Hrvatske – Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 
»Gledajući dulje u budućnost, uzimajući u obzir trendove kako u Hrvatskoj, članici Europske unije tako i u samoj Europi i razvijenoj zapadnoj civilizaciji, vidi se fokusiranost na društvo znanja. Promoviranjem pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, kroz znanost i znanstvenu naobrazbu, te njihovo uključivanje u obrazovne sustave visokog obrazovanja RH (putem suradnje) i upoznavanja sa znanstvenicima i doktorantima iz Hrvatske, omogućuje hrvatskoj zajednici u Subotici da sagleda svoju budućnost kroz perspektivu i prizmu znanosti u Hrvatskoj«, kazala je voditeljica projekta Jadranka Stantić. 
Ona ističe kako je, osim zaštite hrvatskog jezika, običaja i tradicije, neophodno promovirati i upoznati hrvatsku zajednicu s njenim pravima. 
»Također je iznimno važno promovirati znanstvenu naobrazbu i kontinuirano promovirati hrvatske znanstvenike, kao kvalitetne i konkurentne temelje budućeg opstanka i razvoja hrvatske zajednice u Subotici. Upoznavanjem i umrežavanjem znanstvenika iz Hrvatske sa znanstvenicima, udrugama i prvacima hrvatske zajednice u Vojvodini, stvaraju se uvjeti za prijenos znanja iz područja prava manjina, upravljanje projektima i kreiranje razvoja lokalnih zajednica u Vojvodini. Umrežavanje i transfer znanja omogućit će izgradnju ljudskih kapaciteta u svrhu daljnjeg djelovanja hrvatske zajednice«, ističe Stantić.
Tijekom susreta organiziran je i prikaz primjera best practies obrane teme znanstvenika/doktoranta iz Subotice na Sveučilištu Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, doktorska škola – Europski studij. Tema predstavljenog doktorskog rada je: »Optimaliziranje procesa stvaranja i raspolaganja znanjem kao uvjet ekonomskog razvoja«. 
Sudionici projekta iz Hrvatske bili su doktoranti i predstavnici institucija kao što su Hrvatska udruga poslodavaca, ured u Osijeku, Crveni križ, Poduzetnički centar Osijek, Regionalna razvojna agencija Osječko-baranjske županije, lokalna razvojna agencija Grada Brušća, HAPIH i odvjetnički uredi. 
Projekt se provodio u Donjem Tavankutu uz tehničku i stručnu potporu HKPD-a Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika