Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponovno hrvatski odjel

Ove školske godine u Osnovnoj školi 22. oktobar u Monoštoru bit će dva odjela prvašića, jer se petero roditelja izjasnilo da želi da njihovi mališani pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, pa je uz odjel prvašića na srpskom u školi i hrvatski odjel. Uz učenike trećeg razreda tako će na hrvatskom jeziku nastavu pratiti i prvašići i po tome je monoštorska škola jedinstvena na teritoriju Grada Sombora.

Zajedničko učenje

Prvi školski dan za prvašiće je počeo zajedničkim prijemom, a dobrodošlicu su im poželjeli njihovi stariji drugari koji su pjesmom i prigodnim recitacijama pozdravili svoje mlađe drugare. Upoznali su se mališani i sa svojim učiteljicama koje će ih voditi naredne četiri godine. Lidija Marinković učiteljica je odjela na hrvatskom, a u njenoj učionici bit će petero đaka. 
»Radujem se školi. Mislim da ćemo učiti slova i brojke. Nisam još naučio čitati, ali to će nas naučiti naša učiteljica«, kaže Ivan Forgić. »Mislim da će u školi biti lijepo i zato se radujem što sam đak. Ali se nadam da će osim učenja biti vremena i da se igramo«, kaže Aleksandra Mišković. 
Prvog dana školske godine učenici odjela na hrvatskom jeziku dobili su i udžbenike iz kojih će učiti. Dar je to Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
»Učiteljica sam 20 godina, a prvi puta sam u odjelu gdje će nastava biti na hrvatskom jeziku. Pohađala sam prije toga seminare, uz svoju djecu ću i ja učiti i mislim da nas čekaju četiri lijepe, uzbudljive godine. Raditi u malom odjelu, a u našem odjelu je petero đaka, ima i svoje prednosti i mane. Sigurno je da ćemo moći brže i lakše svladavati nova znanja, obnavljati gradivo, jer ćemo imati prilike više puta tijekom sata ponavljati naučeno. Za neke druge predmete, kao što je tjelesno, potreban je veći broj učenika da bi to ličilo na standardni sat, ali ne vidim ni u tome problem, jer očekujem suradnju s kolegicom koja vodi prvašiće na srpskom jeziku«, kaže učiteljica Marinković.
U trećem razredu odjela na hrvatskom jeziku sedmero je đaka. Iza njih su dvije školske godine nastave na hrvatskom, a na upit koji im je omiljeni predmet kažu hrvatsku jezik. 
»Drago mi je da im je omiljeni predmet hrvatski jezik. Sada u školi imamo još jedan odjel na hrvatskom i nadam se da ćemo surađivati«, kaže učiteljica trećeg razreda odjela na hrvatskom Elena Brdar.

Potpora HNV-a

Početku nove školske godine u Monoštoru nazočila je i predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal koja je prvašićima i učenicima trećeg razreda odjela na hrvatskom uručila udžbenike i još jednom porazgovarala s roditeljima. 
»Važno je održati kontinuitet i želja nas u HNV-u bila je i prošle godine da u Monoštoru bude odjel prvašića na hrvatskom jeziku, ali prosto bila je mala generacija i roditelji su se opredijelili da svi upišu odjel na srpskom. I mi to poštujemo. Ove godine uspjeli smo upisati odjel na hrvatskom i nadam se da će tako biti i naredne godine i da će nastava na hrvatskom u Monoštoru imati kontinuitet«, kazala je Margareta Uršal. 
A odluku da djecu upišu u odjel na hrvatskom jeziku donijeli su roditelji. Njima je još dok su djeca bila u vrtiću prezentirana mogućnost nastave na hrvatskom. 
»Danas smo razgovarali o planovima, o onome što nas čeka ove školske godine. Očekujemo ih na Danu hrvatske knjige i riječi kada će biti naši gosti u Subotici«, kazala je Uršal. 
U školi u Monoštoru ove godine ima 193 učenika. Osim nastave na hrvatskom jeziku u dva odjela, više od 90 učenika pohađat će izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika