Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez osude vlasti

»Ubi Hrvata da Šiptar nema brata«, riječi su s grafita koji je u utorak, 3. rujna, osvanuo u Novom Sadu. Grafit je (nepismeno, »treba«: »ubij«) ispisan bijelim (velikim) slovima na prizemnom objektu u kojemu se nalazi trgovina, a mještani ovoga dijela grada – Detelinare, kažu kako se ovdje često pišu grafiti jer je frekventan prostor, ali da nikada nije bilo ovakvih sadržaja. 
Nakon što je portal 021 fotografiju proslijedio Gradskim službama, grafit je istoga dana oličen. 
Do zaključenja ovoga broja Hrvatske riječi, što je više od 24 sata kako je sadržaj grafita došao u javnost, nitko od predstavnika srbijanske vlasti nije reagirao na ove riječi mržnje. 

Unaprjeđivati, a ne kvariti odnose

Ovakav poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskoga naroda prvo je osudila Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). 
»Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovim, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a«, navedeno je u priopćenju. 
SDSS na čelu s Miloradom Pupovcem je pozvao predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se spriječilo ponavljanje i širenje ovakvih poruka. 
»Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unaprjeđuju, a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unaprjeđenju međusobnih odnosa«, navedeno je u priopćenju SDSS-a.

Otkrivanje vinovnika

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je brzu i učinkovitu reakciju novosadskih vlasti na prikrivanju zastrašujuće prijeteće poruke s grafita, no kako je navedeno u priopćenju, željeli su i čuti riječi osude ovog sramnog djela od predstavnika vlasti, što je izostalo. 
»Također, očekujemo otkrivanje vinovnika i njihovo sudsko procesuiranje. U protivnom, ovaj se čin može tumačiti i kao društveno prihvatljiv«, rekao je Žigmanov, te dodao da ovakve poruke »nisu samo dio ‘folklora’ navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti. Valja posvijestiti da negativni sadržaji i govor mržnje za posljedicu imaju i to da su Hrvati u Srbiji najomraženiji narod.«
Da ovakvo djelo traži osudu navela je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), te su pozvali nadležna tijela na reagiranje. 
»Novi Sad je ponosan na svoju multikulturalnost. Svatko tko pokušava to promijeniti, mora imati ime, prezime i presudu. To će ujedno biti i najbolja prevencija da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju«, naveo je LSV u priopćenju za javnost.
Pripredila J. D. B.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay