Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Misija šutnje

Kakvo je stanje u subotičkim medijima danas najbolje su pokazali upravo oni subotički mediji koji prošloga četvrtka, 22. kolovoza, nisu došli na Radijalac izvještavati o akciji Podrži Danas na kojoj su građani – osim što su uz kupljeni primjerak ovih novina dobijali i knjigu na poklon – imali priliku od troje novinara čuti ono što i sami svakodnevno vide i znaju. Stanje u subotičkim medijima isto je kao i prije tri godine kada se nitko od lokalnih medija nije pojavio na Otvorenom sveučilištu na tribini čija je tema bila »Stanje u lokalnim medijima«.
Ali... umjesto da iz ove dvije činjenice izvučemo pravilan zaključak da je stanje u većini subotičkih medija očajno, katastrofalno i nadasve neprofesionalno, pokušajmo iz njih iznjedriti odgovor na pitanje što je uzrok naprijed navedene posljedice (o stanju).
Osnovni razlog zašto je to tako leži u činjenici da se lokalne radio i televizijske postaje, tjednik na srpskom i dnevne novine na mađarskom (njihova jaka dopisnička mreža iz Subotice) – inače listom redovni korisnici gradskih proračunskih sredstava – u principu ne bave uzrocima problema kojih je u gradu iz dana u dan sve više, a nisu rijetki slučajevi da se zanemaruju i posljedice koje su lako vidljive za sve, osim za većinu lokalnih medija. U ovoj rubrici iz tjedna u tjedan navodimo neke od njih, pa je zaista izlišno vraćati se na priče o džungli-gradu, drvosječama-lopovima, investitorima-kabadahijama ili gradonačelniku s ponekad... hmmm... neprimjerenim ponašanjem. Sve to, i još mnogo više, redovno nećete moći vidjeti, čuti ili pročitati niti u jednom lokalnom mediju koji je preko natječajnih sredstava faktički na platnoj listi lokalne samouprave iz jednostavnog razloga što lokalna samouprava ne želi da se građanima priopćava ono što joj ne ide u prilog, a što je i pored toga očito.
U tom kontekstu, naravno, lako je razumjeti i zašto se nijedan medij s platne liste lokalne samouprave nije prošloga četvrtka pojavio na Radijalcu: Danas nisu novine koje bi zavrijedile pozornost, ne samo da se o događaju izvijesti nego čak da se taj događaj i najavi iz jednostavnog razloga što Danas (na sreću) »ne pripada« tom društvu. Drugim riječima, većina lokalnih medija dosljedno izvršava misiju da se o temama koje se tiču stanja u lokalnim medijima jednostavno – šuti. Uostalom, grad i tako svakodnevno vrvi mnogo uzbudljivijim događajima i važnijim informacijama, poput onih gdje će gradonačelnik presjeći vrpcu ili pak hoće li koncert neke kreštave Zvezde Granda biti otkazan zbog najavljenog nevremena. Na taj način ispunjava se svrha kontinuiranog obesmišljavanja novinarskog posla, čija je suština da se ne baviš onim za što si plaćen. A Natalija (Jakovljević, portal Magločistač), Jelka (Jovanović, Danas) i Péter (Kókai, portal Szabad Magyar Szó), ako baš toliko žele, neka već pričaju o stanju u medijima šačici radoznalaca kojima je uspjeha lokalne samouprave i kreštanja pevaljki svakodnevno preko glave. 
Z. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika