Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Program za sjećanje

Učenici Osnovne škole Matko Vuković iz Subotice imali su priliku sudjelovati na video projektu Korijeni skupa s drugim učenicima u dijaspori koji slušaju nastavu na hrvatskom jeziku. Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske organizirao je zato Ljetnu školu hrvatskog identiteta u Vukovaru ne bi li se neki učenici i osobno upoznali. 
Petnaestero učenika spomenute subotičke škole sudjelovalo je u sedmodnevnom programu u Vukovaru, zajedno s učenicima iz Prve i Druge osnovne škole iz Širokog Brijega, Hrvatske nastave u Austriji iz Borte i Hrvatske nastave u Ljubljani. 

Radionice, priredba, obilazak Vukovara

Program je obuhvaćao radionice: folklor, tamburu, foto-video radionicu, kreativno pisanje i dramsku radionicu. Svakoga dana učenici su učili nešto novo, zajedno s domaćinima iz OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara. Pretposljednjeg dana organizirana je priredba na kojoj su učenici svih radionica imali priliku pokazati publici što su naučili tijekom šest dana. Osim učenja novih vještina, učenici su išli u turistički i povijesni obilazak grada Vukovara i okolice. Najprije je naše učenike kroz Memorijalni centar Domovinskog rata, gdje su i spavali, sproveo vojnik koji im je pokazao tenkove i drugo naoružanje te im objasnio važnost svakog od primjeraka. 
Kustosica muzeja objasnila je učenicima u Muzeju vučedolske kulture zašto Sparta i Mezopotamija nisu jedine stare civilizacije kojima se trebamo baviti. Jedan od nagrađenih muzeja za svoju idejnu strukturu i raspored eksponata osobito je dojmio učenike. 

Nova prijateljstva

Jedan dan posvećen je i ne tako davnoj povijesti Vukovara i okolice koje je zadesio Domovinski rat. Učenici su saznali što se dogodilo na Ovčari, posjetili su Memorijalno groblje hrvatskih branitelja i položili vijenac i zapalili svijeće, posjetili su muzej bolnice u kojem su na potresan način mogli vidjeti strahote koje je Vukovar pretrpio. Budući da se Vukovar ponosi svojom tvornicom Borovo, obišli su i nju, a zadržali su se i u prodavaonici, gdje su mogli sebi izabrati jedan par starstasica. Osim turističkih obilazaka, učenici su se jedan dan družili s ambasadoricom projekta Indirom Levak, s kojom su čak pjevali i svirali. 
Jedna večer bila je posvećena odlasku u kino, gdje su učenici gledali film Nevjerojatan život psa Enza koji nije nikoga u kino dvorani ostavio ravnodušnim. Gotovo svaki dan učenici su imali neku sportsku aktivnost, poput nogometa, rukometa i plivanja. Ono što će im najdulje ostati u sjećanju i srcima jesu nova poznanstva, prijateljstva, smijeh, igra i druženja. 
Osim Vukovara, učenici su obišli i Ilok, njegovo srednjovjekovno središte, crkvu, vinske podrume i ladanjsko mjesto Principovac. Voditeljica je uvjerila učenike u to da je Ilok grad izuzetno bogate povijesti. 
Učenici su se vratili prepuni dojmova u nadi da će im se opet u budućnosti pružiti prilika da budu dio ovakvog programa.
Mirjana Crnković 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika