Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marin Piuković novi predsjednik Mladeži DSHV-a

Prošloga tjedna održana je izborna skupština Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te je u nazočnosti 38 izaslanika izabrano novo vodstvo. Za novoga predsjednika Mladeži DSHV-a izabran je Marin Piuković, student ekonomije iz Subotice, višegodišnji aktivist unutar zajednice i same stranke. Piuković je dužnost preuzeo od dosadašnjega predsjednika Mladeži Mladena Petreša koji je tu dužnost obnašao u dva mandata. Za dopredsjednicu je izabrana Andrea Matin iz Monoštora, studentica matematike na Fakultetu prirodnih znanosti u Novome Sadu, a za tajnicu Helena Štrbo iz Subotice. U novo vodstvo Mladeži DSHV-a izabrani su i Darko Peka iz Slankamena, Damir Katić iz Petrovaradina, Ninoslav Radak iz Subotice, Antonija Rudić iz Tavankuta, Kristina Ivković iz Male Bosne i Marijana Vojnić Hajduk iz Žednika.
Mladi koji su došli iz različitih dijelova Srijema (Petrovaradin i Slankamen) i Bačke (Monoštor, Bajmak, Tavankut, Đurđin, Žednik, Mala Bosna i Subotica) tijekom izborne skupštine su u pozitivnome ozračju i kroz konstruktivni dijalog razmjenjivali i ideje te dogovorili nove modele djelovanja kako bi se Mladež DSHV-a dodatno osnažila.
Novoizabrani predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković je iznio novi plan rada u predstojećem razdoblju, ističući da će nastojati da svi projekti uspješno budu realizirani, ali da je neophodno pronalaziti i nove modele za djelovanje kako bi se odgovorilo na izazove koji predstoje. Piuković je rekao da više nema razloga da hrvatska zajednica bude u mraku, da veliki dio odgovornosti za budućnost počiva i na mladima i da upravo oni trebaju biti svjesni da je potrebno više se angažirati u društvenom djelovanju. Novoizabrani predsjednik Mladeži je naglasio da će Mladež biti otvorena za sve ideje svojih mladih i članova i aktivista i simpatizera koji mogu doprinijeti boljitku zajednice, a da će se već pozitivna suradnja s rukovodstvom nastaviti i u budućnosti.
Mladen Petreš je, iznoseći izvješće o dosadašnjem radu Mladeži DSHV-a, naglasio da je se nastojalo kontinuirano i posvećeno djelovati, da su svi projekti uspješno realizirani te da je bila čast i zadovoljstvo biti predsjednikom mladim osobama, kojima je stalo do hrvatske zajednice i da se nada uspješnom djelovanju i radu svog nasljednika.
Dugogodišnja aktivistica DSHV-a, dopredsjednica Mladeži u dva mandata i vijećnica u Skupštini Grada Subotice Josipa Vojnić Tunić u svom je govoru istaknula kako je Mladež ranih 2000. obnovila rad također od mladih entizuijasta i aktivista koji su željeli pridonijeti boljitku svoje zajednice. Kako je Vojnić Tunić naglasila, iako su nailazili na različite poteškoće i izazove, energije i želje za radom nije manjkalo, a gledajući mladež okupljenu na ovoj izbornoj skupštini iznijela je uvjerenje da će se u tome duhu i nastaviti.
Uvodnu riječ izbornoj skupštini dao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je istaknuo kako društveni angažman, uz sve zapreke na koje se može naići, pretpostavlja stalnu zauzetost i rad kako na sebi tako i za dobrobit cijele zajednice. Žig-manov je ukazao da je izuzetno pozitivno to što se mladi opet okupljaju, što se među izaslanicima nalaze osobe koje svojom energijom, znanjima i vještinama mogu doprinijeti još uspješnijem radu DSHV-a i unaprjeđenju svih onih procesa koji su ključni za napredak hrvatskog naroda u Vojvodini. Kako je naglasio Žigmanov, društveni angažman mora biti pozitivno usmjeren, mora voditi jačanju zajedništva i povjerenja te da nam svima treba biti cilj da svaki mladi Hrvat mora pronaći svoje mjesto u zajednici. Predsjednik DSHV-a je istaknuo kako ima razloga da se bude ponosan na hrvatsku mladost koja svoj doprinos već daje u aktivnostima pri crkvi, kulturi i drugim sadržajima važnim za život zajednice, ali da je važno da se mladi uključe i u politički život. Na koncu, Žigmanov je iskazao obećanje kako će Mladež DSHV-a u rukovodstvu stranke imati iskrenoga saveznika od kojega će uvijek moći računati na potporu, a svaka inovativna ideja koja dođe od Mladeži i koja je u interesu hrvatskoga naroda u Srbiji, bit će dočekana s punim uvažavanjem i nastojat će da se ona uspješno i realizira.
Predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Mirko Ostrogonac je u svojemu je pozdravnom obraćanju istaknuo kako je bavljenje politikom i sudjelovanje u društvenom životu više nego častan angažman, a posebice ukoliko je u interesu svoga naroda i ako se provodi na pošten način, te dodao da je veliko zadovoljstvo vidjeti veliki broj okupljene mladeži i da je siguran kako će oni nastaviti raditi za boljitak svoje zajednice.
Press služba DSHV-a / H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika