Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za 20 godina ovdje nas neće biti

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom Srpsko-hrvatski odnosi u 20. stoljeću ove je godine organiziran jedanaesti put u mjestu Golubić Žegarski kod Obrovca (Hrvatska). Tema ovogodišnjeg skupa bili su srpsko-hrvatski odnosi od stvaranja Jugoslavije do danas (1918. – 2018.), dominantni državni narativi i kultura sjećanja u Srbiji i Hrvatskoj, ali i gospodarski oporavak ruralnih povratničkih sredina. Organizatori skupa su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.
Sudjelujući na skupu, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić pozvao je građane Srbije i Hrvatske na suradnju i upozorio da se, zbog vala iseljavanja ljudi iz te dvije zemlje, kao i zbog vala migracija u Europi, može dogoditi da ni Srbi ni Hrvati za nekoliko desetljeća više ne žive na ovim prostorima.
»Budu li se migracije nastavile ovako intenzivirati, mi Hrvati i Srbi ćemo se zbog socijalnih potreba integrirati. To ćemo raditi jer smo bliski, bez obzira što se u ovim uvjetima radi na tome da se prikaže u medijima kako nismo bliski. Ova demografska nesreća koja je zapljusnula Europu, ova masovna iseljavanja mladih iz regije, prilika su da pokušamo živjeti bolje, jer ako ne pokušamo može se dogoditi da na ovim prostorima za nekoliko desetljeća uopće ne živimo«, izjavio je Vrkić.
Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Boris Milošević rekao je da je cilj politike stvaranje okvira za mir, stabilnost i prosperitet i dodao da zbog toga ta politika nema alternativu.
»Ta borba je borba za opstanak, jer sve što je suprotno toj politici jest politika slabog gospodarskog razvoja i nacionalne netrpeljivosti koja za posljedicu ima iseljavanje, odlazak mladih i pustoš koja može zavladati ovim prostorima«, kazao je Milošević.
Predsjednik CHDR-a, povjesničar Darko Gavrilović rekao je da su zlonamjerni političari »jedno vrijeme zla pretvorili u sto godina mržnje«.
»Kako biste potpaljivanjem mržnje držali vlast u svojim rukama, jer ne želite društveno odgovornom ekonomijom, stvorili ste inflaciju medijskih prevara i laži. Škole i sportske terene koji trebaju biti stupovi zdravlja mladih preplavili ste sirovim etničkim nacionalizmom. Zločince pretvarate u mučenike i namećete kolektivnu krivicu drugim narodima«, kazao je Gavrilović.
Davor Pauković iz Udruge za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca rekao je da neodgovorni političari stvaraju frustraciju.
»Ali, usprkos njima mi možemo reći da život ide dalje i da život na ovim terenima ipak pokazuje da on može biti bolji. Ova generacija političara očito se ne može suočiti s traumatičnom prošlošću. U tom smislu i kultura sjećanja i državni narativi uglavnom izazivaju nove sukobe, a ne pridonose poboljšanju odnosa«, rekao je Pauković.
Iako je to ranijih godina bila redovita praksa, predstavnici Hrvata iz Srbije ove godine nisu sudjelovali na skupu u Golubiću jer, kako za HR kaže predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, nisu bili službeno i blagovremeno pozvani od organizatora. 
Tanjug / D. B. P.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay