Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skupo, skuplje, najskuplje

Rajčica. Sočna i ukusna. Tradicionalno prisutna u našoj prehrani. Pa tko bi joj onda odolio, naročito u vrijeme kada je uobičajeno da rajčica zri i bere se u našim vrtovima? Ali, ako istu tu rajčicu, umjesto da berete u svom vrtu, kupujete na tržnici ili u dućanu, neće baš toliko goditi. Ne zbog okusa već cijene koja je gotovo tri puta veća nego li u isto vrijeme prošle godine. Prošlog petka cijena na somborskoj tržnici bila je do 150 dinara, ali su uporniji kupci mogli rajčicu kupiti i za 130, pa i 120 dinara. Ipak i ta najniža cijena, za 40-50 dinara viša je od cijene po kojoj se rajčica na somborskoj tržnici mogla kupiti prije desetak dana. I kada se u prodaji očekivala rajčica iz proizvodnje na otvorenom, pa samim tim i još niža cijena, desilo se suprotno. Kupce je šokirala cijena. Kako na tržnici tako i u supermarketima i malim dućanima. A za sve su krivi loši vremenski uvjeti koji nisu pogodovali rasadima rajčice na otvorenom.

Vrijeme obralo rod

Cijena jest za glavobolju, ali ne može se reći da na somborskoj tržnici nema rajčice. Manje nego što bi trebalo u ovo doba godine, ali svi prodavači za tezgama reći će kako je u pitanju baš ona domaća. A zašto je skupa kada se više ne bere u plastenicima već na otvorenom? Najsigurnije mi se za početak činilo pitati Kupusince, iskusne povrtlare koji su nekada povrće osiguravali čak i za zagrebačku tržnicu. Na jednoj od tezgi zatječem snahu i svekrvu Katalin i Pirosku Klajo koje na istoj tezgi prodaju 45 godina. 
»Zašto je rajčica skupa? Pa loše je rodila, malo je ima pa je takva i cijena. U vrijeme cvjetanja bile su visoke temperature tako da su cvjetovi opali. Onda je došla kiša i ništa nije bilo kako treba«, kaže Piroska Klajo koja pamti i početak kolovoza prošle godine kada je istu tu rajčicu prodavala za 50-60 dinara po kilogramau. 
A sada njena snaha rajčicu prodaje za 120 dinara. 
»Ovo je prva rajčica iz proizvodnje na otvorenom koju iznosimo na tržnicu. Nismo baš zadovoljni kvalitetom, nije prva klasa, ali svima je tako«, kaže Katalin. 
I Mara Kecman rajčicu je prošlog petka prodavala za 120 dinara po kilogramu. 
»To je sorta volovsko srce. Jeste, skupa je za one koji kupuju, a kako i ne bi bila kada je malo ima? S obzirom na to koliko je rodilo, po mom sudu, ovo je jedna realna cijena. Vrijeme je bilo loše. Puno je bilo kiše, noći su bile hladne, onda je došlo pretoplo vrijeme, a sve to nije dobro za rajčicu na njivama«, kaže Mara Kecman. 
Objašnjenje za neprimjerenu cijenu rajčice ima i Nikola Prica, koji također za nedaće u proizvodnji krivi vrijeme.
»Kasno je rajčica sađena, bilo je dosta hladno i mogu reći da na pola strukova rajčice uopće nema roda. Jednostavno prazno«, kaže naš sugovornik.

Skupa zimnica

Usprkos neočekivano visokoj cijeni rajčice, Somborci još mogu biti i zadovoljni, jer ju ne plaćaju 200 ili 250 dinara, što je slučaj u većim gradovima. Ipak, povrtlari kažu ne isplati im se ići na te tržnice zbog visokih troškova. 
»Do prije pet godina išla sam na kvantašku tržnicu u Beogradu, ali sada se to više ne isplati. Troškovi puta, zakup prodajnog prostora, sve kada se sračuna veća je zarada od prodaje na somborskoj tržnici usprkos tome što je ovdje rajčica jeftinija i stotinjak dinara«, kaže Katalin Klajo.
Cijenu od 120-130, a za ljepšu rajčicu, ili kako prodavači kažu, iz organskog uzgoja i 150 dinara može se podnijeti za kupovinu nekoliko kilograma rajčice tjedno, ali je pitanje kakva će cijena biti u sezoni kuhanja rajčice. A ta sezona počet će oko 15. kolovoza kada se kućanice hvataju pasirke i kazana.
»Neće ostati ova cijena, past će ona prvo na oko 100 dinara, a kada pristignu velike količine bit će i niža, ali ne mogu sada kazati koliko«, kaže Nikola Prica. 
Nadovezuje se prodavačica sa susjedne tezge Mara Kecman koja procjenjuje da će u sezoni najveće proizvodnje i za kupovinu na gajbice rajčica biti 40 dinara. 
»Možda i 50, a lani se na gajbice prodavala za 25-30 dinara«, kaže Mara Kecman.
Koliko će koštati rajčica za tjedan-dva najviše ovisi od onoga što će donijeti nebo. Proizvođači kažu ne bi trebalo biti visokih temperatura niti previše kiše da rajčica prije branja ne bi pucala.
Ono što je primjetno na somborskoj tržnici početkom kolovoza je da rajčice iz uvoza, kojima je tržnica bila preplavljena prije nekoliko tjedana, sada nema. Možda je i to razlog ovog cjenovnog udara. 
Z. V.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay