Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Među prvih šest!

Grad Subotica, kao destinacija, dobila je status turističkog mjesta prve kategorije. Ovako laskavi rang trenutno u Srbiji imaju još samo Beograd, Novi Sad, Niš, Vrnjačka Banja i Zlatibor.
Naime, nadležna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izvršila je procjenu raspoloživih (podvukao A. D.) podataka opsega turističkog prometa u prethodne tri godine (kvantitativni kriteriji) i utvrdila činjenično stanje glede stupnja izgrađenosti komunalne, prometne i turističke infrastrukture, kao i turističke suprastrukture neposrednim uvidom na licu mjesta u okviru Grada Subotice (kvantitativni kriteriji).
Brojne naše sugrađanke i sugrađani ovu svakako lijepu vijest primili su s iznenađenjem i s priličnom dozom nevjerice: »Kakva prva kategorija s ovakvom vodom u Palićkom jezeru?!«. Ali, pođimo redom. Nije sve samo u palićkoj vodi, ima tu i do metodologije. Ali i Subotica, bar što se tiče Srbije, ima svoje adute.
Na osnovu Pravilnika o kategorizaciji turističkih mjesta, kvantitativni kriteriji se procjenjuju na osnovu raspoloživih podataka opsega turističkog prometa dobijenih od Republičkog zavoda za statistiku i odnose se na registrirani broj dolazaka turista, na registrirani broj noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj i ukupnog broja noćenja turista u ugostiteljskim objektima za smještaj tijekom godine u odnosu na broj stanovnika područja (destinacije), i to po popisu iz 2011. godine (podvukao A. D.).
Kvalitativni kriteriji odnose se na komunalnu infrastrukturu u koju po Pravilniku spadaju i dostupnost medicinske pomoći, prometna i turistička infrastruktura, prirodna i kulturna baština, turistička suprastruktura kategoriranih ugostiteljskih objekata kao i turistički proizvodi mjesta određenog za kategorizaciju.
Nesumnjivo, presudni su bili kvalitativni kriteriji koji se odnose prvenstveno na kulturnu baštinu, a zatim na turističke proizvode kao što su vinske ture, razne manifestacije i ruralni turizam, kao i visoka kvaliteta suprastrukture – kategoriranih smještajnih i drugih ugostiteljskih objekata, a dijelom i prirodna baština.
A evo i jedan interesantan (iznenađujući?) adut. Subotički turistički pregaoci su prilično veći poštovatelji važećih zakona – vezanih ne samo za turizam – u odnosu na kolege diljem naše zemlje. Naime, 2018. godine u našoj destinaciji (Subotica, Palić i okolna naselja) službeno je registrirano 91.752 dolaska i 148.656 noćenja. Po nekim procjenama, uslijed rada i »na crno«, kod nas nije registrirano oko 5%, što noćenja, što dolazaka, dok je ovaj pokazatelj po destinacijama u Srbiji ponegdje čak i 20% (!) što je prilično utjecalo na kvantitativne kriterije nekih naših poznatih i u javnosti uvaženih destinacija. Ako uzmemo u obzir da je na teritoriju Grada Subotice po popisu iz 2011. bilo oko 150.000 stanovnika, onda po kvantitativnim kriterijima određenim Pravilnikom ispada da je odnos stanovnika i broja noćenja turista 1:1. Za sadašnje naše subotičke turističke mogućnosti – zadovoljavajuće.
Međutm, ovo rangiranje nas ne smije zavaravati. Teško se stječe, a lako gubi. Brojne su anomalije i nedostaci koji koče uspješniji turizam u Subotici, počevši od shvaćanja, politike, organizacije i načina ponude, preko zagađenog Palića i Ludaša, vidljive zapuštenosti grada, pa sve do, nažalost, sve prisutnijeg vandalizma. Turizam je unovčavanje kulture življenja!
A. Dunđerski

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika