Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Detalj stare škole na slici

Jedna od nekoliko starih palićkih školskih zgrada, koje su se koristile prije izgradnje velike škole u Trogirskoj ulici sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nalazila se u Ulici biskupa Lajče Budanovića, na lokaciji iza vile obitelji Hartmann (u kojoj se danas nalazi Pošta). Do izgradnje nove škole, za obrazovne svrhe koristila se i vila (nekadašnji đaci sjećaju se zbornice u ovom prostoru), a učionice su bile nedaleko, u znatno većoj zgradi u dvorištu, u koju se ulazilo iz druge ulice. No, nema fotografije koja prikazuje taj cjelokupni nekadašnji prostor; ostale su đačke uspomene. Na učeničkim fotografijama od prije šest desetljeća, poput ove u prilogu iz obiteljskog albuma Rozalije Cvijin, udane Kvala, vide se samo manji dijelovi zgrade.
Neobičan detalj stare škole (na fotografiji), u umjetničkoj izvedbi, ostao je zabilježen zahvaljujući palićkom slikaru Jánosu Magyaru, što je razlog ponovnom tekstu o ovoj obrazovnoj instituciji, kao dopuni podataka o povijesti Palića. Kako je škola, tj. đačka igra pokraj zgrade, postala motiv slike i tako ostala sačuvana za sva vremena? Naime, János Magyar je šezdesetih godina prošlog stoljeća radio u spomenutoj školi na poslovima održavanja, bio je stolar po zanimanju, a slikao, i to vrlo nadareno, iz hobija. Prizori Palića bili su mu i narednih godina česti motivi. Lijepu sliku vidio je László Balázs Brindza, također Palićanin i zaljubljenik u ovo mjesto, i poklonio je u to vrijeme svojoj kćeri Mariji. Marijina obitelj i danas s ljubavlju čuva sliku, pa i sjećanje na staru palićku školu.

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay