Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žigmanov: Za vojvođanske Hrvate poruke jednostrane i prijeteće

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u utorak kako je ta stranka odlučila šutjeti u povodu obilježavanja obljetnice akcije Oluje u Srbiji da »opet ne bi bili žrtve« te da prijeteće poruke i uvredljivi iskazi spram Hrvata onespokojavaju njezine pripadnike. 
»Zaglušujuće je ovih dana bilo u Srbiji od poruka koje ne samo da ne pridonose normalizaciji, nego i straše! Ujedno, brine to što gotovo nije bilo umirujućih izjava drugih aktera. DSHV je odlučio dostojanstveno šutjeti! U protivnom, opet bismo bili žrtve«, napisao je na svojemu twitter nalogu Žigmanov.
Objašnjavajući tu izjavu, predsjednik DSHV-a je rekao da se »iz godine u godinu osnažuju narativi od strane predstavnika vlasti koji govore o isključivoj krivici jedne strane, a ne govori se o tome što je prethodilo Oluji, niti se spominju stradanja građana Srbije hrvatske nacionalnosti nakon Oluje«.
»Ove godine to je, čini mi se, vrhunilo! Drugih glasova, bilo od strane političkih takmaca, nevladinih organizacija ili intelektualaca, gotovo da nije bilo, što dodatno onda onespokojava Hrvate u Srbiji«, poručio je Žigmanov.
U govorima i izjavama, dodao je, previše je strasti, prijetećih poruka i uvredljivih iskaza, što zacijelo ne pridonosi daljnjoj normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske.
»Takva atmosfera negativno će se, bojim se, odraziti i na budući društveni položaj Hrvata u Srbiji, što će dodatno otežati ostvarivanje prava i artikuliranje naših interesa«, zaključio je.
Državni kabelski distributer Pošta NET je kao i ranijih godina 5. kolovoza, na teritoriju Subotice, ugasio reemitiranje prvog programa HRT-a u vrijeme kada je ova medijska kuća prenosila svečanost proslave obljetnice i emitirala emisije o Oluji. Ni ovoga puta na njihovim službenim stranicama nije bilo službenog obrazloženja takva postupka.
(Hina)
 

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay