Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S druge strane ceste

Vodotoranj i nekadašnja tramvajska stanica u centru Palića bili su čest motiv fotografija u prošlosti, a pogotovo razglednica, no slikanih uglavnom sa strane glavne prometnice kroz mjesto, ka Velikom parku i jezeru. Na staroj fotografiji (vjerojatno iz četrdesetih godina prošlog stoljeća) smjer je obrnut: slikano je iz parka ka drugoj strani ceste. Zahvaljujući ovoj snimci i još ponekoj iz različitih razdoblja, ostali su dokumentirani podaci o prijašnjem izgledu Palića u dijelu između željezničke stanice i glavne ceste, a taj dio naselja je u međuvremenu izmijenjen.
Iako se o Paliću više priča s aspekta turističkog mjesta, ovo je ujedno Mjesna zajednica koja se danas širi i razvija upravo s te druge strane ceste i željezničke pruge. Gradilo se tamo već i krajem devetnaestog stoljeća. U Povijesnom arhivu Subotice sačuvani su projekti vila još iz 1898. godine u današnjoj aleji Orbánfalva, što je potvrda zainteresiranosti Subotičana toga vremena za izgradnju kuća za odmor i na placevima udaljenijim od jezera. Blizina pruge činila ih je dovoljno atraktivnim. 
Na snimci iz Velikog parka ka »drugoj strani« Palića na staroj fotografiji, u lijevom kutu vidi se isti objekt koji postoji i danas (poslovne je namjene, trgovina je zatvorena), no u nastavku ulice dogodile su se velike promjene. Srušeni su stari objekti i napravljen je uslužni centar s nizom malih lokala nanizanih sve do robne kuće, izgrađene 1970. godine, u kojoj je danas trgovina.                         

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay