Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Draža Petrović: Narod želi krv, seks i nasilje u medijima, ne objektivnost

Tiraži i gledanost Pinka, Happyja, kao i Informera, Srpskog telegrafa ukazuju da ovaj narod želi vidjeti krv, seks, nasilje, a ne one koji objektivno informiraju, rekao je glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović na tribini 31. srpnja u okviru Zone Novog Optimizma u Šapcu.
On je ukazao da kada se govori o pritiscima na medije, dođu Vučićevi manekeni nekoga nazivati lopovom i izdajnikom, što je oprobani recept režima i njihovih medija.
»Tako Informer optuži Vreme, NIN i Danas da dobijaju pare od države a napadaju vlast. Zaboravlja se da to nisu Vučićeve pare, već se radi o natječajima za medijske projekte, i to na osnovu zakona. Novinarstvo je dinamičan posao, ali novinari nisu aktivisti opozicije niti su nekakvi junaci, već ozbiljna profesija koja radi u interesu građana i javnosti. Devedesetih godina u Beogradu je bilo nekoliko TV i radio-postaja koje su profesionalno obavljale svoju funkciju i bile na meti režima, ali su danas u prijestolnici vrlo rijetki mediji koji časno rade svoj posao«, naglasio je Petrović.
Njegovo izlaganje nakratko su prekinuli dvadesetak aktivista SNS-a, koji su uzvikivali »zeleni lopove«, »zeleni Zabela«, misleći na gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića. Sudionici tribine zamolili su ih da malo promijene ove parole, pošto su i prethodne večeri isto uzvikivali, a Petrović ih je pozvao da se pridruže skupu, ali su oni poslije desetak minuta otišli ispraćeni pljeskom posjetitelja tribine.
Teofil Pančić, novinar Vremena, na konstatacije da su novinari najveći neprijatelji režima istaknuo je da je to posljedica nenormalnih prilika u društvu, disfunkcionalne države, gdje nema podjele vlasti i ugušenih institucija.
»Depresivna i represivna slika krajem devedesetih ponavlja se i danas. Ako ostanemo bez ozbiljnih medija, završit ćemo kao društvo u barbarstvu. Zbog toga novinari moraju izdržati tu bitku za slobodu misli i izražavanja kako bismo postali normalno demokratsko društvo, a ne društvo na putu samoubojstva«, rekao je Pančić.
Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, podsjetio je da je taj tjednik privatiziran 2009. godine, da su vlasnici iz Švicarske i Njemačke i da kao vlasnici očekuju profit.
»NIN sudjeluje na natječajima za medijske projekte, ali kao i ostali profesionalni mediji dobija mrvice«, naveo je Ćulibrk i dodao da se sloboda novinarstva osvaja, »a naš zadatak je da kritiziramo svaku vlast«.
(Danas)

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay