Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ekološki aspekti

Jedan od utjecaja održavanja manifestacije je i ekološki aspekt. Održavanje manifestacije daleko manje utječe na okolinu od industrije, ali njeno djelovanje se ne smije zanemariti, jer one dodiruju i koriste po pravilu najinteresantnije, najatraktivnije i najvrednije prirodne, kulturne i historijske vrijednosti okoline.
Organiziranjem manifestacija na lokalitetima koji predstavljaju prostore i objekte izdvojene kao dijelovi prirode, antropogenog bogatstva i naslijeđa zaštićenih zakonom utječe se i na svijest posjetitelja, ali i na domicilno stanovništvo o potrebi i važnosti očuvanja životnog okoliša. Ekološki efekti manifestacijskog turizma postižu se i konzervatorskim radovima na kulturno-povijesnim spomenicima, ne ugrožavajući životni okoliš.
Suština ove problematike je u iznalaženju što boljeg i efikasnijeg rješenja između dva naizgled suprotna cilja: masovnosti i ekonomskih efekata odnosno ekoloških zahtjeva i očuvanja životnog okoliša. Svakako, to prvenstveno zavisi od ekološke svijesti organizatora, sudionika i posjetitelja, od njihove kulture življenja. Organizator manifestacije mora biti svjestan i upoznat s činjenicom da u zagađenoj i/ili zapuštenoj prirodnoj ili antropogenoj sredini i lokaciji ne može biti uspješne manifestacije. U praksi se često dešava da nedovoljno razvijene lokalne zajednice u kojoj se organiziraju manifestacije, posebno one većeg ranga (masovnije), teže k što većim ekonomskim efektima i zbog toga ne mogu utjecati ili ne obraćaju dovoljno pozornosti na očuvanje i zaštitu životnog okoliša, sprječavanje nekontroliranog porasta (uspostavljanju održivog razvoja).
Sve to dovodi do ugrožavanja životnog okoliša i djeluje odbojno na posjetitelje (npr. prometni kolapsi, gužve, nedovoljna higijena i sl.) Da bi se ovi negativni utjecaji izbjegli, komunalne i nadležne inspekcijske službe, u koordinaciji, trebaju svoj dio posla vezan za manifestaciju obaviti besprijekorno.

Pozitivni i negativni  ekološki utjecaji

Manifestacije imaju i pozitivne ekološke aspekte kao što su edukativni utjecaji na ekološku svijest uz praktična i vidljiva ostvarenja namijenjena zaštiti životnog okoliša putem uređivanja prirodnih prostora, odnosno renoviranjem i osposobljavanjem zapuštenih objekata antropogenog naslijeđa.
Organizatori turističke manifestacije uvijek trebaju negativne utjecaje na životni okoliš, nastale od posjetitelja, svesti na minimum i maksimalizirati pozitivne ekološke utjecaje kroz ostavljanje eko sustava čak i u boljim uvjetima nego prije održavanja manifestacije.
Kao pozitivni fizički utjecaji na životni okoliš mogu se izdvojiti izgradnja novih komunalnih objekata, poboljšanje lokalne infrastrukturne mreže za potrebe manifestacije i samih turista, kao i hortikulturno uređenje prostora, ali samo onda ako su radovi i objekti izvedeni po svim važećim propisima i zakonskim odredbama koji se odnose na ekološke aspekte (npr. tzv. energetska efikasnost objekata, kanalizacijska mreža s pročistačima otpadnih voda, pošumljavanje i sadnja autohtone flore, očuvanje biljnog i životinjskog svijeta i sl.). U suprotnom, postaju elementi degradacije životnog okoliša.
Ponekad izgradnja novih objekata i infrastrukture ne bi bila financijski pa i politički izvodljiva bez organiziranja manifestacije ili bar ne tog trenutka i u tolikoj mjeri. Korist od toga nakon održane manifestacije imat će domicilno stanovništvo koristeći sve što je novoizgrađeno.
U prirodnim cjelinama (ambijentu) lokacije održavanja masovnost posjetitelja utječe na poremećaj eko sustava putem bacanja otpadaka, paljenja vatre na za to nenaznačenim mjestima, galamom i bukom, nekontroliranim i neriješenim parkirališnim mjestima, neosiguranim ili malobrojnim sanitarnim čvorovima i slično, što sve spada u negativne ekološke aspekte. Zato se organizator manifestacije dužan brinuti o ovoj problematici, a u slučaju bilo kakvih degradacija prostora, odnosno mjesta održavanja vrati (najmanje!) u prethodno stanje.
Organiziranjem znanstveno-stručnih skupova koji se temom dotiču i ekologije može se educirati  domicilno stanovništvo, a iznijeta znanstvena i iskustvena saznanja mogu imati i praktični značaj za mjesto održavanja manifestacije, što spada u pozitivne aspekte koje organizatori često zanemaruju.

Psihološki aspekti turističke manifestacije

Psihološki utjecaj manifestacije u korelaciji je s kulturnim utjecajem, te ih je teško razdvojiti, a mogu se sistematizirati na pozitivne i negativne utjecaje u odnosu na mjesto održavanja, domicilno stanovništvo, sudionike i posjetitelje.
Vrednovanje značajki mjesta (prostora) određenog za održavanje manifestacije ovisi od njihove sposobnosti (osposobljenosti) za zadovoljavanje turističkih potreba. Pri tome svojstva turističke atraktivnosti objekata i pojava u prostoru određena su njihovim primarnim motivima (svojstvima) koji mogu povoljno djelovati na osjetila opažanja čovjeka, kao što su boja, oblici, zvuci i druga svojstva karakterstična za antropogene motive koja preko psihičkih funkcija razrješavaju tzv. kulturnu potrebu kretanja. Objektivne (stvarne) karakteristike mjesta (prostora), putem internih psiholoških utjecaja, kao i utjecaja društva i kulture formiraju subjektivnu dimenziju (sliku, viđenje) tog istog mjesta i prostora.
Pozitivni psihološki aspekti utjecaja na mjesto i prostor održavanja manifestacije bili bi vrednovanje značajki tog prostora za zadovoljavanje turističke potrebe, pozitivno doživljavanje prostora od različitih turističkih grupa i pozitivni utjecaj opažanja, pamćenja (memoriranja) i mašte u svojstvu utjecaja na transformaciju mentalnih slika dotičnog turističkog prostora.
Aspekti negativnih psiholoških utjecaja na prostor održavanja nastaju prilikom negativnog (lošeg) doživljavanja prostora i prostornih resursa od različitih turističkih grupa i turista, odnosno deformacijom psihičkih predstava turističkog prostora pod utjecajem turističke i druge propagande (ali i predrasuda, op. a.).
Deformacije pod utjecajem propagande na stvaranje mentalnih slika turističkog prostora kao negativne u odnosu na konkretni prostor održavanja manifestacije treba shvatiti uvjetno, jer pod utjecajem turističke propagande posjetitelj svoj doživljaj objektiviziranog prostora transformira i definira u irealne slike. Ta deformacija nije nužno negativna za turistu nego može tako zadovoljiti i doživljajnu potrebu posjetitelja.
Najjednostavnije objašnjenje kako psihološki aspekti utječu na sudionike i posjetitelje daje riječ doživljaj. I sudionici i posjetitelji (na osnovu svojih osobnih afiniteta) imaju želju za sudjelovanjem, da budu dio događaja »s ove ili one strane podija.« Tako sudionici teže dokazivanju i samodokazivanju, razmjeni iskustava i komunikacijama; posjetitelji zadovoljavanju želje za nečim novim, zabavnim, edukativnim, »vidjeti i biti viđen«, komunikacijom. Sve se to može ubrajati u pozitivne aspekte.
Negativni aspekti uglavnom proizlaze iz loše osmišljene i organizirane manifestacije stvarajući tako negativne osjećaje, razočaranja, pa i predrasude, naročito ako gostoprimstvo domicilnog stanovništva nije na očekivanoj razini.
Pozitivni psihološki efekti održavanja manifestacije na domicilno stanovništvo ogledaju se u porastu entuzijazma, duha zajedništva i povećane svijesti za interese (interesiranja) van lokalne sredine.
Defenzivno držanje, nezainteresiranost domicilnog stanovništva kao i nerazumijevanje važnosti postupaka koji vode različitim stupnjevima gostoljubivosti spadaju u negativne psihološke efekte održavanja manifestacije na domicilno stanovništvo.
Kod psiholoških aspekata održavanja manifestacije i njihovog utjecaja na domicilno stanovništvo najvažniji je njihov intenzitet, jer može rezultirati povećanom zainteresiranošću stanovništva u privrednom, kulturnom i vjerskom pogledu. S druge strane, ako turistička privreda nije dovoljno razvijena, a turistički elementi (prihvat, smještaj i komunikacijski sustav) nisu zadovoljavajući, komentari i kritike gostiju mogu izazvati defenzivno držanje i nezainteresiranost domicilnog stanovništva, a u ekstremnim slučajevima i revolt. Zbog toga organizatori manifestacije trebaju izgraditi svijest o potrebi i pogodnostima koje manifestacije omogućuju i ostvaruju za mjesto ili regiju održavanja, stvorivši tako pogodnu klimu za  održavnje manifestacije.
Atila Dunđerski, dipl. turizmolog

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika