Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Posjet veleposlanika Bakote Starčevu

 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša boravili su u nedjelju, 14. srpnja, u posjetu pripadnicima hrvatske zajednice u Starčevu. Njihovi domaćini bili su članovi župnog vijeća Rimokatoličke crkve u Starčevu i predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić. Dva gosta su najprije prisustvovala nedjeljnoj svetoj misi u crkvi sv. Mauricija nakon čega su održali sastanak s članovima udruge i zainteresiranim mještanima u prostorijama crkvenog doma. Teme o kojima se razgovaralo ticale su se uvjeta za stjecanje državljanstva Hrvatske i poteškoća s kojima se mnogi nerijetko susreću u procesu njegovog dobijanja, mogućnosti za suradnju i konkretnu pomoć pripadnicima hrvatske zajednice od strane matične države, kao i ostvarivanja njihovih zagarantiranih manjinskih prava u Srbiji. Veleposlanik Bakota je pažljivo saslušao postavljena pitanja i predložio načine da se svi spomenuti problemi i nedoumice riješe u najkraćem roku. On je pružio bezrezervnu potporu nastojanjima banatskih Hrvata da se više aktiviraju u pogledu očuvanja svoje kulture i identiteta i pozvao predstavnike zajednice iz Starčeva da budu njegovi gosti u rujnu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu. Druženje i razgovor sa Starčevcima Bakota i Pleša su nastavili tijekom zakuske koju je u župnom domu priredila Udruga banatskih Hrvata. 
D. M.

 

Novine s udžbenicima 

 

Iako do početka nove školske godine ima još mjesec i pol dana, roditelji već sada polako pripremaju školski pribor, a mnogi su udžbenike poručili još početkom godine. Kada je u pitanju nastava na hrvatskom jeziku, briga oko udžbenika je itekako olakšana, ne samo po traganju za udžbenicima, nego i financijski. 
Od ove godine, kada je u pitanju cjelovita nastava na hrvatskom jeziku, ima nekoliko novina. Jedna od tih je da se udžbenici koje su učenici dobili početkom školske godine nisu vraćali u školu nego će se vraćati u ured Hrvatskog nacionalnog vijeća i to od 19. do 30. kolovoza u terminu od 12 do 18 sati. 
Vraćaju se svi dobiveni udžbenici, među koje ne pripadaju udžbenici engleskog, njemačkog i srpskog jezika. Također, ti udžbenici neće niti biti dobiveni nego ih roditelji, kao i do sada, trebaju poručiti. 
Prilikom vraćanja udžbenika roditelji će preuzeti novi komplet, potpisati revers za dobivene udžbenike, te uplatiti donaciju od 1.000 dinara. 
Ako uzmete u obzir da se cijena kompleta za osnovnu školu kreće od 6.000 dinara, a za više razrede sve do 17.000 dinara, onda je ovo velika pomoć roditeljima. Za obitelji koje imaju troje i više djece u nastavi na hrvatskom jeziku za treće i svako naredno dijete donacija se ne plaća. 
Po riječima članice Odbora za obrazovanje Nataše Stipančević ako roditelji ne mogu doći u naznačenom roku, trebaju se javiti u ured HNV-a radi dogovora oko zasebnog termina. Također, ako netko od roditelja nije u mogućnosti platiti donaciju, može poslati zamolbu za oslobađanje plaćanja, koja će biti razmatrana na prvoj narednoj sjednici Odbora za obrazovanje. 
Još jedna novina je da će svečani prijem svih prvašića u nastavi na hrvatskom jeziku biti 2. rujna u organizaciji HNV-a, a tada će prvaši dobiti udžbenike i poklon bon, a roditelji trebaju uplatiti donaciju i potpisati revers. 
Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku prisutna je i u OŠ 22. oktobar u Monoštoru, a kako roditelji i učenici ne bi morali putovati, za njih će udžbenici (za 1. i 3. razred) biti dostavljeni u školu, kao i reversi i bonovi za prvaše. 
Kada je u pitanju srednja škola, udžbenike mogu podignuti i sami učenici od 1. rujna, te će također morati potpisati revers. Oni ne plaćaju donaciju. 
Svi udžbenici će se na kraju školske godine, odnosno početkom naredne, ponovno vraćati, te se podrazumijeva da se udžbenici čuvaju i uredno vraćaju. 
Adresa na koju trebate donijeti i preuzeti nove udžbenike je Hrvatsko nacionalno vijeće, Preradovićeva 13., Subotica. Telefon je: (024) 554-623. 
Ž. V. 

 

1,25 milijuna kuna 
za projekte Hrvata u Srbiji

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je rezultate Javnog natječaja za prijavu programa i projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2019. godinu. Natječajna sredstava dodijeljena su i programima i projektima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Podržani su programi i projekti 47 nositelja, odnosno udruga i profesionalnih institucija i ustanova Hrvata u Srbiji, u ukupnom iznosu od 1,25 milijuna kuna. U odnosu na prošlogodišnji natječaj količina izdvojenih sredstava za ovdašnje Hrvate povećana je za 14 posto. Odluka o raspodjeli dostupna je na internetskoj stranici Ureda: www.hrvatiizvanrh.hr, u rubrici Natječaji.
Program potpore hrvatskoj nacionalnoj manjini u europskim državama, koji se provodi putem navedenog natječaja, ima za cilj jačanje položaja tih zajednica u političkom i društvenom životu država u kojima žive te pridonosi očuvanju hrvatske kulture, baštine i jezika, kao i jačanju hrvatskog zajedništva, a provodi se u suradnji s nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske.  
D. B. P. 


Boris Milošević 
novi predsjednik SNV-a

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Boris Milošević izjavio je da će se nastavititi boriti za ostvarenje svih prava srpske zajednice u Hrvatskoj, ali i za to da hrvatsko društvo bude društvo bez diskriminacije. »Naša uloga u hrvatskom društvu je da gradi i spaja, a to može samo ako sačuvamo vlastito dostojanstvo i ostvarimo iskren dijalog, ‘bez fige u džepu’, s većinskim narodom«, istaknuo je Milošević u svojoj prvoj izjavi, nakon što je u subotu izabran za novog predsjednika Srpskog narodnog vijeća, gdje je naslijedio Milorada Pupovca poslije 22 godine koji mu je bio predsjednik od samoga osnutka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika