Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Judo
Jubilarni međunarodni judo kamp

SOMBOR – Petodnevni međunarodni judo kamp, deseti zaredom, bit će organiziran u Somboru od 8. do 13. srpnja. Domaćini i organizatori su Judo i sambo klub Bačka. Po riječima organizatora, judo kamp će i ove godina okupiti perspektivne kadetske, juniorske i mlađe seniorske judo natjecatelje iz Srbije, Njemačke, Hrvatske i Crne Gore. U trenažni proces bit će uključena nekolicina trenera koji će biti u prilici raditi uz vrhunske stručnjake. Radom kampa rukovodit će majstor judo sporta 6. dan, nacionalni trener kadetske reprezentacije Njemačke Slavko Tekić. Ovaj eminentni stručnjak u Njemačkoj je višestruko nagrađivan. Šef je stručnog stožera Hamburg judo tima. U nekoliko navrata bio je proglašen za najboljeg trenera grada Hamburga, a u posljednje dvije godine i za najuspješnijeg trenera Njemačke. U kampu će gostovati i majstor judoa 6. dan prof. dr. Nikola Čanak, doktor medicinskih znanosti. Predviđeno je da profesor Čanak održi dva predavanja, a govorit će o psihološkim i pedagoškim aspektima judoa, te o motivaciji u funkciji postignuća judista. Prisustvo na 10. judo kampu u Somboru potvrdio je i prošlogodišnji predavač, magistar sportskih znanosti Vjekoslav Međugorac iz Austrije. Ovaj nekadašnji Somborac predstavit će mladim judašima i trenerima funkcionalni trening.

Boćanje
Boćarska prvenstva pri kraju

RIĐICA – Vodeća ekipa sjeverne grupe Druge lige Srbije, BK Riđica, prije dva kola je pobjedom nad Stanišićem (10:4) ovjerila plasman u elitno boćarsko društvo. Trijumfom su izravnog rivala izbacili iz utrke za lidersku poziciju i stekli nedostižnih osam bodova prednosti. U posljednjem kolu zabilježili su uvjerljiv poraz od Siriga (2:12). Vodeće Riđičane prate susjedi iz Stanišića (15 bodova) i Ravangrad (14), a četvrti somborski predstavnik u drugoligaškoj konkurenciji, Foks iz Kljajićeva, na začelju je sa svega četiri osvojena boda. Boćari Sombora s ekipom Zele iz Zemuna s osvojenih 11 bodova dijele četvrtu poziciju u konkurenciji sedam prvoligaša. Iza njih su Altina (9 bodova) i Kanarevo brdo koje je u dosadašnjem dijelu prvenstva zabilježilo sve poraze. Titulu je već sada osigurala ekipa Novog Beograda.

Nogomet
Odigrane sve utakmice razigravanja za Srpsku i Vojvođansku ligu

SOMBOR – Ekipa ČSK iz Čelareva nije uspjela osigurati opstanak u Srpskoj ligi Vojvodina. Nakon domaćeg poraza od Vojvodine iz Perleza (0:2) u revanšu su odigrali svega 0:0. Kako Čelarevo teritorijalno pripada Područnom nogometnom savezu Sombor, u narednoj sezoni će nastupati u Vojvođanskoj ligi Sjever. Njihov neuspjeh odrazio se i na sastav Sjevera za sezonu 2019./20. Nakon BSK-a iz Bačkog Brestovca i Budućnosti iz Mladenova, četvrti nogometni rang napustit će i ekipa koja je na kraju sezone zauzela 13. mjesto, Polet iz Karavukova. Novi član Vojvođanske lige Sjever postala je i ekipa Krila Krajine iz Bačke Palanke. I Palančani su do mjesta u ovom rangu natjecanja stigli kroz razigravanje. U revanšu, nošeni bučnim navijanjem publike, na svojem travnjaku su slavili s 2:0 protiv Iskre iz Kucure. Kako je prvi meč u Kucuri završen minimalnom pobjedom domaćina, Krila Krajine su izborila plasman u viši rang. Tako će somborsko područje u Vojvođanskoj ligi Sjever predstavljati čonopljanska Sloga i Radnički iz Sombora. Preostali sudionici bit će ČSK (Čelarevo), Bajša, Tisa (Adorjan), Mladost Apa (Apatin), Crvenka, Vrbas, Bačka (Pačir), Mladost (Bački Petrovac), Tavankut, Mladost (Turija), Tekstilac (Odžaci), Krila Krajine i Stari grad (Bačka Palanka), te Vojvodina (Bačko Gradište). U Područnoj ligi Sombor u sezoni 2019./20. natjecat će se Hercegovac (Gajdobra), Slavija (Pivnice), Rusin (Ruski Krstur), Vojvodina (Tovariševo), Borac 46 (Obrovac), Budućnost (Parage), Radnički 1918 (Ratkovo), Kulpin, Tvrđava (Bač), ŽAK (Sombor), Kordun (Kljajićevo), Omladinac (Bukovac), Polet (Karavukovo), BSK (Bački Brestovac), Budućnost (Mladenovo) i Maglić. Natjecanja u ovim ligama započet će polovicom kolovoza.
Najmlađi nogometaši Radničkog bilježe same pobjede

SOMBOR – Iako nije mezimac trenutačnih lokalnih političkih moćnika, NK Radnički nastoji prevladati nasilno nametnute probleme. Garant optimizma je klupska nogometna škola, istinski rasadnik novih darovitih nogometaša. Treneri Dušan Josić i Igor Petković sa svojim pulenima, članovima najmlađih selekcija jednog od najstarijih klubova u Srbiji, bilježe zapažene rezultate i u pravilu na turnirima zauzimaju pozicije na pobjedničkom postolju. Samo u posljednjih mjesec i pol generacija 2010. trijumfirala je na tri natjecanja. Pobijedili su u Kljajićevu, a nakon toga na turnirima u organizaciji NK Spektar i odžačkog Lidera. Sve finalne mečeve dobili su bez primljenog pogotka. Ova ekipa Radničkog bila je uspješna i na gostovanjima u Apatinu, gdje su natjecanja završavali s po jednim porazom. Njih je na turniru Olimpika u polufinalu svladala novosadska škola Petrika (2:3), a jedini put bili su nadigrani u finalu Mladost Apa turnira od nogometaša iz Kosovske Mitrovice, koji su slavili s 2:0. Novu darovitu generaciju Radničkog tvore Mikać, Mijović, Moravčević, Matarić, Abramović, Jović, Ilić, Terzin, Kosanović i Redžić. Ova imena treba upamtiti, jer će se za njih, kako tvrde treneri, puno lijepoga čuti i u budućnosti. Kako će tijekom kratke ljetne pauze škola Radničkog biti dodatno organizirana, ove dječake u narednom razdoblju očekuje ozbiljan rad i potvrda nesporne nogometne darovitosti.
Ivan Andrašić 

Srpanj

Započeo je prvi pravi ljetni mjesec. Srpanj. Mjesec u kojem se poslije kraće stanke klupski nogomet ponovno vraća na veliku scenu. Jer već su započele pretkvalifikacije za Ligu prvaka, a uskoro slijede i prve runde kvalifikacija za Ligu Europe. Intermezzo između nastavka euro klupske sezone popunila su nogometna natjecanja mlađih uzrasta, Svjetsko prvenstvo U20 i Europsko prvenstvo U21. Na potonjem je sudjelovala i Hrvatska nogometna reprezentacija, ali se nažalost nije proslavila (posljednje mjesto u kvalifikacijskoj skupini). Ali su se zato proslavila dva nogometaša hrvatskog prvaka Dinama. Korejac Kim Hyun Woo, igra na poziciji braniča, zaigrao je u finalu SP-a, dok je veznjak Španjolske mlade furije Dani Olmo odigrao odličan turnir i u mnogome pridonio osvajanju naslova europskih prvaka. Iako nisu »naše gore listovi«, oba mlada nogometaša su selektirana od hrvatskih nogometnih stručnjaka i predstoje im odlični izlazni transferi.
Ali srpanj je ipak mjesec tenisa. Jer s prvim njegovim danom započeo je i najpoznatiji teniski turnir na svijetu - Wimbledon. Nažalost, poslije dugo godina Hrvatska neće imati svoj prvi muški reket u glavnom ždrijebu, jer je Borna Ćorić zbog ozljede leđa morao otkazati nastup. Čast zemlje aktualnog osvajača Davisova kupa branit će Marin Čilić i veteran Ivo Karlović. Ženski tenis bit će zastupljen nastupima Donne Vekić i Petre Martić. No, zato će Srbija imati čak šest predstavnika u 1. kolu: Novak Đoković, László Györe, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Miomir Kecmanović i Janko Tipsarević. Zanimljivo je istaknuti podatak da od ove šestorke polovica igrača je s područja Vojvodine (Györe – Senta, Lajović – Stara Pazova i Krajinović – Sombor).
Na koncu, ipak još mali povratak na nogometne terene. Trava je ipak srpanjska poveznica između nogometa i tenisa.
Reprezentativac Mateo Kovačić, ako je vjerovati novinskim napisima, postao je ponovno hrvatski nogometaš s najviše plaćenim transferom (dosad je bio njegov rekord 38 milijuna eura kada je iz Intera prelazio u Real Madrid). Sada je Chelsea za otkup njegovog ugovora platio 50 milijuna europskih novčanica Realu i Kova će nakon jednogodišnje pozajmice sada postati i službeni član londonskih plavaca.
To je srpanj. A tek je započeo...
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika