Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Haj­duk pr­vak no­go­met­ne je­se­ni

Poslije 18. odigranih ligaških kola pala je zimska zavjesa na nogometnu pozornicu prve hrvatske nogometne lige. Pobjedom u posljednjem ovogodišnjem kolu, u velikom derbiju protiv Dinama (1:0) Hajduk je potvrdio jesensku titulu i nastavak prvoligaške sezone će, na proljeće iduće godine, dočekati na prvom mjestu ispred najbližih pratilaca Rijeke i Varteksa.
TABLICA: Jesenski prvak Hajduk osvojio je najviše bodova, ukupno 35 od mogućih 54, što u rezultatskoj bilanci izgleda: 11 pobjeda 2 neodlučena i 5 izgubljena susreta. Upravo skor od najviše pobjeda (11), unatoč čak 5 poraza najzaslužniji je za liderstvo na tablici, jer je primjerice drugoplasirana Rijeka ostvarila skor od 9-6-3, dok i petoplasirani Osijek ima također manje izgubljenih susreta od prvoplasiranog Hajduka (4) ali i skor od samo 7 pobjeda i 7 neodlučenih utakmica. Najveće razočarenje jeseni svakako je favorizirana momčad Dinama koja je, i pored brojnih igračkih pojačanja, nije uspjela osvojiti više od skromnih 27 bodova uz skor 7-6-5. Apsolutno najslabija momčad ovogodišnjeg prvenstva je, bez konkurencije na začelju, je Međimurje iz Čakovca koje je u 18 susreta zabilježilo samo 2 pobjede 3 neodlučena i čak 13 izgubljenih susreta.
NAJ… (momčadi)
Najviše pobjeda: Hajduk – 11, Najmanje: Međimurje -2
Najviše remija: Osijek – 7, Najmanje: Varteks i Zadar -1
Najviše poraza: Zadar i Međimurje – 13, Najmanje: Rijeka – 3
Najefikasniji: Varteks – 37 pogodaka
Najmanje pogodaka: Međimurje -14 pogodaka
Najmanje žutih kartona: Varteks – 26, Najviše: Osijek– 56
Najmanje crvenih kartona: Zadar – 9, Najmanje: Rijeka -0
NAJ… (nogometaši)
Najbolji strijelac: Tomislav Erceg (Rijeka) – 11 pogodaka
Najviše žutih kartona: Damjanović (Hajduk), Ostopanj (Osijek), Višković (Slaven) – 7
Najviše crvenih kartona: Čustić, Surać (Zadar), Jukić (Osijek) i Ibričić (Zagreb) – 2
Najmlađi igrač: Josip Tadić (Osijek) rođen 22. kolovoza 1987. – odigrao 7 susreta i postigao 3 gola
Najstariji igrač: Željko Ačkar (Međimurje) rođen 9. travnja 1969. – odigrao 12 susreta, 3 žuta i 1 crveni
Najstariji registrirani igrač: Joško Popović (Kamen Ingrad) rođen 19. siječnja 1966.
REZIME: Post festum jesenske polu sezone donio je, poslije dužeg vremena, vrlo izjednačenu tablicu na kojoj vodeća momčad Hajduka ima samo dva boda više od drugoplasirane Rijeke, dok i deveto plasirana momčad Zagreba ima šanse za mjesto u Ligi za prvaka. Prva četiri kola proljetnog nastavka donijet će posve neizvjesnu borbu za plasman u gornji dom (prvih 6 momčadi nastavlja borbu za naslov) i potencijalno »europsko mjesto«, dok će donji dom pokušati izboriti opstanak u Ligi za ostanak (6 posljednjih momčadi). Iako posrnuo u burnoj domaćoj jeseni, Dinamo je ipak igrom u UEFA-inoj ligi izborio ostanak u Europi do Božića, i na proljeće će biti glavni konkurent Splićanima za naslov najbolje hrvatske momčadi. Rijeka i Varteks, ukoliko zadrže kontinuitet uspješnih igara i rezultata najozbiljniji su kandidati za europske vize.
Glede momčadi koje se bore za »goli HNL« život sastav Međimurje je objektivno prvi kandidat za povratak na drugoligaške terene, a tko će mu se pridružiti, ukoliko ne bude kakve reorganizacije, pokazat će predstojeće nogometno proljeće. Prema prikazanim dometima Zadar i Pula 1856 vodit će veliku borbu za prvoligaški spas.                          
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika